自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

大將軍 發表於 21-1-3 17:26
想當年我喺香港做summer job 返地盤
識咗二個同事
女仔,civil engineering grad ,assistant engineer $1 ...

初初人工都幾低喎 不過如果留得,考到牌又升到職,真係幾好 pay

琥珀宮

畀面勳章

my005 發表於 21-1-3 18:30
咁梗係個試難考同埋唔易考入政府啦,唔好話仲要升高級啦﹗
我仔既中同,有讀CIVIL結構既,係比較叻嗰啲,2 ...

個個視入政府為目標,應該都相當 competitive, 咁的確唔係個個帖既樓主所講,普普通通做十年八年都十萬八萬

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 21-1-3 21:22
個個視入政府為目標,應該都相當 competitive, 咁的確唔係個個帖既樓主所講,普普通通做十年八年都十萬八 ...

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

小艾美 發表於 21-1-3 20:19
civil都唔好搵?咁其他工程師咪。。。

政府除了Civil,
Electrical、Mechanical工程師都好搵,
結論,攞到工程師牌,入到政府,
就好搵,人工高

男爵府

speakertopic 發表於 21-1-3 21:40

政府除了Civil,

係呀,政府或公營機構(例如醫管局)做工程師,人工真係唔錯。
就算唔升職,平平穩穩都十萬幾個月。如果事途順利,前景就更好。

私人公司人工就較大variation,大公司人工同政府差唔多,仲有bonus。

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆 Zong56 的帖子

請問土木工程 [color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]或者 结构工程 前途

十分感謝

男爵府

牛年勳章

回覆 Leung2010 的帖子

Civil Engineer and Structural Engineer,搵到野做餓唔死,就算考唔到牌都可以做個AE, 只係搵錢少d又辛苦d囉

Leung2010    發表於 21-1-5 19:09

用戶要求終止服務

牛年勳章

Leung2010 發表於 21-1-4 23:20

請問做土木工程 或者 结构工程 好前途么?

咁香港點都有樓起,修橋補路,唔會無工作,不過唔會好似早幾年咁好景。餓唔死又唔會發達囉~

Leung2010    發表於 21-1-5 19:06
未經許可,請勿轉載

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Leung2010 發表於 21-1-4 23:20

請問做土木工程 或者 结构工程 好前途么?

前途真係講際遇。

如論考牌,土木工程師易啲,只考到英國土木工程師試合格,就可「給」埋香港牌,以前可給埋歐洲牌添,而家英脫歐,就唔知得唔得喇。

而結構工程師,考牌難啲,而英國考左牌,唔可以給香港牌,要再考香港牌。(以前考完英國牌,未脫歐前可給歐洲牌,而家唔知。)(唔知我有無記錯,响英國結構工程師考到牌,好似可以給埋英國土木工程師牌,若有興趣可自行查核喇)

我老友老公曾開好細既建築公司,佢以前講過結構同土木工程師兩者人工好似一樣。當時我就話唔公平,所以有啲記益喇。

呀!我仔另一中同,佢大學時揀一科好似叫環境工程,好呀,一畢業入政府,佢話工作幾輕鬆呀。

Leung2010    發表於 21-1-5 19:16
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

仲有一點要提,我朋友老公同埋啲工程師一致話,如落地盤,環境好烏糟架,話啲人响幾十樓做野,好少落返地去廁所架,大小便隨地架。就算有廁所,有啲都好核突架。唔係個個頂到。

Leung2010    發表於 21-1-5 19:14

水晶宮

my005 發表於 21-1-5 08:30
仲有一點要提,我朋友老公同埋啲工程師一致話,如落地盤,環境好烏糟架,話啲人响幾十樓做野,好少落返地去 ...

site office有廁所有房有冷氣,如果個site office用幾年通常都好四正。開緊工嘅地盤d臨時廁所主要係俾d工友用,工程師行site walk都係一陣睇完,除非好忍唔到先用果d臨時廁所。

Leung2010    發表於 21-1-5 19:15

珊瑚宮

Elenalan 發表於 21-1-5 08:51
site office有廁所有房有冷氣,如果個site office用幾年通常都好四正。開緊工嘅地盤d臨時廁所主要係俾d工 ...

我聽佢地講,一啲啲,上年佢地至講,科學園某地盤,佢地寧願去商場公廁,山頂,呢個污糟程度係寧願忍住唔去。

咁當然有啲係乾淨架啦。

Leung2010    發表於 21-1-5 19:15

用戶要求終止服務

牛年勳章

my005 發表於 21-1-5 08:24
前途真係講際遇。

如論考牌,土木工程師易啲,只考到英國土木工程師試合格,就可「給」埋香港牌,以前可 ...

工程師資格互認係透過 Washington Accord,包括好多國家同地區,中國喺 2016 都加入咗。

https://hkie.org.hk/en/quali/international_agreement/

Leung2010    發表於 21-1-5 19:17
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

my005 發表於 21-1-5 08:58
我聽佢地講,一啲啲,上年佢地至講,科學園某地盤,佢地寧願去商場公廁,山頂,呢個污糟程度係寧願忍住唔 ...

做地盤係咁㗎啦!除咗環境差 d,好多時交通都差,特別做 civil,起緊嘅路無公交可以到,所以一般 station 喺 site 人工高過 station 喺 office。Hardship allowance 嚟㗎~

Leung2010    發表於 21-1-5 19:17
未經許可,請勿轉載

珊瑚宮

講工程師,點解無人講測量師,好似幾好喎,我仔又有個中同做,見佢周圍飛架喎。

响香港,聽人講,測量師head住工程師,但外國,就相反既,係平排。又真唔真呢?
更正:建築師head 住工程師

珊瑚宮

大笨鐘 發表於 21-1-5 09:03
做地盤係咁㗎啦!除咗環境差 d,好多時交通都差,特別做 civil,起緊嘅路無公交可以到,所以一般 station ...

我聽過都係既,佢地好似又要開埋星期六,津貼多啲都合理。

用戶要求終止服務

牛年勳章

my005 發表於 21-1-5 09:10
講工程師,點解無人講測量師,好似幾好喎,我仔又有個中同做,見佢周圍飛架喎。

响香港,聽人講,測量師he ...

測量師 head 工程師,假!
未經許可,請勿轉載

珊瑚宮

大笨鐘 發表於 21-1-5 09:19
測量師 head 工程師,假!

我記錯,建築師至啱。(未瞓醒)

水晶宮

my005 發表於 21-1-5 09:21
我記錯,建築師至啱。

其實係睇果單工程係archi lead定係Engineer lead, 睇單jobs性質

珊瑚宮

Elenalan 發表於 21-1-5 09:24
其實係睇果單工程係archi lead定係Engineer lead, 睇單jobs性質

原來係咁,長知識。thx

首頁

尾頁

跳至