自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:真係好arm我c6係教書,我就係護士,我們來

原帖由 jacobkit 於 14-12-15 發表
真係好arm我c6係教書,我就係護士,我們來緊年中就結婚,講真,我地已經比好多人好,是比上不足,比 ...
我地真係好相似,你地情況同我地真係好似,希望你先生已經perm左咁就會好好多,可惜我未perm,今日唔知聽日事令件事再複雜d
我好明白你個種長時間唔夠精神寧願訓pa房既心情,我未來c6都係咁,唉,其實邊個會想另一半長期唔起屋企
好多人都以為我地呢d人好爽,其實真係有苦自己知,老師護士點可以唔讀書,真係唔讀5年d 野都已經outdate,長工時,無精神,通通係問題,仲未計要返學
大家一齊加油!我本身都係最想起沙田大圍個d買,近pwh麻,又有沙田,那打素,但係邊買得起丫,有得揀又唔想佢做tm,人間地獄,但唔做tm買tm又係長期pa,兩難呀

男爵府

玩具勳章

回覆:年輕人睇買樓

我家姐畢左業5年,到而家轉左3份工,3年前決定結婚就同個老公儲錢,儲左2年渣住50萬,買左入天水圍,又有會所又靚,340萬有500呎,因為有穩定收入,所以做到9成按,再二按返少少出來補返開支。住左一年了,想上車就緊係要睇送食飯啦,唔好諗住又要方便又要靚,年青人肯努力一定得!

P.s.我有朋友買左地鐵站上蓋果啲已補地價嘅2手公屋,二百萬,裝修到靚靚,咪又係咁住,除非你覺得買公屋會比睇笑,住公屋會比人睇死

男爵府

引用:Quote:原帖由 jacobkit 於 14-12-15 發表真

原帖由 someone123 於 14-12-15 發表
我地真係好相似,你地情況同我地真係好似,希望你先生已經perm左咁就會好好多,可惜我未perm,今日唔知聽日 ...
我老公都係護士,perm左
我地九龍返工,租住上水,佢除左night之外,多數都會返屋企訓,p完返黎,個女訓左,返a個女又未起身
有次2日冇見個女,佢都好唔開心。

我地收入唔差,奈何家庭負擔重,租樓、交稅、家庭開支後,所剩無幾,但都叫儲到dd錢,但離首期仲好遠

黎緊4月又加租喇

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+jacobkit+於+14-12-15+發表真

我地真係好相似,你地情況同我地真係好似,希望你先生已經perm左咁就會好好多,可惜我未perm,今日唔知聽日 ...
佢好好彩,上年學校有位perm咗了,不過仲係cm位,都唔知幾時轉gm,其實排下排下就到,來緊只要捱過零三年低出生率果屆就唔驚了

我們定咗大日如果租樓,都希望一個月儲到兩萬for買樓,其實我諗都唔易,一個家總有好多額外支出,例如去飲,希望快d買到層普普通通的樓

大宅

各人有各人想法/做法,冇話啱唔啱,不過一般過來人一定會話,有車上就好上,不要過分挑剔,因為上左就係你嘅,唔上就一直都更難上。各位,加油!

另外,不要再道聽塗說,現在的按揭政策如圖

子爵府

埋黎睇!埋黎買!
中原個app,美孚賣75萬,有無人解釋到咩事

樓主加油,有目標就好快成事!努力!

大宅

就算有首期,咁貴,真糸買唔落手呀!

大宅

十分有同感,我都係教書,老公係管理層,同你情況差不多,眼見樓價不斷升,年紀又怕到高齡,所以決定生仔先,依家仲要養多個工人,又要比錢爸媽老爺奶奶。之前一路儲首期,眼見首期要過百萬,一路追一路見樓價不斷升,依家有首期都唸緊買唔買(仲儲緊),見咁高價,覺得唔值。

男爵府

引用:真係好arm我c6係教書,我就係護士,我們來

原帖由 jacobkit 於 14-12-15 發表
真係好arm我c6係教書,我就係護士,我們來緊年中就結婚,講真,我地已經比好多人好,是比上不足,比 ...
我覺得80,90後生於錯的經濟年代

禁止訪問

大宅

樓主加油!

珍珠宮

公爵府

引用:我同c6都係70後,+9x年畢業,+果時樓價同你地

原帖由 miffy^ 於 14-12-15 發表
我同c6都係70後, 9x年畢業, 果時樓價同你地畢業時一樣, 郁下7000-10000呎

我同c6當時加埋月入5萬幾, 居屋, ...
好一個例子

入市不是鬥快,最重要係時機

大宅

引用:我都儲緊而且無你地儲到咁多.加油。。

原帖由 shannnb 於 14-12-15 發表
我都儲緊
而且無你地儲到咁多.
加油。。
我自己儲緊錢,
剛半工讀進修完,
BB剛出世,
老公剛剛買了居所俾我們住……
我們都係睇住樓升到
但我信兩個人齊心向目標進發,
買樓的目標能做到
下一步是換三房……
大家加油!!!
我和老公的收入都比你們低,
老公一個人要養兩頭家

侯爵府

加油

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+jacobkit+於+14-12-15+發表真

沙田3xx萬仲有
不過細d啦

其實都唔駛咁灰
你老公做護士年年跳point
讀書方面亦唔駛咁快再進修
醫院需要既會俾埋錢你讀
過幾年會輕鬆好多

珍珠宮

子爵府

回覆:someone123 的帖子

講得好大家加油

首頁