自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:puppydingo 的帖子

4年實在太變態啦~

我為貓狂

子爵府

畀面勳章

回覆:領養~真系5容易

我認同你,咁麻煩想領養都卻步啦!39547點解要比佢地入屋,要保護隻貓,人地屋企私隱安全唔駛保護咩

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我兩貓喺義工度領養架,有家訪,之後大家交換 fb, 我都好自願 upload 貓貓相上 fb. 義工成日見到生活照都安心。 其實義工咁忙,應該唔會真係得閒無事又家訪掛。 或者咁多義工,揀 d 忙到爆廠既義工,咁就唔怕佢地又家訪

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:KT0603 的帖子

6個月大我已經帶佢去診所做左女公公啦佢同媽媽個樣一模ㄧ樣,爸爸系全白色

我為貓狂

珍珠宮

回覆:cherrycwy 的帖子

所以我而家問下朋友撘朋友甘拎貓,怕煩,怕冇私隱

我為貓狂

子爵府

引用:Quote:mara+發表於+16-9-19+12:14+完全同意

原帖由 bemybride 於 16-09-19 發表
真正愛狗的人係唔會因為義工大支野而去買狗ge,唔需要太擔心
只係你嘅想法囉
總之就比d義工攪衰哂!好多人怕左佢會通知你啫!如果你係果d咁嘅義工就好,好想呢班人知道,呢班義工係幾多人討厭佢地!唔好講咩愛狗愛貓點都會領養,我見唔少forum都聽過好多苦主比義工玩囉

大宅

MiuMiuLi 發表於 16-9-19 15:56
D 規矩未必減少殘殺貓狗事件,但肯定減少人選擇去領養,繼而去買,我覺得壞處大於好處,佢地既所謂規矩,不 ...

自我感覺良好呢點都認同,因為當試過交錯比人而有不愉快時件發生,個心真係好痛而又無能能為力。 所以做到幾多得幾多。 明知做左都唔等如 100% 安全,但真係為左感覺好 d, 安心 d.

識個朋友執到貓,本身唔係義工,佢將貓貓交比朋友照顧。 但後來貓貓病,領養者因為唔捨得同貓貓睇醫生而延誤病情。 朋友都感到自責。 其實只係送過一次貓貓出去,已經有唔愉快經歷,可想而知,義工遇到呢 d 情況可能更多。 變左出貓真係一步一驚心,愈變嚴謹。

catcatloves    發表於 16-9-20 10:13

大宅

希嫙mama 發表於 16-9-19 22:19
自我感覺良好呢點都認同,因為當試過交錯比人而有不愉快時件發生,個心真係好痛而又無能能為力。 所以做到 ...

又分享多另一朋友 case, 有日朋友放工後喺水渠執到貓 b, 之後返工都要偷運貓 b 返公司餵奶,佢諗住養到介奶揾人要。 點知 10 幾日貓 b 死左,朋友傷心到死死下。 其實貓 b 冇貓媽奶都難養,但始終係經自己手,所以貓 b 有事都好自責心痛。 體諒義工出貓其實都好難做到乜都唔理就交比人。 因為自己接過手,感受係會好深。

珍珠宮

回覆:希嫙mama 的帖子

都明白,奶B生存好50/50,你朋友已經盡左力,5好太自責,如果負擔到可能去睇完獸醫再比佢地照顧,奶B就算老手都危危地

我為貓狂

公爵府

引用:Quote:MiuMiuLi 發表於 16-9-19 15:56 D 規

原帖由 希嫙mama 於 16-09-19 發表
自我感覺良好呢點都認同,因為當試過交錯比人而有不愉快時件發生,個心真係好痛而又無能能為力。 所以做到 ...
做貓狗義工要有心理準備貓狗會死,心理質素要自己處理,義工有 D 接收返黎既貓狗係重傷,有病或者就快死

義工應該做自己可以做到既事,一個中間人角色,令接收到又適合比人養既既貓狗盡快搵到新主人,佢就算訂既規矩再多,都冇辦法令人唔虐待貓狗,依家佢地條件多多,反而令到想領養既人冇左領養既心情,亦阻遲左貓狗搵到新主人,呢個傷害性似乎更大

子爵府

其實香港除左獨立義工之外, 都有不少保護被遺棄動物的機構, 大家不要這麼容易放棄領養而購買動物

義工本來就吾認識領養人, 而家交隻貓比你養, 了解一下對方背景都可以理解呀, 因為好多主人逃避安裝窗網而令到隻貓跳樓, 又有好多退貓個案, 雙方都係睇下有冇誠意姐, 明白義工運作就自然理解, 否則都係果句, 仲有好多大小機構可以領養動物架

別墅

回覆樓主:

你可以找Linda cat and dog house, 我家小狗係佢度領養返來, 星期日有 領養日 你可以去睇睇 我領養狗仔嘅時候 都好順利,也有家訪,義工好nice,又幫到手,上FB睇睇啦:mother:

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

小花媽咪 發表於 16-9-19 12:02
樓主, 你講的顧慮,
我全部都考慮過,
我同你一樣咁諗.

spca領養要手續?上門家訪多嗎?

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

ru_663th 發表於 16-9-20 21:28
spca領養要手續?上門家訪多嗎?

要手續費,
但佢包針藥,
所以其實$都係用係貓身上。
(個人認為)

有機會家訪,
但我沒有被家訪。

相中係我衰女

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

你可以喺fb或者其他網度領養,嗰D無咁多工序

男爵府

rickybb123456 發表於 16-9-19 11:59
其實我覺得Whatapp照片已經好足夠

試下whatsapp 相中有當日報紙痴線! 我寧願封利是都唔想人(家訪)

男爵府

回覆樓主:

我都喺義工度領養。其實只要你正正常常,多啲主動whatsapp 相比義工,佢之後都冇咁多時間煩你。有一個義工好好的,絕不苛刻,在facebook 揾"奴才領養區”。佢有好多貓貓。

男爵府

回覆樓主:

我也試過想領養唐狗但不成功,又係問長問短,話住村屋,就話担心我住果度會唔會拆?!另一次約好左果日,我臨出門打比佢話oK,上左小巴到火車站準備入閘(旺角交收)打來話有人領了。最後我買左隻poodle算了。
而貓猫,我一隻在街邊帮阿婆買,另一隻在家門附近執

大宅

其實都係個別義工啫,用左咁多時間心機愛心去救番一隻貓狗 如果比一個壞人或者準備唔充足令意外有機會發生既人領養左而又出左事...會內疚一世架.
我隻唐狗都係fb到領養番黎 接狗前都只係WhatsApp溝通 接左狗之後keep住send相 1個月後先家訪..之後就冇再要家訪lu
可以試多幾個義工 明白有d係過份煩 但有好多都係正常既!何況義工都好忙 邊有咁多時間成日探訪
既然有心領養就堅持 唔好因爲煩就走去買!繁殖場救出既貓狗全部甩皮甩骨 百病纏身 你買一隻就等同幫兇 冇求就冇供!

首頁
56789...10

尾頁

跳至