2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:mo416+發表於+13-1-26+09:23+我上年5

原帖由 小Sin子 於 13-01-26 發表
你好好休息啦.

陳樹武醫生,tel : 62254509 , 佢有兩日不在荃灣的。你打電話去預約啦。
thx a lot

大宅

引用:Quote:som+發表於+13-1-26+10:00+大家有無

原帖由 小Sin子 於 13-01-26 發表
我要番工架,不過前排因為照到個胎側邊有黑影,醫生話可能係血水,所以我請左十幾日假 bedrest 囉. 最近復 ...
小sin子,你復工咁仲有冇流啡呀?照到閃閃嗎?我子宮有血塊,好怕有排流,遲d返工都唔知會點

大宅

回覆:有冇之前小產左的媽媽

我都已經流啡/紅成兩個星期,瞓極都唔停,已經日日食中葯。再唔返工就等炒啦! 究竟幾時先停呀?最驚最後bb又冇,份工又冇埋。

大宅

引用:我都已經流啡/紅成兩個星期,瞓極都唔停,

原帖由 ox_ma 於 13-01-27 發表
我都已經流啡/紅成兩個星期,瞓極都唔停,已經日日食中葯。再唔返工就等炒啦! 究竟幾時先停呀?最驚最後bb又 ...
你bed rest兩個星期?我都怕再難請假,因為我dept過年前好忙,唉..

大宅

引用:Quote:原帖由+ox_ma+於+13-01-27+發表我都

原帖由 mo416 於 13-01-27 發表
你bed rest兩個星期?我都怕再難請假,因為我dept過年前好忙,唉..
不過冇理由為左份工唔理個bb. 冇左bb老闆都係講句 I am sorry to hear that.

男爵府

mo416 發表於 13-1-27 09:02
小sin子,你復工咁仲有冇流啡呀?照到閃閃嗎?我子宮有血塊,好怕有排流,遲d返工都唔知會點

...

mo416 ,

其實我今胎感恩暫時未曾流過野出黎。只係 4 周幾時照過,發現胎側有黑影,醫生話可能係血水,但又可能唔係。至於係乜,又解釋唔到。我記得第一胎都係咁早照,絕對冇呢 d 黑影物體,總之係唔正常,我問醫生有冇可能入面出血,但冇流到出黎,佢話有可能。所以我當佢出血咁處理,即請假 BEDREST , 始終我有小產前科嘛,要更小心處理。

我工作方面,請假絕對冇問題,有醫生紙就得。所以冇乜壓力。

復工後暫時都未見異樣,仍然冇見流野,等緊過幾日 8 周再照,兩星期前 6 周照已經有心跳,黎緊要睇下有冇正常長大。上次我出血後,BB 原有的心跳都停止左,咁就小產左啦。

子宮有血塊,我試得多啦,第一胎個血塊仲同個胎一樣大添,結果冇事,大囝保得住繼續長大。但上次出血太多及太早,血塊係個胎的幾倍大,BB pass away .

大宅

唔知係咪太大壓力,呢兩晚夢自己M到呀!其實今次已經叫自己唔好諗,好認同媽咪句說話,佢係唔嫌你地窮,點都會跟住你地。但可能越叫自己唔諗,其實就係越記住。

大宅

引用:Quote:mo416+發表於+13-1-27+09:02+小sin子

原帖由 小Sin子 於 13-01-27 發表
mo416 ,

其實我今胎感恩暫時未曾流過野出黎。只係 4 周幾時照過,發現胎側有黑影,醫生話可能係血水,但 ...
前日再陰照情況吾太理想,胎囊2.18cm但crl得0.2cm,未冇閃閃仍然流啡流血,等多10曰再照,我已經好擔心無曬心機

別墅

mo416 發表於 13-1-31 09:16
前日再陰照情況吾太理想,胎囊2.18cm但crl得0.2cm,未冇閃閃仍然流啡流血,等多10曰再照,我已經好擔心無曬 ...

我又係唔係咁理想, 胎囊係1.7CM 定 1.1CM , 但 CRL 係0.34, 有閃閃, 醫生話個比例唔係咁正常, 有機會遲D 出血, 2星期後再照

大宅

引用:Quote:mo416+發表於+13-1-31+09:16+前日再

原帖由 Septembermama 於 13-01-31 發表
我又係唔係咁理想, 胎囊係1.7CM 定 1.1CM , 但 CRL 係0.34, 有閃閃, 醫生話個比例唔係咁正常, 有 ...
你幾多週呀?我現在可以做就訓床休息,攝取高營養食物,keep住睇中e安胎,希望個b癡實我...

別墅

mo416 發表於 13-1-31 11:33
你幾多週呀?我現在可以做就訓床休息,攝取高營養食物,keep住睇中e安胎,希望個b癡實我...

...

9w3d, 但醫生話胎size 照出黎得5w 幾

大宅

引用:Quote:mo416+發表於+13-1-31+11:33+你幾多

原帖由 Septembermama 於 13-01-31 發表
9w3d, 但醫生話胎size 照出黎得5w 幾
或者我地個b開頭生長慢d,好似我中e講只要個b癡住你最緊要,遲下佢地會大得好快,e家無咁擔心,大家都要加油努力!!

男爵府

Septembermama 發表於 13-1-31 11:25
我又係唔係咁理想, 胎囊係1.7CM 定 1.1CM , 但 CRL 係0.34, 有閃閃, 醫生話個比例唔係咁正常, 有 ...

如果 CRL 0.34 有心跳,胎 long 1.7cm 係完全正常喎 , 我 6w 果陣就係咁。點解個醫生話你比例唔正常呀 ?

仲預言你會出血咁利害?

男爵府

mo416 發表於 13-1-31 09:16
前日再陰照情況吾太理想,胎囊2.18cm但crl得0.2cm,未冇閃閃仍然流啡流血,等多10曰再照,我已經好擔心無曬 ...

2.18 cm 胎囊 , 但 CRL 0.2cm 個比例又好似唔係咁正常喎.

6w 時胎囊 1.6cm , CRL 0.35 cm , 有心跳。 今日 8w , CRL 1.6cm , 胎囊冇量,我睇大約2.5-3 cm .

不過擔心都冇用 , 唯有等下啦,但你要盡量 bedrest

大宅

引用:Quote:mo416+發表於+13-1-31+09:16+前日

原帖由 小Sin子 於 13-01-31 發表
唔諗咁多喇,日日bedrest同食得有營養d,希望10日後有好消息!

別墅

小Sin子 發表於 13-1-31 13:04
如果 CRL 0.34 有心跳,胎 long 1.7cm 係完全正常喎 , 我 6w 果陣就係咁。點解個醫生話你比例唔正常呀 ?
...

醫生話個咩營養囊(唔知係咪即胎囊)大得滯喎

不過比我預期好, 起碼見到心跳.

別墅

大家好,我上年8月因為宮外孕,要打針人流
今次終於又有了,心情也不敢太興奮~
雖然之前去照見到今次胎囊係子宮內,算是第一步成功
不過仲未有心跳~
希望bb今次加油~
媽媽很想看到閃閃~
下星期會去再照~希望有好消息

複式洋房

回覆:有冇之前小產左的媽媽 ? 入黎互相支持下 .

要黎嘅踢吾走,要走嘅留吾住!
我鐘意!
你地吾好擔心咁多,對自己同個b都吾好!呢啲嘢都係控制吾到嘅。自己盡左力去休息養胎就夠了。
我今胎可能太大意,初初有左幾星期又吾知,仲同老公為工人為大細孖嘅嘢差點離婚,晚晚失眠。到知道有已經係6wk幾,7wk去照有心跳,前兩日檢查發現個b在7wk無故了後就無長過,心跳停左。我依家休養中,見到你地個post.
祝願你地個個都健康!順順利利!
Ox_ma, 你個胎long係長型,可能係孖b窩!我第一胎就係咁^_^祝福你

別墅

大家好,我兩年前小x, 而家有左6wk多啲,前兩日流啡,去左荃灣陳樹武私照,好彩地照到閃閃,醫生謝胎位正常,size都好好,叫我多休息,而家一有機會就訓床休息,大家一齊努力

男爵府

Ellen_yan 發表於 13-2-1 15:52
要黎嘅踢吾走,要走嘅留吾住!
我鐘意!
你地吾好擔心咁多,對自己同個b都吾好!呢啲嘢都係控制吾到嘅。自 ...

Ellen , 好好休息. bb 好快番黎.

首頁

尾頁

跳至