自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

MM2H 發表於 21-12-11 12:25

溝通,溝通,溝通…… 重要事情講3次

謝謝你嘅寶貴意見,我會檢討調整溝通方法。

大宅

LFC公主 發表於 21-12-11 08:22
我接受唔到,sorry

仔17歲仍未拍拖,如佢話拍都覺得佢太早

17未拍已經好難得喺現世代

侯爵府

2024年龍年勳章

daijuju 發表於 21-12-11 11:49
WhatsApp都可以周圍傳架,anyway小心啲啦

周圍傳事少, 姨生仔中學响英國讀, 佢同學內地學生, 比個鬼妹夾埋其他人帶去酒店開房影佢相要佢家人比幾千磅買番啲相!

呢個世界可以好醜惡! 太純真好易中招; 39567 話你好 cute 要做你女友; 背景又吾知, 真係要好好教下啲年輕人!

男爵府

我接受唔到。。係接受唔到咁細個拍拖,大3年我覺得冇問題

珍珠宮

okgoodla 發表於 21-12-11 12:47
周圍傳事少, 姨生仔中學响英國讀, 佢同學內地學生, 比個鬼妹夾埋其他人帶去酒店開房影佢相要佢家人比幾 ...

係呀......外國好識玩呢啲,帶眼識人.....唔好以為有女埋身就係好事......帶你開房,點知你準備搞時突然勁多人走出來圍觀恥笑都聽過,之後又影相周圍傳......

子爵府

goodsnooky 發表於 21-12-11 11:45
我覺得個女仔可能想呃啲低year嘅男仔感情,甚至係佢哋嘅「第一次」。

呢個世代,女仔第一次都唔值錢,更何況男仔呢? 男仔應該無蝕底
但反而係擔心姊姊各方面都經驗豐富,「玩弄」感情事少,如上面會員所講,有惡作劇(性事)就要提防
我都唔會同意,13歲又真係太細,即使對方同齡,當然係可以拖遲就遲d ,過咗16歲會理想d。
但反對嘅行動,未必幫倒件事,所以做家長要調節和仔女相處時嘅態度,保持平等身份有助溝通,但去到重要關頭才拿緊。
再者,後生仔拍散拖,呢頭拍嗰頭散,唔使咁認真

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

goodsnooky 發表於 21-12-11 12:33
謝謝你嘅寶貴意見,我會檢討調整溝通方法。

時代唔同了,青少年期間,坦誠溝通真係好重要,自己仔女,成長十多年,佢性格係點,作為父母都要細心理解,與其擔憂別人孩子點點點,倒不如實在點,去理解自己孩子再加以信任

唔容易,但做好父母一職就係難,亦唔關住邊度問題,性事一樣可以放鬆講,天造地設就係兩性相交,反佢可以唔聽,講嘅講得一清二楚,從佢本性點都略知一二,真係出事,佢都要承擔

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

一人一讓步 發表於 21-12-11 05:46
我八九歲已經puppy love錫啦

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

goodsnooky 發表於 21-12-11 08:26
唔係陰謀論,我亦唔係名門望族,不過佢哋學校試過有人17歲有咗BB,BB爸爸祇有14歲,我唔想呢啲事發生喺我 ...

我朋友個仔都係咁

侯爵府

goodsnooky 發表於 21-12-11 04:55
我反對咗,但個仔唔願意聽,話佢仲高過個女仔,我話拍拖唔係淨係講高度,佢個腦諗乜?
我喺呢一刻真係好想g ...

你一家不在港唔知外國法例
在港,不反對,至少佢唔會衰十一先
自己都年青過,父母一句反對,點會聽
而家佢肯同你講都算好
再反對只怕以後收埋唔講

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

可以反對梗反對! 但... 聽咩!

象牙宮

回覆樓主:

無問題,又唔係大10年!不過會怕搞出事,會日哦夜哦囉!唔介意湊仔咁就拍飽佢

翡翠宮

回覆樓主:

做父母嘅梗係反對啦,13歲半咪得中一中二? 反而個女仔16歲呢個問題又唔係好大, 樓上話齋,叫佢帶個女仔返嚟玩下囉睇下點。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

macdullbaby 發表於 21-12-11 07:00
唯有教仔仔為保障/保護自己和個女仔,為雙方好,要set rules:
1. 不要到大家家中,只可以出入公眾場所。避 ...

珍珠宮

okgoodla 發表於 21-12-11 12:47
周圍傳事少, 姨生仔中學响英國讀, 佢同學內地學生, 比個鬼妹夾埋其他人帶去酒店開房影佢相要佢家人比幾 ...

你姨甥仔啲同學好邪惡,我不嬲叫個仔防人之心不可無,佢聽唔聽就唔知喇!

珍珠宮

MM2H 發表於 21-12-11 13:02
時代唔同了,青少年期間,坦誠溝通真係好重要,自己仔女,成長十多年,佢性格係點,作為父母都要細心理解 ...

我同意,我知佢性格好玩,但有啲嘢唔可以講玩。

珍珠宮

canies 發表於 21-12-11 14:18
做父母嘅梗係反對啦,13歲半咪得中一中二? 反而個女仔16歲呢個問題又唔係好大, 樓上話齋,叫佢帶個女仔返 ...

佢仲有一個星期就完成year 9即係中三,個女仔讀完中五,兩個都鐘意gaming 。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

goodsnooky 發表於 21-12-11 09:47
未到16歲唔可以有fb ig,discord 我會睇佢哋傾啲乜。

別咁天真啦, 我個仔幼稚園畢業, 因同學升小一各散東西, 有同學提議大家開fb keep in touch. 他自己開的, 冇大人幫手. 當然全班都話自己過了18.

侯爵府

2024年龍年勳章

goodsnooky 發表於 21-12-11 14:58
你姨甥仔啲同學好邪惡,我不嬲叫個仔防人之心不可無,佢聽唔聽就唔知喇!
...

佢同學吾邪惡㗎, 純品有禮! 但有女仔話好鍾意你, 想你做佢男友, 佢真係以為個女仔同佢一樣, 所以出事囉! 我家姐都識個男仔同佢一家, 响英國見過面, 個男仔仲同我姨生歐遊, 佢安排晒因我姨生有點高分低的!

有時吾好憑三言兩語去判斷一個人, 見過認識左先明!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

yeung_ma 發表於 21-12-11 09:58
反對又如何,他們一樣照拍拖。年代不同了,現在小學生情侶都在街上打車輪,旁若無人。 ...

唔係嘛

首頁

尾頁

跳至