時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

alisaalisa 發表於 19-8-15 20:28
又係妖魔化妖言惑眾的手法
諮詢中係建議取消中文的聆聽和口語卷
現時這兩份卷同時分為廣東話或普通話供考生 ...

多謝指導,媽媽group 有人係咁轉發呢單野,講到廣東話被滅聲咁,又話益哂d 普通話小朋友拎高分,好恐怖。
原來有分廣東話同普通話選擇,即係取消左都好公平,考少兩份卷。

男爵府

alisaalisa 發表於 19-8-15 22:58
唔駛咁激動
咁中文老師當然唔認為係無聊 (利申: 唔係中文老師)
某程度上我認同, 因為識講野唔代表識表達 ...

無激動,中學會考,A level有中文oral 聆聽考咩。邊個國家要考mother language 既 oral. 我成日都講DSE個設計就係好有問題。中文要考聆聽及說話,根本就係荒謬。正如通識係必修科及中史在初中要必須一樣荒謬。

男爵府

青青河邊草 發表於 19-8-15 21:27
我地讀書年代,中文根本就唔駛考聆聽說話,難道六七八十年代讀書嘅學生就唔識粵語??
...

哈哈哈! 黃媽媽話唔考試點知個小朋友識唔識講粵語,仲係咁傳話滅聲,滅廣東話。
又話考試壓力大,減少考試不是媽媽們的心願嗎?

男爵府

manman1118 發表於 19-8-15 22:10
用新帳號 同你講都廢事

咁你都收皮啦,新帳號

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

Catkooroo 發表於 19-8-15 23:14
哈哈哈! 黃媽媽話唔考試點知個小朋友識唔識講粵語,仲係咁傳話滅聲,滅廣東話。
又話考試壓力大,減少考 ...

之前好似好多家長支持GA。而家黃人無咩借口搞事,咩都攞D出來講

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係啦!狂瘋傳!篇文一睇已知黃C寫!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

侯爵府

manman1118 發表於 19-8-15 21:48
如果cut說話同聆聽卷知唔知代表咩?即係大家淨係鬥閱讀、寫作,咁好多唔識廣東話嘅大陸學生都可以嚟考,嚟 ...

歪理

男爵府

manman1118 發表於 19-8-15 15:03
當大家仲向到嘈緊逃犯條例時,林鄭已經修改緊中文科課程,唔洗聽同講廣東話了。

16/9諮詢期就過啦,之後拿 ...

曱甴又舖定第二波暴亂!可恥!廣東省都未滅廣東話;幾時輪到hk?

大宅

blee427 發表於 19-8-15 23:13
無激動,中學會考,A level有中文oral 聆聽考咩。邊個國家要考mother language 既 oral. 我成日都講DSE個 ...

會考無
A-Level 中化係有聆聽及口語
我識人當年就係因為肥左口語而中化肥佬

不過我認同取消也有好處
現時老師和學生的確花大量時間在操練口語上 (包括課後時間)
而且題目好多時涉及時事或爭議性話題, 有通識影子

男爵府

agnesbee 發表於 19-8-15 15:24
同反逃犯條例一樣,博你唔睇內文乜都唔知就反一餐一樣,好成功咖

侯爵府

blee427 發表於 19-8-15 23:16
之前好似好多家長支持GA。而家黃人無咩借口搞事,咩都攞D出來講

根本cut papers呢樣嘢已蘊釀左好多年,係大家嘅共識嚟,唔明依家無啦啦又攞埋啲無聊理由嚟反。

男爵府

alisaalisa 發表於 19-8-15 23:40
會考無
A-Level 中化係有聆聽及口語
我識人當年就係因為肥左口語而中化肥佬

我考時年代久遠 ,是兩大時代 只考英文listening n oral
所以以為AL無。
見到小女中文要考oral n listening覺得不可思議。

男爵府

青青河邊草 發表於 19-8-16 00:01
根本cut papers呢樣嘢已蘊釀左好多年,係大家嘅共識嚟,唔明依家無啦啦又攞埋啲無聊理由嚟反。
...

因為已無新理據再行所謂革命落去。而且要有新理由再去吸引傻人去信佢哋幾咁正義,特別想在BK搞分化,因為佢哋以為教育係媽咪緊張子女教學既盲點。但佢哋唔知道,因為緊張,更加會知道cut papers呢件事。我個女就該享受唔到cut papers, 但我個人極支持cut 中文oral n listening

男爵府

你去問嚇D鬼佬啦!佢地有無要求佢地小朋友要學普通話
尼個係趨勢,學多種語言唔好咩
咁點解宜家咁多普通話興趣班啊?咁點解D家長要小朋友參加普通話朗誦比賽啊?咁點解咁多人去考證啊?

侯爵府

blee427 發表於 19-8-16 07:03
我考時年代久遠 ,是兩大時代 只考英文listening n oral
所以以為AL無。
見到小女中文要考 ...

其實好好笑。
香港粵語歌最流行年代,影響最大年代,係七年年代尾至90年代初,果時無論會考定高考,中文都無聆聽和說話,但人嘅粵語修養係好高。

反而依家?小學中學中文都有聆聽和說話了,但係啲人除了粗口好叻,講嘢懶音好叻,粵語進步左幾多?連講嘢字正腔圓嘅能力都無。

有時請啲人用事實來說明。唔好成日想當然。

侯爵府

回覆樓主:

香港人依家,甚麼都係知少少扮代表。
唔識救火指點消防員點救火。
唔識執法就評論警察發催淚彈啱唔啱。
唔識教育就去評論教育。

怪不得香港樣樣在倒退中。

大宅

回覆樓主:

曱甴樓主,唔該你好好讀書,學識返多啲字,識睇字同寫字先好講嘢,有jm post咗俾你睇,邊個話無咗廣東話,好好讀返書,唔好搞咁多嘢啦

伯爵府

blee427 發表於 19-8-15 23:15
咁你都收皮啦,新帳號

香港有班人,無本事又要攞福利,攞政府樓,但又要反政府,仲要反警察,分分鐘呢班廢柴都係警察交稅養緊,我利申就唔係警嫂,只係自力更生,有份交稅,住私樓既普通巿民,睇唔過眼有些廢柴,只要指責漢奸走狗暴徒既人就話人係警嫂,最睇唔過眼呢類廢柴垃圾曱甴

子爵府

畀面勳章

大把本地家長教到D細路只識講英文唔識講廣東話啦,反而D外國小朋友識廣東話喎

我3個小朋友由幼稚園至小學全普通話教學,但個個都識講廣東話,主要睇父母教唔教啫

首頁

尾頁

跳至