自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

Bibibut 發表於 22-7-26 21:01
你己經盡力地做好自己,不必理會果d吾啱聽的說話。有吾明的,繼續上來問,一定有jm比到意見你。
...

嗰個會員仲回覆:不如先整理下自己情緒, 睇下可唔可以同家人講和, 反省下佢地做乜要叫你走。處理到咪唔使四圍撲屋租, 留返個錢响身再慢慢計劃啦

但其實我係因為想比屋企人情緒病想要多啲空間,我係為咗屋企人多啲活動空間,所以搬出嚟。佢就話我係俾人趕走。喺佢眼中,所有人都係壞人,搬出嚟住就係比屋企人趕走。辭職搵工就一定係工作能力差俾老細炒。移民就係因為喺香港犯咗法

Thank you, bibibut you gave me positivity

洋房

Prosperous 發表於 22-7-26 17:39
彼此彼此啦! 你咪同呢度啲碼頭咕喱一樣咁寸!

今次認真答你啦。你份人咁燥底, 一撻就著, 不如先整理下自己 ...

喺你眼中,應該所有人都係壞人,搬出嚟住就係比屋企人趕走。辭職搵工就一定係工作能力差俾老細炒。移民就係因為喺香港犯咗法

侯爵府

addoil1 發表於 22-7-26 20:55
我係做foodpanda,要周圍走,我都想搵份正職,大學歷唔高,我覺得foodpanda更加適合我,難道咁樣唔搵正職 ...
其實係你諗多左, 果位版友勸你搵份正職, 因為人地果陣都唔知你做 food panda, 因為 part-time 收入不穩定, 你又要搬出來住, 所以覺得你有份正職會好啲。我個人係咁解讀。

但 food panda 我就覺得已經係幾穩定收入, 我就覺得唔算係 part-time, 只係自雇人士。唔好咁玻璃心, 如果大家一早知道你係做 food panda, 冇人會睇你唔起, 我覺得係辛苦工一份, 懶人一定唔會做!

洋房

Prosperous 發表於 22-7-26 21:05
其實係你諗多左, 果位版友勸你搵份正職, 因為人地果陣都唔知你做 food panda, 因為 part-time 收入不穩定, ...

嘩,你一嚟就起晒鋼,又話係比屋企人趕走。你會唔會係諗多咗嗰一個?一條問題可以俾我哋搞到咁,真心佩服你。令我認識到咩叫drama queen 。如果你幫唔到手嘅,可以絕對唔回覆。我都唔奢望每個人都會幫我,但係我希望有好心人可以幫我。教吓我搵。算啦,其他會員都同你講晒我想講嘅嘢,你都可以反省下自己。

侯爵府

addoil1 發表於 22-7-26 21:04
喺你眼中,應該所有人都係壞人,搬出嚟住就係比屋企人趕走。辭職搵工就一定係工作能力差俾老細炒。移民就 ...
其實呢, 我就只係衰多口搭句咀, 結果就受晒所有人的唾罵! 不過好小事, 好似樓上咁講, 討論區就乜嘢都有。

了解多啲, 咪少啲誤會, 有時不解釋, 被屈就要硬食, 係冇癮的, 但做人就時有呢啲經歷。我都唔識幫你, 唯有祝你早日搵到安樂窩!

洋房

小星星1 發表於 22-7-26 20:13
保重!呢度啲人係咁口臭,唔使理

感謝你

侯爵府

addoil1 發表於 22-7-26 21:04
喺你眼中,應該所有人都係壞人,搬出嚟住就係比屋企人趕走。辭職搵工就一定係工作能力差俾老細炒。移民就 ...
唉! 你掉亂晒啲時序來回應, 攪到我都亂晒!

因為你最初個標題係 "被家人迫遷" 咁上下, 所以先有呢個解讀。仲有, 你將其他人的睇法都入埋我數, 我都冇所謂。

不過奇怪的是, 其實討論會區都有唔少乞人憎的版友 (我相信我响你眼中都係), 你唔係第一日上討論區掛, 都要接受下有我呢啲 mean 人。 (我否認都冇用, 唯有硬食啦! )

別墅

Prosperous 發表於 22-7-26 21:17

因為你最初個標題係 "被家人迫遷" 咁上下, 所以先有呢個解讀。 ...

講多錯多呀

以和為貴,幫樓主打下氣,後生仔肯去做food panda肯去捱,值得幫佢加油丫

Prosperous    發表於 22-7-26 21:20

公爵府

係呢樓主,你搵到日租未?

男爵府

樓主,有緣之下岩岩睇完你個 post ,我雖然唔識唔知點可以幫到你,但我衷心希望你能夠找到出路渡過難關,加油

洋房

Bibibut 發表於 22-7-26 21:24
係呢樓主,你搵到日租未?

我搵到啦,呢度有個會員PM咗我,非常感謝你呀。你嘅回覆令我覺得其實網上面啲人都唔係好差,都有好多有心人。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

addoil1 發表於 22-7-26 20:56
我係做foodpanda,所以都係靠勞力。可能呢度啲人睇唔起,一定要做一份高尚嘅Office公司係高尚職業正職
...

呢個時勢,後生細仔唔係躺平已經好好
Foodpanda都係一份工,都係靠自己勞力,自己睇得起自己便可。
不過睇你之前既回覆,似乎你都要另租屋住,但長遠計,你無份穩定收入既工,比較難租到屋架。
不過,逐步逐步嚟啦,先解決左日租問題先,其他再慢慢拆。
加油,無野解決唔到的

洋房

Prosperous 發表於 22-7-26 21:17

因為你最初個標題係 "被家人迫遷" 咁上下, 所以先有呢個解讀。 ...

我一路只係睇,從來冇註冊。直至到尋日有問題,我先註冊個會員,估唔到原來註冊會員問問題係會受來抨擊。

仲有,逼遷,我冇用過,我一路都係話要趕住想盡快搬出去,等屋企人可以有多間房可以俾佢喺嗰度早午晚凌晨做一個靜觀嘅課室。

洋房

uhtcl2006 發表於 22-7-26 21:26

呢個時勢,後生細仔唔係躺平已經好好 ...

感謝您,呢個時勢,喺呢個論壇,做後生仔唔俾人鬧都已經好好。

洋房

依然係 發表於 22-7-26 21:19
講多錯多呀

以和為貴,幫樓主打下氣,後生仔肯去做food panda肯去捱,值得幫佢加油丫 ...

好多人睇唔起做foodpanda嘅人,但係冇諗過, 30幾度,為咗搵錢,都要大汗踏細汗咁跑去送餐,仲要驚比啲客人無理投訴。只怪自己讀書少,勝在有體力有力氣工作。

珍珠宮

addoil1 發表於 22-7-26 21:26
我搵到啦,呢度有個會員PM咗我,非常感謝你呀。你嘅回覆令我覺得其實網上面啲人都唔係好差,都有好多有心 ...

搵到就好囉,唔洗理啲無謂人,呢度仲有好多理性嘅jm,唔會憑一個heading、網名就斷章取義,加油

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

addoil1 發表於 22-7-26 21:35
感謝您,呢個時勢,喺呢個論壇,做後生仔唔俾人鬧都已經好好。

咁都總有識唸既後生仔既,樂觀d,處處有希望,遇到問題解決唔到,可以上嚟問下意見,相信重有好多會員願意幫忙的。

別墅

addoil1 發表於 22-7-26 21:36
好多人睇唔起做foodpanda嘅人,但係冇諗過, 30幾度,為咗搵錢,都要大汗踏細汗咁跑去送餐,仲要驚比啲客 ...

唔好咁諗,我欣賞你腳踏實地
由food panda慢慢做起,儲錢進修或一技之長,路難行,但總會有康莊大道,只要你信自己,肯捱肯諗肯試,前路由你創

大宅

addoil1 發表於 22-7-26 20:56
有一個會員PM咗我,好好人,好感謝佢。
解決左就好了,第日如果再又咩大小問題都再上尼問下意見,唔好比一小撮人嚇怕

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

addoil1 發表於 22-7-26 21:36
好多人睇唔起做foodpanda嘅人,但係冇諗過, 30幾度,為咗搵錢,都要大汗踏細汗咁跑去送餐,仲要驚比啲客 ...

解決到問題就好了,加油

首頁

尾頁

跳至