在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:煙子1976 的帖子

就是呀!有空多交流,

公爵府

引用:你哋雖然40+,但小朋友都大啦!我都40+,小朋

原帖由 wan_sosin 於 14-03-14 發表
你哋雖然40+,但小朋友都大啦!

我都40+,小朋友得幾歲!

我大仔先剛5岁,細仔17m. 有悱挨。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

Mrs.Kangaroo 發表於 14-4-5 08:17
你大仔K2?
大家都要慢慢挨!我一個還好!兩個比我都攪唔掂!你有無工人姐姐幫手?
我一腳踢,過幾個月我仔上小學,日頭應該多返D時間!到時考慮下做唔做part time.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我剛4字頭,大女六歲半,細女五歲,都係有排捱!

別墅

回覆:bb0826 的帖子

慢慢来,小朋友大得很快的,

男爵府

引用:Quote:原帖由 wan_sosin 於 14-03-14 發表

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 14-04-05 發表
Hi,

D

我都40+, 女兒四歲多,

全職mother, 住馬鞍山,有姐姐幫傭

侯爵府

畀面勳章

回覆 winnietingting 的帖子

早。我都係40+, 不過個仔16歲啦。

公爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 14-4-5 08:17

原帖由 wan_sosin 於 14-04-05 發表
你大仔K2?
大家都要慢慢挨!我一個還好!兩個比我都攪唔掂!你有無工人姐姐幫手?
我一腳踢,過幾個月我仔上小學 ...
我住外国,全职返工,c6揍仔,冇其它人幫手。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

大宅

引用:Quote:kennyrita 發表於 14-3-14 16:24 回

原帖由 wan_sosin 於 14-03-14 發表
只要還可以生,不會太遲啊!不過真好到小朋友大時,自己已老了!
甘又唔好甘諗。我只係諗老來要覆診看醫生,有仔女陪你、關心你,已感恩了

Lilypie Baby Ticker

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 wan_sosin 於 14-04-05 發表

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 14-11-15 發表
我住外国,全职返工,c6揍仔,冇其它人幫手。
轉頭我個仔已上了小一,現在跟功課同品格培養係大前題

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 wan_sosin 於 14-03-14 發表

原帖由 欣媽媽 於 14-11-16 發表
甘又唔好甘諗。我只係諗老來要覆診看醫生,有仔女陪你、關心你,已感恩了

...
呢個都唔係諗與唔諗嘅問題,因為係事實,個仔大,自己點會唔老?
我得一個仔,唔想佢第日咁大負擔要照顧我兩老,自己都想keep住健康D,唔想日後大家辛苦,我依家都要經常照顧我媽,就算心甘情願都唔等於唔辛苦!

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 14-11-15 發

原帖由 wan_sosin 於 14-11-16 發表
轉頭我個仔已上了小一,現在跟功課同品格培養係大前題
勞心勞力

男爵府

回覆 wan_sosin 的帖子

我囡都發展遲緩, 言語, 大小肌, 社交, 樣樣都有d, 但最大問題是專注力差, 有精神科跟緊, 昨天剛話佢有小小自閉傾向, (因佢唔識主動同人玩, 有時情願自己玩, 仲會自己留係自己世界中, 自己玩)
有咩可以幫到佢呢
\

我係在職ma, 對佢時間又少

珍珠宮

kennyrita 發表於 14-11-20 11:18

我囡都發展遲緩, 言語, 大小肌, 社交, 樣樣都有d, 但最大問題是專注力差, 有精神科 ...
你有無入EK特殊教育睇,嗰邊好多媽咪比到意見你,盡快訓練,慢慢一定有進步,我仔3歲幾開始評估ADHD,到現時都係跟緊,不過只係踩界,而家小一,有D同學家長完全睇唔到我仔有行為問題,仲覺得佢幾乖!
搵下同路人支持,條路會易走D,想有傾下的話,隨時都可以.

禁止訪問

回覆:都是年轻媽媽,有無大年媽媽,四十以上

禁止訪問

回覆:都是年轻媽媽,有無大年媽媽,四十以上

男爵府

同你一樣, 40+, 有個4歲仔. 欠專注力. 唔受教.

侯爵府

畀面勳章

LittleHKBear 發表於 14-12-2 21:49
Hello 各位,我都加入傾下計先,40+嘅group, 真係唔易搵
係呀,多數都係年輕媽媽,連90後媽媽 group 都有, 我個仔都係90後咋

珍珠宮

引用:回覆 wan_sosin 的帖子同你一樣, 40+, 有個

原帖由 cocokan2004 於 14-12-06 發表

同你一樣, 40+, 有個4歲仔. 欠專注力. 唔受教.
要好堅持教,點唔聽都要再教,我仔到六歲,開始明點解要聽,雖然仍會做唔到,但佢會嘗試去做!

子爵府

我都係40+,有兩個仔,大仔9歲半,細仔兩歲。有排捱……

首頁

尾頁

跳至