自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

幾年內,父母老爺太公太婆相繼離世,雖然不舍,但他們年紀已大,死亡是遲早的事,雖然掛念但仍接受。
哥哥感冒入院,被隔離,被插喉,我們做妺妹的才由哥哥朋友口中得知,衝去醫院,只係見了2次,佢就走咗。太多不捨,太多無奈。仍然掛念。

伯爵府

好難的,差不多兩年,我仲未走出傷痛,每次想起爸爸,還會哭。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

靠自己, 靠老公, 靠時間, 靠同路人去醫自己和啟發自己, 好彩情緒同健康慢慢好轉, 思想變番正面.

男爵府

joey.mama 發表於 20-6-28 00:31
我廿幾小時都一直在摰親身邊,我好後悔我點解唔一直攬住佢,其實當時我一直讓位比其他親人拖住佢,我一直 ...

你在,你摯親係會感受到。況且,係平時大家相處的時間,他/她已知你的為人,真正的感情並非一時三刻,是一直積累的。我爸爸走時,我地幾兄弟姊妹輪流請假陪住佢,我地住私院,24小時陪,夜晚開牀留夜,爸爸是感受到的。他住在有信仰的醫院,他離開後,院牧告訴我,他決志信主,亦影響了我到現在也有返教會。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用時間...
但走算好多好多年, 相信諗起, 都會流眼淚

大宅

早2 個月我哥哥突然離逝了!在火葬場出殨當日我係負責㩒制,當時眼涙不斷湧出來很不捨得他!其實他1x 歲已自己搬咗出去住,所以我哋相處日子很少⋯很少,每年係過年做節先見到他一面!有時夾唔啱時間嗰年連一次見面都冇
而家我哋最擔心係2 老,痛失兒子!要很長時間先可以平伏到!
而家我哋能夠做到嘅係多啲返去陪吓佢哋!
最初個月每次返去媽媽都問點解冇端端會咁聽到真的好心噏!

大宅

joey.mama 發表於 20-6-27 10:35
本來我自己有寫心情的,但兩年了,有時親友見到我仍處於呢個狀況,我覺得我影響了他人,因為親友寫了叫我 ...

我唔會理,FB 係我既, 唔鍾意咪唔好睇。
可以舒發到自己既都可以做,寫文章對我來說好work. , 好似親口對爸爸說一樣

加油呀

子爵府

joey.mama 發表於 20-6-27 04:32
如題

時間、盡情工作
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

別墅

回覆樓主:

多謝樓主和大家分享故事和方法。
我在單親家庭長大,爸爸對我來說,是世一唯一無私照顧和愛我的人。他走時尚算年輕,我還未有機會好好報答,所以心裏特別難過。
嘗試用工作麻醉自己,又避開一些地方,食物,音樂,相片,文章
原來是沒用,情緒一波一波如潮水湧埋黎,有時是輕風細浪,有時像海嘯,心中什麼都捉不住。
究竟幾時才捱到像你們回想起是溫馨的畫面而不是滿臉病容。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我諗我自己一生都沒可能釋懷,上月媽媽走,我去到醫院見她,心跳機已是0。
因為兄弟姐妹間爭執,媽媽鬧走我地兩姐妹,所以呢兩年也沒聯絡,以為她跟住她的兒子生活會過得很好。
媽媽走後,當日先從醫生口中知呢一年媽媽肺癌,媽媽沒接受治療,到後期入醫院已是末期肺癌。
我恨自己沒在媽媽身邊陪伴她離開。
我回到娘家目睹環境,先知媽媽原來生活得不好。
我恨媽媽最錫既兒子沒把媽媽照顧得好。
很心痛,內疚,自責,後悔
每日都匿埋喊一場,心囗拿住痛。
點解咁突然....
如果...有如果....
那怕是一天,一小時我能在媽媽身邊說一句加油,會有多好。
只是已沒有如果,已沒有以後。

大宅

回覆樓主:

明白需要時間去適應,我爸爸走咗半年,但無時無刻都會想起,感覺爸爸還是存在,但已經睇唔到聽唔到摸唔到,心還是很痛,離開得太快,做女兒的我未有好好孝順父親

大宅

longsky 發表於 20-6-29 08:04
我諗我自己一生都沒可能釋懷,上月媽媽走,我去到醫院見她,心跳機已是0。
因為兄弟姐妹間爭執,媽媽鬧走我 ...

大宅

chungsylvia 發表於 20-6-28 18:40
多謝樓主和大家分享故事和方法。
我在單親家庭長大,爸爸對我來說,是世一唯一無私照顧和愛我的人。他走時 ...

我的心理情況跟你的很相似

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

joey.mama 發表於 20-6-27 04:39
我知道,但失好想聽聽大家的故事,走過的階段和心路歷程。。謝你的回覆
...

頭個幾年真係好難過,由其過時過節
想喊就喊,就算對住佢張相都可以同佢傾下,當佢聽到
有朋友嘅可以搵朋友傾下,過左一段時間,個人就平復返,不過間唔中都會諗起,眼淚又會流
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

大宅

givemefivetoo 發表於 20-6-28 08:44
你在,你摯親係會感受到。況且,係平時大家相處的時間,他/她已知你的為人,真正的感情並非一時三刻,是一 ...

侯爵府

婆婆病重時,我見到佢,真係喊左好耐
到佢真係過身,我喊左幾次,但都好短時間,因為我知道佢會想我開心而唔係掛住佢,間中諗起都眼濕濕,內疚自己無如承諾咁養佢(我出身兩個月到就過身了),但佢過身時都冇太辛苦,我已經好安慰。我希望佢知道,我會開心做人

侯爵府

https://youtu.be/5oX_gwwACls

可以聽下 我掛住佢個陣就會聽

公爵府

joey.mama 發表於 20-6-27 04:32
如題

若有親人離世,最好想辦法令自己忙碌,不要胡思亂想。

大宅

很明白你嘅感受。
我自己都走唔出。只好同自己講,有一日會再重逢吧。在這之前,只能好好生活,修好人生呢門功課。

大宅

回覆 longsky 的帖子

唉,老人家最鍾意收埋d唔開心嘅嘢係心入面,屈住屈住就病了。我諗起屋企人,佢都係咁所以重病。 我都高估左佢個仔嘅孝心。仲有果個不知所謂嘅新抱。

首頁

尾頁

跳至