婦女醫護

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

回覆 991129 的帖子

唔駛唔開心,子宮的瘤多數是良性的,同埋,在醫生心目中,其實我地呢亭手術根本好濕碎而已,只不過我地係當事人就會好緊張,同理會沮喪.最緊要用平常心去面對,保持自己身體狀態ok,去迎接呢一次手術.

991129  多謝關心, 我會  發表於 13-3-25 09:56

大宅

回覆 bananaqueen 的帖子

我想問點解最好方法係生仔既??

大宅

回覆 wing328wing 的帖子

我想問呢個瘤保險係咪有包架??

洋房

HI ~~
睇左政府醫生點講呀 ???

可唔可以提早呀 ???

洋房

回覆 bananaqueen 的帖子

講得岩呀..
對我地黎講係大手術..

但對醫生黎講, easy easy 啦..

洋房

回覆 mrstree 的帖子

我買住院架 ~~
但唔知妳個份係買乜野保險呀 ~~

最好妳問返自己個保險經紀

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

wing328wing 發表於 13-3-25 21:35

HI ~~

政府醫生講法都差唔多, 禽日仲見議我抽D子宮內膜細胞去做化驗, 希望無事啦, 都有D擔心, 個胃呢兩日都有D頂住頂住...
排期方面就9月中做, 暫時都無得早, 所以會再考慮下, 不過家人都覺得政府暫時各方面跟進都唔錯, 比較偏向我選擇係政府做。

大宅

我都有粒6cm, 不過係係子宮出面, 有2cm係連住子宮
有BB果陣增大到9cm...生完就維持番6cm左右
醫生就話半年check一次, 唔洗急到要切左去
需然保險話有得claim, 但都唔想做手術

大宅

琴日check到有一粒10cm , 已約2/4做開刀手術,好擔心。 通常要休息幾日,因有兩個小朋友要接接送送, 唔想麻煩屋企人太耐。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 connieckyip 的帖子

你個手術都book得好快, 一般手術後好似都要休息4個禮拜, 祝手術順利

大宅

多謝你:)
因醫生覺得我個瘤大得快,所以盡快做。 其實我5年前生完細女後就無再照過,之前係無瘤,所以醫生覺得5年10cm係大得太快

水晶宮

我都有個瘤成10cm大, 我10年前生完仔後無再做個ultra sound, 只係做抹片檢查, 到年頭一check個瘤已經咁大, 都無計, 唯有做手術, 宜家政府排在9月中, 如果係私家做就想7月做, 仲考慮緊...

大宅

我都係只keep住做柏氏,早幾個月, 按到個肚有舊野好實,所以去check.
我都無買保險,手術費大約五萬,我見都接受到, 就無去政府睇,想快快趣攪掂佢。
不過真係好驚,之前生兩個都係順產,未試過開刀。
希望大家都一切順利。

水晶宮

明白, 我個私家要收10萬啊, 佢係名醫, 所以貴, 不過對佢做有信心, 但我都無保險保, 所以都好赤, 仲未決定係私家定公立做, 不過Easter後應該有決定, 大家都要平平安安

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

個人意見: 除非唔需考慮錢既問題, 或手術特別複雜, 如果唔係無需要咁貴去做, 十萬...之後D覆診費都會好金. 宜家一般傳統都係收4-5萬, 微創都係7-8萬, 對婦科醫生來講, 呢種手術好濕碎咋~ 無論如何, 都祝你早日康復, 宜家保持心境平和

991129  Thanks and I will deeply consider again...  發表於 13-3-28 10:24

洋房

hi
唔駛太擔心呀, 早兩個星期我都係開刀做子宮割纖維瘤呀, 醫生都比左四個星期病假我呀,

係頭個二, 三日行路真係要比較小心.. 之後我都ok 呀, 不過點都係要就住行好d 呀..我都怕會整親個傷口

到真正好返個時, 跑都得啦.

connieckyip  多謝你!
你都要好好休息呀:)  發表於 13-3-27 23:14

洋房

唔好太過擔心啦... 好快會無事架啦

991129  Thanks and I will!  發表於 13-3-28 10:25

禁止訪問

引用:回覆+connieckyip+的帖子 明白,+我個私家

大宅

回覆 bibi2013 的帖子

請問你可否PM醫生的資料及收費給我呢? 謝謝!

bibi2013  已PM  發表於 13-3-31 23:07

大宅

回覆 shshwby 的帖子

已收 PM, 謝謝!

首頁
45678...11

尾頁

跳至