自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

公爵府

牛年勳章

schricky 發表於 21-7-23 19:07
如果入唔到藉,咪咩福利都無,仲要交重稅,萬一中央真係咁絕取消佢地國籍,咁個啲人點算
...

我諗佢哋唔會覺得入唔到藉囉!
我識人攞bno去英國,佢話諗住以後都唔返嚟香港喎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Acaciacacia 發表於 21-7-23 18:59
原來咁様

因Brexit+ covid在英國大爆, 有一大批歐洲廉價勞工走番去EU國家找工, 所以吉左一大批職位好缺人

侯爵府

露比EE 發表於 21-7-23 15:26
一個國家實行新政策,一定會瞻前顧後,但點解英國突然叫停LOTR呢?

會唔會打錯算盤?原本以為可以吸納到大 ...

都唔係突然叫停, 係延咗期到7月19日, 依家到期jack.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

應該比預期少, 所以話提早完, 等啲人拿拿淋過去啦

侯爵府

FennieMan 發表於 21-7-23 22:02
我先生53歲,英國人,我剛剛問佢,佢當年讀大學,碩士都免費

入籍外國人同土生土長英國人嘅教育福利有不同嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

一個國家實行新政策,一定會瞻前顧後,但點解英國突然叫停LOTR呢?

就睇我身邊走佬嘅例子,做酒店前台嘅兩公婆帶兩個6歲唔夠嘅走,老公喺嗰邊搵得返酒店前台做,不過當然做返散仔,老婆搵唔到工因為要湊住兩件。
另外一個識咗30年嘅老朋友,帶埋越南籍嘅老婆同個女早個星期走咗,男嘅有電工牌,應該係暫時我見到走嘅人入邊最有潛質做返本行嘅,但講到精英佢又唔係囉
另外之前都講過男家嘅表弟做裝修,連電工牌都冇,喺嗰邊應該會做裝修佬,咁可能係裝修界嘅精英啦

珍珠宮

減齡達人勳章

露比EE 發表於 21-7-23 23:27
入籍外國人同土生土長英國人嘅教育福利有不同嗎?

入咗藉(英國),所有福利同土生土長英國人一樣(包括教育福利)

伯爵府

出咗BNO visa, 唔駛咁急,辦好手續先去,可以停LOTR。唔可以話分化嘅,想走嘅,我認識嘅人當中乜色都有人走,大家有共同目標。

侯爵府

FennieMan 發表於 21-7-23 22:02
我先生53歲,英國人,我剛剛問佢,佢當年讀大學,碩士都免費

但為何你先生讀大學&碩士都免費呢?
而入籍了亦要9千磅/年呢?
我身邊有人帶1千幾佰萬過去,亦有人打算帶佰幾萬過去,佢地相同諗法都係想仔女有免費教育直到大學畢業

珍珠宮

減齡達人勳章

露比EE 發表於 21-7-24 00:09

但為何你先生讀大學&碩士都免費呢?

你要問番英國政府,點解我先生嘅年代可以免費,而家要收費

土生土長都要9千磅一年,點解香港人入籍就唔使比
我唔理你身邊人帶幾多錢過去,就算帶一億又如何! 小學中學讀state school 係免費,大學就一定要比

侯爵府

FennieMan 發表於 21-7-24 00:13
你要問番英國政府

我意思係入左籍按理就同你先生一樣,讀大學&碩士都免費!咁9千磅/年係咩費用?

大宅

露比EE 發表於 21-7-23 19:04

LOTR=BNO visa,LOTR係比d趕住過去,BNO visa就比d冇咁趕, ...

雖然一開始真係你搞錯左,不過見到你最尾個句咁覆,又幾大方得體!

珍珠宮

減齡達人勳章

露比EE 發表於 21-7-24 00:15
我意思係入左籍按理就同你先生一樣,讀大學&碩士都免費!咁9千磅/年係咩費用?
...

其實你有冇睇清楚我嘅回覆,我話我先生當年係免費,佢而家53歲,你計下係幾N 耐之前。
而家冇免費,土生土長都要比

侯爵府

FennieMan 發表於 21-7-24 00:23
其實你有冇睇清楚我嘅回覆,我話我先生當年係免費,佢而家53歲,你計下係幾N 耐之前。
而家冇免費,土生土 ...

明白了,sorry sorry, 因為我冇諗過連土生土長嘅免費教育福利都會改為收費項目!

珍珠宮

減齡達人勳章

Anpanmama 發表於 21-7-23 23:44
就睇我身邊走佬嘅例子,做酒店前台嘅兩公婆帶兩個6歲唔夠嘅走,老公喺嗰邊搵得返酒店前台做,不過當然做返 ...

電工和裝修,如果去曼城(多香港人移民),真係有得做,好多英文唔多好,同外國人難溝通,同聲同氣易好多。不過,唔知電工要唔要再攞牌

珍珠宮

Anpanmama 發表於 21-7-23 23:44
就睇我身邊走佬嘅例子,做酒店前台嘅兩公婆帶兩個6歲唔夠嘅走,老公喺嗰邊搵得返酒店前台做,不過當然做返 ...
我估而家英國就係需要呢類工種嘅人。明知用BNO過去班中產吾會做呢D工,於是出個LOTR招攬班低下層過去做,仲要好急,於是三番四次改 deadline,連 London個市長都出黎為港人護航,睇得出英國好需要呢班人,仲講明因脫勾走左好多勞工,襯香港事件就用政策氹班人過去做廉價勞工,英國佬無死錯人

珍珠宮

減齡達人勳章

露比EE 發表於 21-7-24 00:25
明白了,sorry sorry, 因為我冇諗過連土生土長嘅免費教育福利都會改為收費項目!
...

有幾出奇,係香港,香港人夠土生土長,讀大學都要比錢啦

侯爵府

FennieMan 發表於 21-7-24 00:28
電工和裝修,如果去曼城(多香港人移民),真係有得做,好多英文唔多好,同外國人難溝通,同聲同氣易好多 ...

一家大細去到,當男嘅揾到工,女嘅就湊仔女,仔女免費教育,男嘅人工頂到一家開支嗎?

我有朋友唔識講唔講聽唔識睇英文,我只問了:病左點睇医生?點問老師仔女嘅學校生活?比人打劫點報警呢?

我左右唔到佢決定,只想他決定了就不要後悔,用一家人嘅將來作籌碼,賭注太大了!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

loved 發表於 21-7-24 00:32
我估而家英國就係需要呢類工種嘅人。明知用BNO過去班中產吾會做呢D工,於是出個LOTR招攬班低下層過去做,仲 ...

其實對呢一班本身冇錢冇學歷喺香港基本上下半生條路都定格嘅人來講,急住走佢哋冇乜大損失,本身已經唔係多錢,仲走得冇顧慮

侯爵府

FennieMan 發表於 21-7-24 00:33
有幾出奇,係香港,香港人夠土生土長,讀大學都要比錢啦

香港由9年免費教育,到12年教育,到依加幼稚園都有津貼,好難想像由原本有變左冇!

咁當年英國教育轉制咪引起好大迴響?咁local有冇好似香港咁可以申請學貸呢?

首頁
45678...10

尾頁

跳至