自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

珍珠宮

patsm 發表於 17-4-16 16:02
一笑置之。。。。。

係囉!其實保險保障好大架喇、自己出可能幾百元,住單人房有乜問題?不過我本身驚,所以要住大房,剛剛住大房,隔離床個女人拖住個吊鹽水架成晚去咗十次廁所,都幾嘈架,不過鬼叫我自己驚一個人咩

禁止訪問

象牙宮

JoanC 發表於 17-4-16 13:24
原意係諗住俾貴少少,唔想等幾個鐘,當時無諗過佢會變成謀人寺。以前細過睇,佢唔係咁㗎。
...
不過而家私院收費真係貴左好多。

大宅

LedTV 發表於 17-4-16 01:21

係吖

一樣,老公上2個月,中咗諾汏克病毒,醫生叫佢入院又駛呢樣個樣,結果成2萬蚊先出院,我叫佢以後都唔好再入港安

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

住邊間醫院,我唔會揀.

我只揀醫生. 佢掛邊我去邊.
睇醫生就係要佢嘅專業判斷. check 完無事,點可以話蝕底? 無事應慶幸. 如果肯搏,咩都唔check. 真係毋須睇專科. 唔信醫生就唔好睇佢喇. 拿拿林轉睇第二個啦. 私家醫院唔係街症,無謂貼錢俾你唔信嘅醫護人員.

唉, 養和都有唔好嘅醫生.港安亦未必全部衰.

最緊要係夾醫生.

男爵府

patsm 發表於 17-4-16 16:04
真正用家才會知道边D叫做好同唔好嘅E院
非常同意,我朋友曾經係港安做䕶理,佢話內行人先知佢地的質數
一個做完手術的病人突然抽筋,她們手忙腳亂,也做不到應變救急,搞咗一大輪.最後發現原來係醫生開漏藥引致手術後併發抽筋

我朋友頂不住,做了一年就𨍭番去公立做,佢話如果長做港安,自己好快廢武功

水晶宮

引用:坦白講,我吾多信call白車要5000,請問5000

原帖由 sita1230 於 17-04-16 發表
坦白講,我吾多信call白車要5000,請問5000包咩?
係咯,我會唔俾!

大宅

Nbs 發表於 17-4-16 10:34
如果身份證有 3 粒星,呢間醫院有 $100 一日既平房喎,應該係舊翼。
有無兒科,walk in 住唔住得,我就唔知 ...

係,不過要係做手術至可享用,5人房,100/日,2年前係姑娘主動話我知有呢樣優惠,唔講真係唔知,慳番好多錢
至於保險claim唔claim得足,要視乎自己份保單買咗乜喎,唔會關醫院事㗎

男爵府

cattz288 發表於 17-4-16 15:06
有! 一定有!每間只有少量! 政府發牌果時規定的!

有100元房間的,法國8人病房,真係每間私家醫院都有,我入過去分別照腸,照胃2次都係100元房租,醫生是知道的,但不是每個醫生都講比病人知,聽姑娘講如果我冇記錯(錯了就請更正)因為政府發牌比私家醫院是一元賣地,政府就要求佢地為市民提供100元房租,我還記得姑娘同我講除了醫生費麻師外,所有醫院的雜費藥費都有折wor(我當年呆一呆原來香港人有有咁既福利,我有買保險的,不過見又吾係咩大病住一晚吾須要咁貴房),我最後埋單前年照胃,上年照腸都係各收費16000連埋醫生費住一晚出院。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

1205 發表於 17-4-16 17:57

有100元房間的,法國8人病房,真係每間私家醫院都有,我入過去 ...

無錯!
放下自在

男爵府

1621 發表於 17-4-16 17:42
係,不過要係做手術至可享用,5人房,100/日,2年前係姑娘主動話我知有呢樣優惠,唔講真係唔知,慳番好多 ...
呢個就係麵包同麵粉的問題,就係因為保險要cover到你claim足d,所以保險費年年加,
羊肉出自羊身上,醫院加價,保險公司都要加保費,所以claim唔足夠?都好似乎你份保險的保額,買得大賠得大,

所以唔會唔關醫院事嫁!

大宅

Queenie_0012 發表於 17-4-16 08:44
呀....唔好罵我,我身體唔好,所以係呢間熟客. 睇開佢地. 十幾年黎, 成日進出, 住院次數都唔少, 所以知咩事. ...

我上次有肉食(emoji)

侯爵府

我仔入過堅差,差到連我即埸投訴亦懶懶閒;出院後有諗過寫投訴信;結果冇寫
以佢間醫院估8、9成唔會正視投訴
我去投浪費我時間
以後如非必要都唔去佢尼間
亦叫身邊朋友若可都唔好去

「如同一間收費的大陸醫院」

伯爵府

few years ago my mom broke her nose, stayed in the hospital for 3 days ..the bill was 90k

珍珠宮

alsace0416 發表於 17-4-16 19:38
few years ago my mom broke her nose, stayed in the hospital for 3 days ..the bill was 90k

九萭做咗咩治療?

男爵府

2024年龍年勳章

sarali 發表於 17-4-16 11:03
Claim 得足嗎?

要自己墊底3000度

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

1621 發表於 17-4-16 17:42
係,不過要係做手術至可享用,5人房,100/日,2年前係姑娘主動話我知有呢樣優惠,唔講真係唔知,慳番好多 ...

係吖
我同樣病徵,仁安$14000 找數

但港安20000

所以要自己貼

港安仲要無葯食

吊鹽水過渡

因為未知乜病所以無葯食

男爵府

回覆樓主:

入私家醫院,最好係跟醫生,醫生要你去邊間醫院你就去邊間,如果就咁去私院,好老實講間間都係掠水,港安我都入過幾次,檢查同做手術我都試過,次次我都係跟醫生既,我完全唔覺有咩問題,啲護士服務態度都好好,而最近一次入私院係入浸會,都2係跟醫生入既,到我出院時,我有寫感謝咭送比醫生同護士,點知2個月後醫院回番張thankyou咭比我,我覺得呢啲服務精神好好。
所以我覺得要入私院最好係跟醫生
豈能盡如人意,但求無愧於心......

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

我上個月入港安做割瘜肉手術,都係住100蚊房,其他化驗費個啲都有折。不過入院時會問有無買保險,無先可以住。姑娘我覺得ok喎,量血壓有啲高,有個姑娘好溫柔同我講,唔好咁緊張啦!小手術啫,打枝針訓一陣就攪掂。整體我覺得唔係太差呀!
快樂可人兒
:-DResults:

首頁
56789...11

尾頁

跳至