自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我有時係度諗, 如果片中果D 主角的家境比較好, 屋企有1-2層FP 的私人樓收租, 佢地選擇隱蔽唔做野, 只懂做個收租佬, 收租食飯而去追求呢種生活, 我諗社會普遍人士都唔會覺得佢地垃圾, 仲話佢地係成功人士...........

子爵府

eliekim 發表於 18-4-23 18:56
「正常」定「古怪」被社會標籤左

佢地可能有輕度亞氏保加.......性格固執同埋古怪......, 興趣好narrow

侯爵府

blackberry 發表於 18-4-22 22:12
唉!我都擔心緊我仔第時會唔會係咁 融入唔到社會俾人恥笑
...

我都係!
我仔本身唔太識解讀其他人既情感,學校冇朋友什至被排濟。我只能安慰同分析比佢知怎去改善。怕佢將來唔識同人相處而自大暴自氣。

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

HL7646 發表於 18-4-23 23:43
我有時係度諗, 如果片中果D 主角的家境比較好, 屋企有1-2層FP 的私人樓收租, 佢地選擇隱蔽唔做野, 只懂做個 ...
冇計,有錢就可以選擇任性,既然冇,就任性唔起,除非你本事自己搵到錢去任性

珍珠宮

HL7646 發表於 18-4-24 13:43
我有時係度諗, 如果片中果D 主角的家境比較好, 屋企有1-2層FP 的私人樓收租, 佢地選擇隱蔽唔做野, 只懂做個 ...

現實係咁

別墅

jaycee_mami 發表於 18-4-23 08:04
同意, 似"達哥"那位, 小學時得過奧數獎, 應該是數學人才.

今時今日好多學生學奧數, 但廿年前應該是叻個 ...
睇完都有呢個感覺,係香港呢個教育制度下面,十個天才,只有分數最高果個天才有人認同,
就算佢細個都係數學有天分,都好容易比呢種 社會/屋企 既壓力打沉...
希望佢都明白屋企人點諗,無論有咩難題,陰影都可以走番出黎啦

水晶宮

回覆樓主:

我又覺得佢地都正常呀,第1個只係唔想依所謂正常人生條線行,但香港未必搵倒第2條路,佢就停左係度咁解。
第2個後生仔更正常,只係遇到挫折所以又停左。

珍珠宮

15週年勳章

似阿逹個位仲再諗唔通, 佢父母有排捱,

水晶宮

147741 發表於 18-4-23 16:10
我睇咁少少
其實我好有“達哥”嘅諗法
由細到大

有點明白、如果唔係要生活、可能我都會做隱青、出去個個都要掛面具做人、愈體貼包容人自己就壓力大、有時都想自我點、而且都無影響傷害人
到而家、我都覺得同人有點距離感才舒適

水晶宮

HL7646 發表於 18-4-24 13:43

仲會去做義工喎、如果靚仔d直情係有愛心又懂生活既青年才俊

翡翠宮

回覆樓主:

達哥根本就自卑!輸吾起!又侍住阿媽做吾出赶佢出門。咪繼續天真!難为佢媽!
我識人佢仔又類似巳27y。正式工作只有一年。E+廢在家!
難为佢老豆。做辛苦工仲要養仔。但家老婆話事!老婆是怪獸媽!所以寵到仔咁样!

公爵府

2024勳章

siu05 發表於 18-4-27 11:44
似阿逹個位仲再諗唔通, 佢父母有排捱,

佢父母前世欠左佢, 有排還

公爵府

2024勳章

147741 發表於 18-4-23 16:10
我睇咁少少
其實我好有“達哥”嘅諗法
由細到大

你有冇亞氏保加?

大宅

火滾,難為佢家人。
如無公屋住,要比咩費物費。。。。
還有條件隱成十年嗎???

男爵府

caringmum 發表於 18-4-22 22:57
其實宅男宅女,不上班,不上学,比例已經愈來愈多。樓主好幸運,家人沒有這情況。其實香港讀書及生活壓力太 ...

香港小朋友壓力大,程分試爭中學,DSE考試,成績要33222, 死1,2科即使其他摘星就入唔倒大學,尤其死在中文那班,通常數理好,語文都比較弱

子爵府

長毛是雙重特殊資優人士低成就者。在香港教育下,死硬! 在香港生活,辛苦。
希望他發力,找到他的烏托邦!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

長頭髮嗰個應該係亞氏保加症,佢數學咁叻,似屬於高功能自閉,呢d人好難搞,固執又有自己一套的諗法,所以睇佢其實好高傲,一幅衆人皆醉我獨醒嘅款,呢d人好難同人相處,就算好彩比佢搵到份工都好難做得長,先天因素,實在好難改變,替佢媽媽慘!

另外兩個隱青(一個仲識自己搵社工),其實只要搵啱方法令佢地重投社會,其實可以變返正常人

首頁

尾頁

跳至