懷孕前後

跳至

首頁
56789...11

尾頁

大宅

引用:回覆+翠B+的帖子翠B﹕我想想下都覺得個醫生

原帖由 莙羭 於 15-04-16 發表
回覆 翠B 的帖子

翠B﹕
個醫生係元朗好多媽咪介紹去,估唔到咁衰,所以我寧願遠D去九龍多D選擇

複式洋房

回覆:莙羭 的帖子

你好呀!
懷孕既時候唔知道,係一出世之後才驗得出。一出世後一小時,BB全身上出水泡,出完會謝又再出。起初醫生更懷疑係傳染病,將阿B隔離。經過差不多2星期不同既檢查,先驗得出係咩病。由於太罕見,醫院對lee個生病既資料唔多,仲叫我地自行上網搵資料。當時日日都喊,真係唔容易過。成因可能真係媽媽遺傳俾佢,或者係基因病變,宜家等緊遺傳科既報告。。而我個女大個懷孕,就會有50%機會遺傳個病俾佢個女。。

BB照顧上同其他bb冇異,不過要留意佢既生長情況。lee個病唔係每個患者都會出晒所以徵狀,可能出d,可能只係皮膚有事。唔擔心得咁多,唯有自己努力好好照顧佢。見BB 一日一日長大,又開始懂得逗我笑,心中好感恩,佢實在太可愛。

你都要加油,最緊要Bb健康冇大礙,已經好好。至於學習上,加多d耐性,愛心,一定可以克服。

複式洋房

回覆 pcsyzoe 的帖子

Hi Pcsyzoe:

我想問問妳個BB是什麼病如方便在此回答可PM我的..是否跟我是一樣的煩腦??
我現在已接受了這個事實,就是未必會博抽羊水..因為真是有前科很怕自己連個一成都中埋,
因為有呢樣野已不是很普遍都比我在驗血中話我中..咁即是我運氣都是麻麻
明天會去看遺傳科醫生,希望可以從他口中再知多些呢方面的知識,唔使再睇網上資料心惶惶,
起碼佢應該有見過實症的人..知道是怎樣一回事,那我們便可正視及預早有心理準備去迎接她。

不過依家反而多了一樣擔心便是個肝酵素問題..原來之前無事都會在懷孕期爆發出來,這也是繼TRIPLE X之後又多件意想不到的事煩擾我,這次重大件事..是自己身體上如可控制得到就無事,但若吃完藥情況沒有穩定或好轉,最終指數變很差,這是有機會引致肝衰歇、脂肪肝或最差的有需要換肝
我真的DOWN晒..因我只想努力地能盡力保護肚內小天使可以健康沒事滿月便出來見我地,但現在
連自己身體都出現問題,這真怕自己都有事..醫生話希望我可吃左藥順利過渡至三十週以上,就算到時萬一真的有什麼問題都可以先提早取出BB,之後再醫我,如現在..因BB週數仍未大,所以很麻煩,
唉希望各位JM可比多些祝福及支持我吧.....這次本應開心的懷孕期卻波折重重.....希望烏雲只是陣時..很快便會飄走見陽光同彩虹在面前就好了。

複式洋房

回覆:懷孕15週收到報告無唐氏以為安心...點知又有另一個惡號..

衷心祝福你和BB!為你祈禱🙏🙏

男爵府

回覆:懷孕15週收到報告無唐氏以為安心...點知又有另一個惡號..

我13年照結構時,發現BB有問題
心臟左右唔對稱,手腳短,胸腔窄,醫生記過數,肺部唔能夠生長,就算出到世都係燒錢 (醫生好直接),醫生計埋個生存機會好低,我最後都放棄。

今年我呀仔啱啱1歲喇! 我當時好傷心醫生嘅說話係唔好聽但係佢講得冇錯,因為佢預嘅case多。。

我覺得你真係好有勇氣,不過我希望唸多方面,或者你唸下如果自己係有病跟一世會係點

我只係想講我嘅諗法,不喜勿鬧。。。

複式洋房

回覆 minimirror 的帖子

Hi Minimirror:

如只是TRIPLE X 個問題我地都唔想放棄,當然現在要睇埋5月初醫院照埋個結構睇多些事,希望一切正常沒事便好了,本身真是唔想輕易放棄生命....我不是很勇敢的人..只是難求才更懂珍惜這BB,而我個仔又成日對住我個肚說..妳要令媽媽食得多D野要聽哥哥話呀,之後又要再重申地說多次..認住我把聲呀,我是妳哥哥來呀,聽到都覺得唔知點,呀仔真是很渴望做哥哥..因為寂寞左11年終於有人陪佢,又話用佢D利是錢買野比妹妹,第時出左世會推佢周圍去行街街.....想起都心一沉。

想問妳個時放棄是做引產嗎? 妳咁快又再懷孕真是幸運,但我知以我年齡同身子唔會再有機會或再有心機去再有別的..所以才咁勇敢博下去..我感受到佢也很努力地與我同在。

謝謝妳之回覆呀~.~

複式洋房

回覆 Rollma 的帖子

HI ROLLMA:

謝謝妳的祝福及祈禱,因我現在真是很無助..心很亂...

複式洋房

回覆 cutesally 的帖子

HI CUTESALLY:

所以遇到個好醫生同遇到伯樂樣講命水的..我已夠黑仔了..所以醫生都遇唔到對我好些..(-.-)''

男爵府

希望結構順利過關!! 同埋你身體健康啊

我係做引產㗎,好似生BB咁。。

記住凡事向好個方面唸! 要小心身體!

大宅

引用:回覆 cutesally 的帖子HI CUTESALLY:所以遇

原帖由 莙羭 於 15-04-20 發表

HI CUTESALLY:
黑仔過後會有好運!所以放松心情對自己好D!

複式洋房

回覆 minimirror 的帖子

Hi Minimirror:

引產所承受的心情我是可以想像得到的,該會比我兩次流產會來得痛苦,因為流產是自己唔能夠控制之餘而那時胚胎仍很小未成形無心跳,感覺是會傷心同失落,但如似妳說的引產那種心痛我是理解,重要的是在自己肚內生存過待了一段日子,又要面對生出來那種身心之痛楚.....我真的唔想要面對...妳比我堅強面對完這一切之後現在又可以從新振作迎接新的小孩,希望我這次真的可以重重難關重重過...儲起所有呢個階段的經歷去強大自己唔再軟弱...

明天下午便要去見遺傳科醫生,到時希望他說的情況會是我們可以接受到便好了。

複式洋房

HI CUTESALLy:

希望承妳貴言吧(-.-)

大宅

媽媽加油哦,衷心祝福你跟肚裡的小天使。

無論如何,我覺得你已經很偉大和了不起,希望一切努力不會白費

別墅

認識瑞士牛牛第一回

加油呀!祝福你同bb。媽媽也要好好保重身體呀。

男爵府

我當時都有見,我自己覺得無乜用,佢只會問吓屋企人有無呢個情況。。解釋下有乜機會令到有咁嘅情況。。遺傳性有幾高。。

我係22周做㗎。。。其實。。。我當時係用我自己意志捱過。。。我唔講個過程,我驚你會嚇親你,我同自己講, The only matter is Time. 時間耐咗我會無咁傷心,咁點解唔快啲get over with it , 呢個世界仲有好多野值得開心,有時好多嘢都唔輪到我哋自己控制

男爵府

加油! 祝福你!

大宅

引用:Quote:原帖由 莙羭 於 15-04-16 發表回覆

原帖由 cutesally 於 15-04-17 發表
個醫生係元朗好多媽咪介紹去,估唔到咁衰,所以我寧願遠D去九龍多D選擇

...
咁衰?
不過都小心,BK好多打手,有個係bk好出名話好好既醫生,好多fd佢接生時都好多問題,仲要個醫生發脾四鬧就生既孕婦,我仲有個fd生完,應該醫生做溜野,伸手入去聯好既傷口狂摷,我fd痛到就暈叫佢停,佢竟然不停鬧我fd話阻佢時間……最初見bk d人勁讚,本來諗住睇,好在冇睇咋……因為後尾有人出post話佢,佢仲係bk出律師信……

大宅

引用:回覆 翠B 的帖子翠B﹕我想想下都覺得個醫生

原帖由 莙羭 於 15-04-16 發表
回覆 翠B 的帖子

翠B﹕
你醫生真係好差,俾我一定會轉……你問下身邊朋友有冇已經生左覺得好既接生醫生,唔好太信bk,真係好多打手……其實好多有經驗有醫德既醫生,唔介意孕婦後期睇佢……祝你快d轉個好醫生!最重要BB無事!

大宅

引用:回覆 nta 的帖子nta您好:我是揀左粱詠琪做

原帖由 莙羭 於 15-04-17 發表
回覆 nta 的帖子

nta您好:
我都完全感受到得來不易!你要加油丫!我都有睇劉教授驗nifty同照結構,但我聽過如果好急可以插隊好快睇,不如你試下打去再問多次

別墅

我老爸有句格言「只要有條命,有咩失去咗都可以賺回來,無咗條命就乜都無」
亦因為咁,我一年小產兩次都唔會放棄﹙原本灰到想死的﹚,今次唔得就下次再試。就算試到高齡都要繼續試,大把高齡都係咁生啦﹗加油﹗最緊要做媽媽嘅要有健康身體。

首頁
56789...11

尾頁

跳至