自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

esther_fong 發表於 22-3-28 17:20
我都諗到會咁,樓主話個仔同新抱都對父母唔好,咁又邊會咁好c, 好大機會入住居屋後就賣左父母住緊間私樓, ...

住公屋本身都窮開,個仔只係想拎盡社會福利,正路保守既做法係居屋老人加仔同新袍一齊住,私樓出租,咁先食得起2層樓。

個仔咁提議,1黎用既開支會多啲,2黎將來老人走黎變遺產,要同其他兄姊妹分,3黎係新袍同老人相處唔黎,最後窮兒子又食唔住2層樓就賣樓,叫老人搬黎居屋一齊住,再賤既就唔理個老人家。

用公屋換居屋係綠表,唔同白表要抽餐懵,綠表價平易買,你肯放棄間公屋而市場有綠表居屋就得。

所以貪心既下一代就會喉住呢個「機會」,lam盡著手,拎埋父母間公屋換居居,哪怕自己本身已有樓。好聽叫為下一代留多啲資產,實際咪又係貪。

珍珠宮

AACheungCheung 發表於 22-3-28 17:26
但父母唔係住返居屋喎, 住仔層私樓喎 , 咁都唔覺有陰謀嗎?

你係指個仔自己住新居屋?如果我的一個仔,我就未必會諗咁多….

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

天貓 發表於 22-3-28 17:40
你係指個仔自己住新居屋?如果我的一個仔,我就未必會諗咁多….

1樓係咁寫 , 所以先覺得更加有問題

子爵府

rello 發表於 22-3-28 14:51
居屋寫老豆、亞媽名,死後先歸亞仔名。

仲要係個仔比錢先買

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

天貓 發表於 22-3-28 17:40

佢唔止1個仔 , 你可以睇返8樓 , 嗰仔同新抱平時係乜嘢態度對兩老

亦有其他 JM 講 , 如果個仔供供吓無錢供要賣咗層樓 , 咁兩老住邊

就算得 1個仔我都唔會考慮 , 有句說話係生仔唔知仔心肝 , 好仔不如好新抱 , 所以我唔想臨老唔過得世 , 當然亦都有好多係考順嘅仔女同好新抱 , 但如果係我 ,就唔過用公屋換居屋囉

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果名係父母既ok, 但要預可能個仔唔會幫手供要自己供

珍珠宮

AACheungCheung 發表於 22-3-28 17:47
佢唔止1個仔 , 你可以睇返8樓 , 嗰仔同新抱平時係乜嘢態度對兩老

嘩,睇漏左,呼呼喝喝父母,咁就咪搞咁多野啦⋯⋯

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

雖然居屋落父母名下,但兒子供樓有銀行付款憑證,咁打官司,父母咪輸?

子爵府

回覆樓主:

如果我係果仔,我會好傷心
或者以後都唔會再理佢哋了

間居屋點都會有戶主名 ,即係父或母啦
咁都唔信我

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

lovelybaby2015 發表於 22-3-28 15:03
父母係公屋戶主,咁居屋就一定只可以係父母名。仔可以做俾$嗰個,但係就不存在可以侵吞。

反而怕,如果 ...

請問如果第時父母百年之後,個仔可否當遺產承繼

goldpiglet    發表於 22-3-28 20:18

珍珠宮

天貓 發表於 22-3-28 17:55
嘩,睇漏左,呼呼喝喝父母,咁就咪搞咁多野啦⋯⋯

係呀 , 就算公屋點舊都好 , 都叫做有瓦遮頭 , 又唔使睇人面色 , 有錢咪食多啲同好啲 , 無錢咪食少啲同差啲囉

象牙宮

happystich 發表於 22-3-28 14:42
有一個長輩嘅仔以孝順佢
想佢住好d為理由
勸佢用公屋去抽居屋 佢供

自己私樓俾父母住 (住至死為至) 不能賣。
用公屋去抽居屋 兒子供樓。樓係父母名??
父母死左, 居屋也是兒子的。

我親友係 有二个女。
父母將自己間私樓賣俾二個女。當遺產。仍住間私樓。私樓俾二個女當遺產。永遠出租。不賣。。
65岁申請公屋。由二姐妹攞黎自住。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

happystich 發表於 22-3-28 14:42
有一個長輩嘅仔以孝順佢
想佢住好d為理由
勸佢用公屋去抽居屋 佢供
抽到有利咪賣,推佢二老出街

珍珠宮

我唔肯,唔想瞓街

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

AACheungCheung 發表於 22-3-28 18:03
係呀 , 就算公屋點舊都好 , 都叫做有瓦遮頭 , 又唔使睇人面色 , 有錢咪食多啲同好啲 , 無錢咪食少啲同差啲 ...
要睇佢個之前是否對父母關心個隻

珍珠宮

147741 發表於 22-3-28 17:57
如果我係果仔,我會好傷心
或者以後都唔會再理佢哋了

你睇返 8樓 , 佢哋乜嘢態度對兩老先喇 , 同埋 1樓講兩老已經拒絕咗提議, 但佢哋都仍然係咁勸佢哋 , 咁嗰仔係乜嘢心思呢

男爵府

公屋換居屋,個名都係老人家既
我地而家都叫6299用公屋抽居屋,我地供樓,佢地住(我地本身有樓住)因為唔換既話,將來間屋只能俾返政府

珍珠宮

20150618bb 發表於 22-3-28 18:10
要睇佢個之前是否對父母關心個隻

我做護士嘅朋友講過 , 話佢見得太多喇 , 未簽名時每日會到 , 簽咗名就唔見人

我認同有考順嘅仔女同新抱 , 但我更加相信親生仔不如近身錢

子爵府

咁公屋老人家死左要比返政府,換屋居都可以落老人家名等佢地死左再當遺產,老人家無蝕架,係驚個仔唔供樓

子爵府

bibi2013 發表於 22-3-28 18:03
請問如果第時父母百年之後,個仔可否當遺產承繼

居屋可以做遺產

公屋要還比政府

首頁
45678...9

尾頁

跳至