自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Iphone 6s 連老人家都嫌慢...
家中長老剛放左部 6s 換iphone11pro max..

子爵府

減齡達人勳章

我部iPhone 6sp用咗5年,半年前壞咗,嚴重hang,上年頭已換電池,但換唔夠電池半年就勁食電
等唔切出iphone 12,就換咗11
建議你唔好買,如果想試機,係豐澤有新機試下!慳返$500,買部好少少啦

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 21-1-9 08:42
我有6,7,8⋯⋯影相麻麻,8好D

咁多年前,同而家好難比

子爵府

2849 發表於 21-1-7 22:33
二手玩唔玩得過?一直以來用開三叔android機,唔想一下子咁貴買部新iphone, 想幾百蚊試下自己慣唔慣,100% ...

雖然iphone嘅電池很耐用,但如果電池100%健康,肯定電池已經换過, 放緊係冇原裝電池,全部都係山寨電

子爵府

2849 發表於 21-1-9 08:24
我終於都買左部機黎試. 我係地鐵站試機時,賣家都好主動同我講,如果我裝得多apps,舊電係的確會有倒水情況 ...

舊款iphone根本就唔應該更新, 升級咗iOS 14,如果部機曾經換過非原裝電,部機係會充唔到電

蘋果今次嘅更新,就係要趕絶班人換非原裝電池,迫你哋買新iphone

珍珠宮

danad 發表於 21-1-9 10:18
試用點解唔去Apple試?你企喺度影幾個鐘都得
Apple 而家邊會有iphone 6S 俾佢試呢?

伯爵府

咪玩啦,信佢後備機唔用,我部6s而家都有問題打算換機
面交試機好多野都試唔到
你唔想買12貴就買前一兩代model,但要一手起碼有保養
你有心用iPhone預之後一換機都5000啦,trade in唔係上一代都可能只得幾百
如果以後唔打算換機咁貴,勸你咪轉iPhone, android 始終多牌字多選擇
我都想唔用iPhone, 但用咗咁多年慣咗懶得學過其他model. 所以大機會會繼續用iPhone
你唔追款好似我用足6年都抵,但唔知新iPhone可唔可以咁come用

公爵府

唔明樓主點解仲要買,我地都講左叫你唔好買,你係要踩落個氹度。
點只舊電有問題吖,你用用下連wifi都會上唔到㗎,之後要熄手機重新開機。
我而家部6s plus係用黎上淘寶玩遊戲,根本已經係極限,用10多分鐘舊電已經無左50%,要長期叉住,長期叉住又即係好快打柴。
今早6點又玩小遊戲,點知wifi係收唔到,但我自己部手機不知幾順,即係6s plus有嘅問題。
睇片更加不用講,睇睇下又要重新連線。
500蚊買呢d機,你明知有問題都買,買完又問係咪有問題,你其實都預左啦。

公爵府

2849 發表於 21-1-7 23:21
咁其實有冇人話到比我知,何解佢部机仲係100%電池健康呢? 如果佢真係返過廠換過电唔係仲好咩?
...

咁唔洗一定去過原廠。
出面街舖都幫你做到。

珍珠宮

小華子 發表於 21-1-10 06:37
唔明樓主點解仲要買,我地都講左叫你唔好買,你係要踩落個氹度。
點只舊電有問題吖,你用用下連wifi都會上 ...

是但啦,擺明買意已決。影相功能咁重要,連apple store用最新機試影都話試唔到、哂氣,反而認為買部幾年舊機種可以試真啲。大家明啦,慳返啖氣。

男爵府

小華子 發表於 21-1-10 06:37
點只舊電有問題吖,你用用下連wifi都會上 ...

好明顯,我覺得樓主虛榮心想擁有一部iPhone 多過佢要嘅實際用途,擁有了試過用過便心息,大家不用勞氣!

子爵府

二手玩唔玩得過?一直以來用開三叔android機,唔想一下子咁貴買部新iphone, 想幾百蚊試下自己慣唔慣,100% ...

買唔過,情願俾多$2000買華為
上年買佐部華為俾我媽,大約$2000影相都幾靚

別墅

果日$500買入,玩左兩晚,$850放反出去了,部機仲要買家肯去我樓下交收,試左15分鐘,佢都話冇咩問題,其實6splus真心影相唔靚,下次再試起碼试iphone8, 不過2手都要千尾,我又未必冒險了,都係等下一代se出,看看幾$

伯爵府

我部iPhone 7, 都係100%電池功能,但差滿電只維持三小時,影相成日hang機,iphone6 真係送都唔會要。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我老公還用緊6s plus, 還好地地,佢話未到最後一日用不到都不會換機住,因為依家d 手機太貴啦,佢在不知兩年定3年前,apple 有得平換電時,換左電,到依家還用得好好,反而我部7 plus, 成日hang 機,所以我在出12時,11減價就買左11

而部7 plus, 比左我仔,不知是不是因為reset 再裝過,依家又無事

珍珠宮

其實樓上啲JM禁勞氣做乜呢?啲錢係樓主嘅,佢覺得值咪買嚟試下啱唔啱用囉,人哋都講左想試下⋯

男爵府

回覆樓主:

其實想影相靚,
一定唔會買舊款IP!
買華為Nova都好靚啦!
其實小米而家影相都唔差架~
點計都一定靚過舊幾代的IP!
Buget 唔多,
好難要有影相靚的效果。
人地值錢在個相機!

別墅

zone123 發表於 21-1-10 12:35
其實想影相靚,
一定唔會買舊款IP!
買華為Nova都好靚啦!

Nova用到google play store嗎

男爵府

2849 發表於 21-1-10 12:57
Nova用到google play store嗎

睇你買邊代Nova啦!
好似5都有google 裡面,
就算買新款 7 & 8的話,
淘寶幾十蚊都已經有人幫你裝到啦!

如果唔想買華為旗艦機咁貴,
就可以揀買Nova,
好多人都話Nova抵用~

就算大陸OPPO,其實都唔差!
肯定冇IP 12咁靚,
但一定靚過早代前的IP!

別墅

RE: $500 iphone 6s plus~玩左2日放$850出去了

有意小米10T pro可惜唔比再訂

首頁

尾頁

跳至