懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

繼續攞我命三千。35。價錢。完結

我先生係公務員,我係以公務員家屬入住,所以三日兩夜,承為哂港幣$6xx,$700內。

唔記得講,QM係會送頂帽仔比bb,繡住QMBFBB,一出世抹完身就會同bb帶住,都幾靚。
同埋走嗰日,我有執返自己啲垃圾,減輕姨姨嘅辛勞(建議前一日好叫老公或者屋企人拎咁啲行裝返去)

希望喺產後房嘅分享,對大家都有幫助!
多謝大家㩒入黎睇

大宅

KatKatkatkathy 發表於 19-4-30 01:32
無可能無skin to skin嗰喎!?可能bb當時需要做檢查?

唔知係咪因爲當時我個仔心跳跌,我生緊果陣助產士跑去門口大嗌「BB心跳drop緊呀」,跟住就要吸出黎,然後直至到上產後病房我先有機會抱佢

別墅

KatKatkatkathy 發表於 19-4-30 01:28
多謝大家捧場就真,無大家嘅留言追看,我諗一定斷尾
點解連醫生都叫你用無痛嘅?你喺私院生?
我 ...

em, 個醫生係我好朋友,私院,佢驚我頂唔住啲痛啫。
另外個朋友呢,生咗兩個,打無痛都話好痛,完全唔打更得人驚,所以又係勸我至少要無痛喎。
睇完你文章,我又有啲心理準備,想真係試吓不要無痛.......

複式洋房

好多謝樓主的番外篇!解開二等房之謎

有得揀我都一定會揀豬柳pancake吖!

睇過d posts 就算入院時揀餵奶粉,都會有姑娘輪番去媽媽床前談心同洗腦

複式洋房

babytingbaby 發表於 19-4-30 07:52
唔知係咪因爲當時我個仔心跳跌,我生緊果陣助產士跑去門口大嗌「BB心跳drop緊呀」,跟住就要吸出黎,然後 ...

咁就真係bb完全緊要喇,唔緊要,而家都可以隨時同仔仔skin to skin嘅

複式洋房

jesuis 發表於 19-5-1 20:06
em, 個醫生係我好朋友,私院,佢驚我頂唔住啲痛啫。
另外個朋友呢,生咗兩個,打無痛都話好痛,完全唔打更 ...

聽講話到生嘅時間會停藥(唔知係咪真?),話要比媽媽感覺到陣痛先識用力,不過無痛又真係偉大嘅發明,起碼減輕好多陣痛嘅煎熬
我都好好好怕痛,助產士又話到有機會影響bb,咁bb為大前題,所以去到嗰一刻都要gogogogogo,勇往直前!因為bb始終都要出世,所以咬實牙關就過左喇,仲可以即日落床,比想像中真係好似復原得快啲
你仲有時間,可以同你先生商量下囉,無所謂嘅,橫掂生完又一條好漢

複式洋房

mmhop 發表於 19-5-1 20:40
好多謝樓主的番外篇!解開二等房之謎

有得揀我都一定會揀豬柳pancake吖!

生完後見到豬柳pancake都真係幾振奮人心
希望到時你揀到,生完再報告你有無得揀豬柳pancake

所以我媽咪叫我堅持扮唔開心,堅持奶粉,我都有比人洗腦,但係應酬完姑娘,bb又喊,我唯有堅持要奶粉,可能我無其他媽媽咁叻咁堅持埋身,但係我返到屋企一樣做得到,所以無謂比醫院嗰3日2夜搞到bb又搞到自己(純粹個人睇法)

大宅

睇完好想加錢住二等房食豬柳

複式洋房

KatKatkatkathy 發表於 19-5-2 01:05
生完後見到豬柳pancake都真係幾振奮人心
希望到時你揀到,生完再報告你有無得揀豬柳pancake :yum ...

唉生完又冇休息又冇上奶食物,點餵

雖則話係人體本能,但又唔係玩野外求生,真係冇必要挑戰極限

複式洋房

我4月剛係仁安醫院無痛分娩,我都超驚check 宮頸⋯所以一有陣痛就即刻打無痛,而且一心諗住真係會無痛到生,但後期去到陣痛指數過百,就開始黎料,痛到標哂眼淚無用無痛既媽媽們真係好利害!

複式洋房

我諗護士一定會對要求用無痛的媽講使用的壞處(加長產程/對bb呼吸唔好/唔識用力等,有錯請糾正),一來職責所在,二來唔想人用(究竟點解?有quota?)

都係果句就算生仔係本能,有新科技/藥物可減輕痛苦點解唔想人用

複式洋房

mmhop 發表於 19-5-2 08:56
唉生完又冇休息又冇上奶食物,點餵

雖則話係人體本能,但又唔係玩野外求生,真係冇必要挑戰極限

“又唔係玩野外求生,真係冇必要挑戰極限”
好好笑
無錯無錯,個陣痛已經玩緊命,真係冇必要挑戰極限!

複式洋房

charlottepiglet 發表於 19-5-2 12:13
我4月剛係仁安醫院無痛分娩,我都超驚check 宮頸⋯所以一有陣痛就即刻打無痛,而且一心諗住真係會無痛到生 ...

原來無痛真係無。。。。。咁痛咋,但都可以減少痛楚,已經好好多

複式洋房

mmhop 發表於 19-5-2 13:10
我諗護士一定會對要求用無痛的媽講使用的壞處(加長產程/對bb呼吸唔好/唔識用力等,有錯請糾正),一來職責 ...

你講得無錯!我諗好多人都想知點解唔想人用,呢個係一個迷,可能真係壞處多多?又或者針藥貴?!政府收一個產婦幾百蚊住3日2夜生bb,條數cover 唔到?純粹估下

複式洋房

黃家大少奶 發表於 19-5-2 01:49
睇完好想加錢住二等房食豬柳

豬柳會唔會變左二等房嘅top one選擇

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

KatKatkatkathy 發表於 19-5-2 23:19
你講得無錯!我諗好多人都想知點解唔想人用,呢個係一個迷,可能真係壞處多多?又或者針藥貴?!政府收一 ...

唔想用無痛係因為無痛有風險,始終打藥落背脊,同埋開度數會變慢,加上其他風險同問題等等⋯⋯所以盡量都唔想用。
利申:第一胎有打無痛,助產士有勸我唔好打、如果打得耐會發燒,bb 就要留院打抗生素,不過當時痛到癲左咩都唔理,最後真係俾佢講中左,度數開得好慢、我又發燒,bb 需留院7日打抗生素所以依加第二胎仲諗緊點好
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

KatKatkatkathy 發表於 19-4-30 01:13
大家相差兩日都好有緣呀,因為我預產期都係12號
傻啦傻啦,開刀媽媽都好叻呀,因為我好好彩順產 ...

我開刀後傷口都唔係太痛,所以唔想食止痛藥,但啲護士就好緊張,要睇住我食左先走

首頁

尾頁

跳至