自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 920pp 於 09-5-26 19:51 發表
而家真係咩世界,我都識人攞綜援。
佢報比人攪大咗,生bb後唔可以做野。
實情係佢攞公屋後同個老公住,老公有野做成8千,又帶bb去拍廣告搵錢。而家電視成日見到佢
佢買咩都要貴,成$12000的相機都買得起,下個仲成家人去日本7天 ...
係fd定親友?如係fd就舉報姖
你的人格如何,你的人生亦必如何!

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 HY2007 於 09-5-23 17:55 發表
各位要交稅既媽媽有冇留意?

報稅表填好後,要自己貼郵票寄去稅局,我見到就眼火爆!

仲要大大隻字︰
請在此貼上郵票

我想問︰
點解要我出郵票

家陣係你地政府問我地攞錢,點解連$1.4郵票都唔肯出? :a ...

所以我老公不嬲都唔貼郵票俾稅局,
佢都覺得俾埋錢都仲要貼郵票,
唔貼米一樣年年收到錢,
佢可以唔收架!:;pppp:

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

再講d綜援家庭,
我個仔有個同學仔屋企都有拎,
免學費、免租、免書簿,
佢個亞媽仲周圍問其他家長借錢,
搞到校長好煩!
校長話個女人根本就幫唔落,
份綜援根本夠洗,
係佢唔生性大洗,
仲夠膽搞到學校d家長!
佢個亞媽仲要日日冇俾飯個仔食,
搞到個仔茶點堂不停咁食,
聽講個女人仲有做份銀行兼職清潔!

禁止發言

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

一般打工仔, 年年出double pay, 都係用來交稅, 賤d 個年比老闆cut double pay, 仲要自己um 錢出來供奉這班個腦生係屎眼度的高官議員.

好似我阿妹做政府工, 冇double pay, 就要每個月儲定d 錢, 用來交稅!!根本冇咩多餘錢儲到.

好似前數年, 被迫要修多一個學位, 要比成十多萬學費出來, 結果, 交稅個年, 攪到要問銀行借錢交稅.

之後個年, 本來儲錢交稅的錢, 要還比銀行. 個年的稅, 又唔係好夠交比政府.

再之後個年, 又要問銀行借多次錢交稅......... 年復年..... 因為政府要迫阿妹讀多一個課程.... 結果...... 就係要年年問銀行借錢.

你地話悲唔悲~~~

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

財爺話: 希望今次舒民措施可以幫助受'金融海嘯影響'既一群 ......

乜攞開綜援既一群, 你地有斷過資助? 有打工變無打工? 有錢抄過股票?

你地有乜負面影響?

不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

首頁

尾頁

跳至