自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

kakatimb 發表於 23-4-28 11:43
當時佢根本就係諗住恰我哋得兩個女人,我個女得十幾歲,佢以為我會怕佢,然後我話玩嘢嗰個係你,如果你唔 ...

反正我得閒,就算要打交我都唔驚你!……淨文字都好解氣呀!

大宅

平時我坐的士大部份司機都ok,但早幾日上左架的士,九龍城去火炭,佢一句唔熟路,叫我落車我懷疑佢唔想入新界,程車都百幾蚊都唔做

大宅

Icecream17 發表於 23-4-28 14:18
平時我坐的士大部份司機都ok,但早幾日上左架的士,九龍城去火炭,佢一句唔熟路,叫我落車我懷疑佢唔想 ...

補充:平時多數九龍城去油尖旺,或者返轉頭,車費60-80蚊,可能咁樣無乜比人黑面

子爵府

的士算吧啦! 過海又唔去, 近D 又黑面, 我樓下既的士佬衰到係, 見到有客都唔要, 寧願空車入去酒店駁長途客。 call 的士, 明明紅隧唔塞, 都講大話話塞車, 要行西隧。 否則, 唔接你。
佢地話唔夠收入, 先檢討下自己態度,

大宅

大力大力 發表於 23-4-28 07:00
我平時揸車、好少搭的士、之前都試過好多次受氣、諗起就嬲~

係非常 非常 非常受氣。20年前我仔九龍塘返學,有的過份到上左車都話,有事唔去。有時難截车要加錢先肯去。最後迫到我要揸車送仔~正常接放學先揸。因唔想个个家長泊在九龍塘,搞到更加塞車,影響其他車。而且自己又方便,可以逗留學校耐的,又唔怕抄牌

大宅

hkitty09 發表於 23-4-28 14:27
的士算吧啦! 過海又唔去, 近D 又黑面, 我樓下既的士佬衰到係, 見到有客都唔要, 寧願空車入去酒店駁長 ...

係呀!上个月去东涌行山,因宴左出門,谂住截的士到上山附近,個段行去差不多1个鐘~都唔算太短程,聽到目的地就話唔識去

大宅

Astra00 發表於 23-4-28 06:55
係。我咁耐以來真係極少坐的士。短途又比司機寸,過海又被耍。

我坐巴士,地鐵,甚至乎老公駕車。

我試過帶住個日本仔打算由荔枝角去中環四季酒店, 我足足上左5架的士先肯去
前4次都係比人叫落車
日本仔問我咩事, 我都唔知點答佢

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Fishqqma 發表於 23-4-28 07:19
我以前比較坐得多, 老實講真係極少遇到衰司機!

*我多數call車

Call車通常都ok

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

李豆豆 發表於 23-4-28 15:02
Call車通常都ok

因為有電話同車牌、司機唔敢亂嚟~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

maggie.tang 發表於 23-4-28 15:01
我試過帶住個日本仔打算由荔枝角去中環四季酒店, 我足足上左5架的士先肯去
前4次都係比人叫落車
日本仔問 ...

大宅

yuyueng 發表於 23-4-28 14:07
反正我得閒,就算要打交我都唔驚你!……淨文字都好解氣呀!

我以前後生係好好火,生咗阿女之後覺得要做個好榜樣俾佢睇,因為我知道,身教係好重要,所以近呢10幾年,我一向做人都以禮行先,我女嗰次都話從來冇見過我咁惡鬧人,因為佢真係太過份,其實佢好聲好氣我都可以落車坐過第二架車,做人有時大家就一就冇乜所謂,我都唔係真係想阻人搵食,但係佢一開始係呼喝我哋落車,然後講粗口鬧我,嗰下真係點都忍唔到!嗰日我真係諗住要玩就同佢玩,亦都預咗落車會打交,我已經塞定個袋比阿女拎住同阿女講,如果一陣有咩事你行埋一邊唔使驚!其實佢可以激到我咁,佢都真係一個極品!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

態度咁差
還你千世笑來世未必能遇到

禁止訪問

子爵府

tequiero_ic 發表於 23-4-28 07:47
其實我都唔明佢地塞車點解要發脾氣,塞緊都係跳緊錶,
個次我塞車個司機又係咁,小黎小去,有位就zip架車出 ...

塞車賺少好多

伯爵府

大力大力 發表於 23-4-28 06:50
請先改善司機服務質數~

的士業界真係唔抵幫、服務態度超級衰.....

香港嘅的士收費的確比起其他國家平,係有上調嘅空間
至於質素,我喺港島區搭的士9成司機都係有禮貌嘅, 冇遇過好差嘅待遇。喺九龍區搭的士,的確間唔中會遇到啲惡嘅司機, 但係都唔算好多

珍珠宮

好媽媽勳章

ching070707 發表於 23-4-28 08:12
月入1.5萬,都未處於低收入

佢話月入1.5萬,肯定呢個數係報細咗啦!我估佢哋都係想”R”政府繼續有什麼補貼。

要揀客又嫌三嫌四,我唔信啲司機收入低囉!

珍珠宮

好媽媽勳章

meowmeow34 發表於 23-4-28 16:38
香港嘅的士收費的確比起其他國家平,係有上調嘅空間
至於質素,我喺港島區搭的士9成司機都係有禮貌嘅, 冇 ...

「香港嘅的士收費的確比起其他國家平,係有上調嘅空間」~
你同外國比較冇意思過喎。外地搭一個地鐵/火車/巴士站的票價都十幾蚊港紙,唔通話全部香港交通工具收費都有上調空間?!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我都好耐無坐的士,已經坐得少,仲要差不多次次受氣,又唔係唔使錢,有時寧願遲到都唔坐,佢哋真係唔抵幫

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

香港的士司機D服務態度真係差到一個點, 長途又唔like,短途又唔高興.
不過我都有一次遇到個好嘅短途司機, 佢都知香港司機服務態度唔好, 希望自己做好D, 令大家改觀
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

BK Milk勳章

大力大力 發表於 23-4-28 06:50
請先改善司機服務質數~

的士業界真係唔抵幫、服務態度超級衰.....

我好怕坐的士,
唔好經歷太多
落勁勁勁大雨我咩住个b同个80歲老人家,
由鑽石山去黃大仙要70幾八十蚊,
仲要係10幾年前,
全程我住無出聲,

真係大把經歷

疫情嚴重我吾夠膽講,
點止15000
唔好講笑啦
如果改月薪20000有無人做呀
疫情前朋友都搵40000一個月