親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Lovelymame 發表於 19-7-27 14:14
你去木津巿場買水果嗎?係咪好平?
你去完木津才check out嗎?

係呀早去,checkout完去rinku outlet後出機場

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1928mickey 發表於 19-7-27 13:57
留下次紅葉季節先去龍寺

我唸住佢反正行左上山,落山經天龍寺,好過行公園落咋

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 19-7-27 14:21

大丈夫

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-27 14:21

我多數會選嵐山公園(即是龜山公園嗎?)落山,好似話可以看到保津川好靚。因為佢地唔會肯行咁多。

我可能要調番轉來行,先由嵐山公園上山,行完竹木等,從嵐山大街落時可以在那裡食午餐

王國長老

Lovelymame 發表於 19-7-27 14:33
我多數會選嵐山公園(即是龜山公園嗎?)落山,好似話可以看到保津川好靚。因為佢地唔會肯行咁多。

我可 ...

商店街多野食,想食靚嘅食肆,上圖「橋」同「園」之間(即公園底最近保津川位置)有和式靚食肆
望住保津川,你預2xx一個人一份日式set

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-27 00:53
樓主
今次京阪trip, 除左USJ我仔最鐘意係呢度
https://www.likejapan.com/travel/大阪-空庭溫泉osaka-bay-t ...

有去過 Spa World, 下月可以試下這新場,謝謝!

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-27 14:39

商店街多野食,想食靚嘅食肆,上圖「橋」同「園」之 ...

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-27 12:43
Day 1 飛大阪-京都-懷石料理-附近shop
Day 2 清水寺二年坂三年坂-八坂神社-祗園-花見小路-鰻魚飯-下鴨神社 ...

我同你一樣, 都係先入京都, 再返大阪. 請問你返大阪係咪拎住行李坐車呀? 但我係撞正星期日去嵐山, 諗住現埸買小火車票, 有就有, 無就算, 咁樣自由啲.

王國長老

2kidsma 發表於 19-7-29 13:53
我同你一樣, 都係先入京都, 再返大阪. 請問你返大阪係咪拎住行李坐車呀? 但我係撞正星期日去嵐山, ...

我係拎行李返大阪呀,普通火車咋

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-29 14:43
我係拎行李返大阪呀,普通火車咋

我都係

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 19-7-27 13:42
我間懷石係民宿老闆幫我book,我覺得可以搵間更精緻d (難得去京都,日式屋仔仲正)

清水寺,二年坂三年 ...

Charlotte mom, 請問你們搭的士到清水寺哪一個位置下車?因為我們有長者同行,坐巴士由清水道下車到靈山觀音都好困難,根本冇辦法上到清水寺。請問有冇分什麼顏色的士之類?謝謝!

王國長老

Rosemaryee 發表於 19-7-30 17:25
Charlotte mom, 請問你們搭的士到清水寺哪一個位置下車?因為我們有長者同行,坐巴士由清水道下車到靈山觀 ...

由於我日文太流利,所以係show圖同司機講「呢度呢度」
一般的士都會去到「七味家本店」落(我見d blog都係咁講),行上去已經算好近,你可google map睇一下

但你會peak season去嗎?我上次櫻花季節去,塞上山塞到癲左,行路快過搭車;今次七月去就好順

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 19-7-30 17:31

由於我日文太流利,所以係show圖同司機講「呢度呢度 ...

好的,謝謝回覆,我的日文都好“ 流利”,所以有啲擔心。

王國長老

Rosemaryee 發表於 19-7-30 17:41
好的,謝謝回覆,我的日文都好“ 流利”,所以有啲擔心。

所以搵定圖片無錯,俾完清水寺,再俾七味家,無走雞

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 19-7-30 17:58
所以搵定圖片無錯,俾完清水寺,再俾七味家,無走雞

對!對!我打算搵定週邊的圖片穩陣啲,謝謝提醒

大宅

Rosemaryee 發表於 19-7-19 13:14
我上年去過,十一點幾到,等了兩批人,大約半小時內,所以早去會好啲,一家人為一組,一條管,按人頭收費 ...

我都準備下星去貴船+鞍馬,食埋流水麵。想問下你食完流水麵有冇去鞍馬寺?如果有,你嘅腳程如何?我打算食完麵沿山路上,最後喺鞍馬站落山走,唔知我個仔(7歲) 頂唔頂得順

複式洋房

DJ924 發表於 19-7-30 18:46
我都準備下星去貴船+鞍馬,食埋流水麵。想問下你食完流水麵有冇去鞍馬寺?如果有,你嘅腳程如何?我打算食 ...

我們沒有去鞍馬,食完流水麵就去貴船神社,沿山路週圍行吓,然後走回頭路回程。小朋友應該頂得順, 山上很清涼很舒服。

首頁

尾頁

跳至