自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

princesscupcake 發表於 18-10-25 09:14
係囉,呢位新工人好大膽,咁小事都吾肯跟僱主指示,佢再唔肯去銀行你咪同外傭中介講囉。
...

係喔,我頭先即刻同左agent講,agent就話同姐姐傾下。

希望唔好有古怪啦!

多謝jm的提醒!

男爵府

princesscupcake 發表於 18-10-25 09:24
跟足勞工法例頭三個月勞假必須放但冇薪,點解會有JM怕有手尾跟?

我都想知,會有咩手尾,希望有jm分享一下

大宅

1. pay cash. not a problem. but need to sign receipts. go to stationary shop and buy those standard ones.2. goto labour department website on domestic helper details. you want to follow exactly then follow exactly. her day off must have exactly 24 hours!!
3. i always only give statutory holidays to my helper. bank holiday isn't entitle to their contract and labour law.
4. i did not deduct the first three months' statutory holiday wages. she's happy yet she knows i'm strict.

Full time working mom....

男爵府

iris5a 發表於 18-10-25 09:22
同意, 勞工假無啦啦送俾佢, 佢唔會多謝你之餘, 仲做壞規矩, 理所當然咁, 往後日子有時叫佢對調下星期六日 ...

係,我都係咁捻,所以唔想一開始做壞規矩,雖然我唔係想計較果幾百蚊!

多謝jm的意見!

男爵府

nicymama 發表於 18-10-25 11:10
1. pay cash. not a problem. but need to sign receipts. go to stationary shop and buy those standard ...

Thank you for your comments. I don't know that the stationary shop has standard ones. I will go look for it in the afternoon. I will read the Labour Department legislation carefully. Thank you very much.

子爵府

sillykaka 發表於 18-10-25 11:03
我驚電話video果D又話我逼佢啊

你知佢地如果要玩嘢,真係乜都話逼!

冇得驚咁多,你俾细路佢照僱,咪仲驚!

真係冇收過錢,或者收少咗錢,工人仲會做?佢要屈,有人信先得架!

工人真係要屈你,自殘之後,話係你整,你可以點防 ?我係講我經驗。俾你参考。既然工人咁抗拒,就唔好迫佢啦! 真係唔知佢諗乜。可能担心出糧問題,見唔到真金白銀,唔開心。冇心機做

假期簽收,我係每月出糧時,一齊做,list up 所有假期日子,寫Holiday, 工人旁邊簽名,如果買假,就寫Holiday cash $xx 工人簽名

男爵府

sillykaka 發表於 18-10-24 19:54

佢係25號到港,26號入屋

速讀“只看樓主”,樓主應該已有方向要點做,只想再提提你,9月25日到港開始起薪,你寫糧單時記得寫由9月25日起,雖然嗰日係頭3個月無薪法定假,但最好跟足法例呢日開始起薪,無謂畀工人感覺自己蝕咗,如有投訴多個把柄,寫清楚佢一到埗就起薪,只是放咗假(你角度嘅未入屋)。
leave taken remark邊幾日係rest day, 邊幾日係法定假,打算唔出呢幾日畀佢嘅話就括住no pay,清清楚楚,寫埋by cash / by cheque with date & no.
My little Son

男爵府

k-k-mummy 發表於 18-10-25 11:50
速讀“只看樓主”,樓主應該已有方向要點做,只想再提提你,9月25日到港開始起薪,你寫糧單時記得寫由9月2 ...

Thank you!
呢樣真係好重要,多謝提醒,我完全無捻到!

大宅

VV611 發表於 18-10-24 23:54
我的做法是叫姐姐開户口,出糧日會用入票機入票取存根,用存根給她簽收,糧單會列明工作日期,放假日期,叫 ...

補充番我姐姐在恒生開户,帶身份証及合約便可,無簿,每月會寄月結單我會俾番佢,出糧我會提早入票,即出糧日已可提款,入票存根有影像,俾姐姐簽完名我自己保存,會叫姐姐去櫃員機查數。
姐姐到港當日起薪計,放勞工假,可補假,不可以錢代假,做滿三個月勞假才有薪,唔明都可以問agent。
所有嘢都有單據可以對番,免爭拗。
我唔會出現金,如出現金票姐姐要排隊攞,唔知要排幾耐。

珍珠宮

sillykaka 發表於 18-10-25 11:06
我就係唔想出現金,所以先上嚟問一下大家的做法。

今日早上去左銀行,要求有身份證先可以開,姐姐要下星 ...

佢有臨時身份証

男爵府

sillykaka 發表於 18-10-24 19:56
佢就係話唔要去銀行,堅持出現金,我驚同佢僵持呢個點,會唔會唔好?
話曬我有人質係佢手,好驚佢會報復! ...

咁星期六帶佢去銀行,再一齊去超市or 買餸,你話順路

伯爵府

sillykaka 發表於 18-10-24 22:36
我的問題唔單止係出糧點計,仲有出糧方法,我想聽用家意見,唔係官方回答。

或者你再睇一次我全個post, ...

呢度無人要俾你指控(&你用呢個term好特別).不過見到人地善意咁覆你問題,我理解只係就你問計算方法而提議你可打去hotline問,但你叫人唔想答可以唔好答(+skip),覺得無禮貌,忍唔住我本身都俾下意見回覆都即刻唔想。

男爵府

callmebabe 發表於 18-10-25 20:44
呢度無人要俾你指控(&你用呢個term好特別).不過見到人地善意咁覆你問題,我理解只係就你問計算方法而提 ...

完全無睇你寫左乜!

你鍾意up乜就up乜!

男爵府

birdbird 發表於 18-10-25 00:04
我叫工人開户口, 30/31號出糧, 但我通常早幾日已開支票比佢, 佢平日自己去銀行。

頭3個月的勞工假, 我工人 ...

我公司有扣(emoji)(emoji)

子爵府

kkk2015 發表於 18-10-25 08:17
請問開匯豐支票,工人沒有戶口都可以去櫃位拎 cash?

我開恆生,佢拎身份證排隊拎cash

首頁

尾頁

跳至