自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我都覺呢個世界有兩種,一種鍾意洗,一種好慳

禁止訪問

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

iamiam 發表於 17-7-18 04:00
我都覺呢個世界有兩種,一種鍾意洗,一種好慳

如果駛自己都ok,最怕有d 細個窮,大個環境好d仲係痴飲痴食,貪小便宜都出曬面

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

如果樓主買過期食品,就黎爛的水果蔬菜食物,咁我都覺得係過慳

公爵府

gracelam 發表於 17-7-15 11:53
我細過都好窮, 大左我會慳著慳用, 但食方面一定唔慳, 因為食落肚最對自己對家人享受到。
...

我都好孤寒架,買衫一百幾十一件我成日都覺得好貴,如果唔係返工衫焗住買,我真係可以一年唔買衫架。衣櫃有啲便服係十年以上,我照著架。
不過食我就唔會慳,始終食落肚既最值得洗

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

佢都講得岩既
錢係帶吾走

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

死火⋯我有得揀會揀最貴果種敗家就係呢啲

男爵府

wongsiuchu 發表於 17-7-15 11:06
…D錢吾係用來裝飾墳墓。。。其實佢咁講想我好,想我自己對自己好D。以前细過窮,但現在本人經濟冇問題,吾 ...

你儲錢有無目標先?有無話慳黎其實想做啲野或買啲野係要用一大舊錢架?如買樓。如果有,咁你就唔算好慳,只係大家價值觀唔同,想洗錢嘅地方唔同啫。

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得各人有不同生活要求,有人係要有一定積蓄才可安心生活,有人袋住十蚊出街都悠然自得,何須因別人而活?

男爵府

咁我又吾會買過期食物,食左病了看医生咪仲哂錢,但日用品D,如厕紙,冼潔精,只會買超市特x牌。買衫(不會过$100),文具,淘宝多。最近我買了杷防uv的傘,都係三十幾,好抵。总之,有得淘就淘,除了食物。

男爵府

我悭倒錢會有成功感,又會有成功感。但外人,同事吾知我咁慳,因我外表吾寒酸,又會偶爾外出應酬,我又會用好野(老公送),如千幾元的skecher 既鞋,Agnes b既手袋,LV銀包,我自己絕對吾買名牌,因吾好及捨得,只係老公吾抵得我成日用埋D cheap 野。我D慳錢及投資心得只會同我老友及老公講,同其他人既話題吾会講錢。
我悭錢既目的除了慣左,完全吾覺辛苦,只是我D老友党得有D变态,但係我用來退休,事實我靠投資物業及储蓄,現在可以过半退休生活,做ftm。來緊的目标係買第四個物業比亞仔大個結婚用。但可能要等幾年後才可實現。

別墅

kimmary226 發表於 17-7-15 11:29
有多啲錢係手 會有多啲安全感
我都覺呀~

男爵府

bongbongpatty 發表於 17-7-15 22:42
睇咩情況
有部分物品真係一分錢一分貨
貴買平用就買貴好

我都認同,我唔買名牌,除非識人係入面做又折上折 (但都只會揀長青款)
但一d家品可以用好多年嘅我就捨得,計返其實仲抵過買雜嘜牌

禁止訪問

子爵府

回覆樓主

其實只要冇影響到人,你又覺得舒服唔辛苦就ok
有啲人為咗慳錢攞人着數粘人便宜就唔ok

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

我都好慳,我覺得冇問題喎,唔慳第時點退休

應洗得洗,錢洗晒去啲無謂野/無需要嘅野度,我覺得仲on居

珍珠宮

回覆樓主:

其實無問題架,最緊要自己洗錢洗得開心就得,買平買貴自己揀,只要唔好慳得太極端就可以。
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

首頁

尾頁

跳至