夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 心煙紅 的帖子

如果講無用,即係放棄溝通,即接受佢以後都係咁?係嘅話,你打算以後繼續硬食定等分開?還是期望佢突然轉變?
明白男人嘅苦況,外面工作一整天,放工返到屋企真係會好想休息。惗方法令老婆明白,或者一齊聽下夫妻講座。放棄溝通又唔分開,兩個人累鬥累,但當日拍拖結婚時明明甜甜蜜蜜,每次聽到呢d情況都覺得好可惜。

大宅

mingmama 發表於 19-3-24 18:11
佢老公放工返嚟都幫佢做咗好多嘢啦~佢做咗成日屋企嘢~佢老公都返咗成日工架~你估返工舒服過佢喺屋企咩: ...

咁你老公都好好
我吖仔比奶奶湊 收工返到去 我都要幫吖仔沖涼 洗衫 洗奶樽 搞掂所有嘢 我老公先收工返來食飯 就算佢有時早返來 都吾會主動去洗奶樽 我都廢事叫佢洗 自己做得幾多就幾多

男爵府

如果老婆好似你咁講,佢應該係想做少奶奶唔洗做嗰種,呢d大小姐性格拍拖時就應該睇到。呢種人只宜拍拖,不適合娶做老婆,仲想生左個女佢努力同你捱去湊邊有可能。
個老婆係自己當初揀嘅,一係繼續頂,一係中個六合彩發左達比少奶奶生活佢,一係有日你或佢頂唔順走,傾係解決唔到。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

雖然係兩公婆,但佢對你工作及財務狀況是否不太理解呢?
你係老細,佢會諗返工唔駛點做,只安排下屬做,咁應該唔會疲累,返屋企應有力氣幫手做家務,
做得老細,請到自己公司下屬,點解唔請多個工人幫佢手,要佢咁辛苦
有時未必佢唔明,可能係身邊人唔知,同佢傾偈時話:你老公係老細,搵到喎,點解唔請個工人
久而久之,辛苦時再加埋呢D諗法,佢就會不斷呻,不斷怨
兩公婆再傾下啦

別墅

算吧啦,男人做1成同做9成都唔會覺得有幫手,係應份做,除非做10足先少啲野講既者。

男爵府

心煙紅 發表於 19-5-27 00:28
如果唔係個囡,咁辛苦為乜

生細路就係要犧牲自我,要有私人時間只能等小朋友成年

湊細路真係好辛苦,同工作唔同,工作有糧出有人認同,有收工,有人際關係,有休息時間,一工作個腦就乜煩嘢都可以唔使諗。工作總有大方向,內容濕碎極有限,亦有好多公司指引同前人規範去遵照行事

但湊小朋友係24小時無休無止嘅擔心,用心同張羅,好多嘢係要涉獵,幾濕碎至影響幾深遠嘅都有,亦無太多指引,做得好無糧出,無人讚。如果換咗叫你做,你可能寧可番工

你一係唔好生,既然生咗就認命,你太太絕對唔會輕鬆得過你

有啲媽媽仲係職業女性,比你嘅workload更重。作為男人同父親,你要tough過妻子,先至可以保護家人

男爵府

立夏 發表於 19-7-18 09:00
生細路就係要犧牲自我,要有私人時間只能等小朋友成年

湊細路真係好辛苦,同工作唔同,工作有糧出有人認 ...

其實有冇爬晒文先批評樓主呢?樓主放咗工返嚟係有幫手做好多事架

男爵府

mingmama 發表於 19-7-18 09:08
其實有冇爬晒文先批評樓主呢?樓主放咗工返嚟係有幫手做好多事架
...

唔係批評,係想講佢放工做好多嘢,但太太一樣做咗好多嘢,希望佢唔會覺得自己要做家事係“幫手“,而係份內事,一個有孩子嘅家庭,責任係一齊分擔,除非佢太太乜都唔做

男爵府

立夏 發表於 19-7-18 09:22
唔係批評,係想講佢放工做好多嘢,但太太一樣做咗好多嘢,希望佢唔會覺得自己要做家事係“幫手“,而係份 ...

咁樓主都係呻下啫~呢度大把女士都上嚟呻架啦~唔通男士就唔可以~其實我只睇到佢太太係身在福中不知福~佢應該睇下呢度有幾多ftm呻老公返嚟咩都唔幫手~同埋佢太太係覺得樓主係老闆~返工唔駛做~所以就覺得自己好辛苦囉

翡翠宮

心煙紅 發表於 19-5-27 01:05
講冇用,唔講道理既人,傾唔掂

聽落你老婆性格都幾差吓
明顯食住你,但人又衰 ,又唔識諗

想問吓有冇正常Sex 關係?
如果哩樣都唔正常埋,都唔知你可忍幾耐

翡翠宮

mingmama 發表於 19-7-18 09:08
...

佢好似教仔

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

唔係批評,係想講佢放工做好多嘢,但太太一樣做咗好多嘢,希望佢唔會覺得自己要做家事係“幫手“,而係份 ...
不如你又數下樓主老婆做過啲咩野
樓主放工返來要洗衫煮飯洗碗幫bb沖涼餵奶等等
我都想知佢老婆負責啲咩令你覺得係樓主老婆做咗好多野

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

翡翠宮

我睇吾到太太做左幾多野喎
食飯訓覺冲涼開大呼吸剪指甲。。樓主快D數黎睇過

男爵府

lingfu 發表於 19-7-18 11:06
不如你又數下樓主老婆做過啲咩野
樓主放工返來要洗衫煮飯洗碗幫bb沖涼餵奶等等
我都想知佢老婆負責 ...

咁樓主唔响屋企時,都係太太湊細路,樓主番屋企都係煮一餐俾個囡,咁其餘幾餐小朋友大人咪又係太太煮。我都話「除非佢太太真係乜嘢都無做」,否則ftm好多嘢都係濕濕碎碎㗎喇,所以啲男人成日話ftm無貢獻,因為覺得佢地“無乜嘢做“。但湊小朋友係好花心機時間,唔止係每日煮一餐飯沖一次涼咁簡單啩

大宅

心煙紅 發表於 19-3-23 18:20
放工買囡餸,我沖涼,跟住我幫囡沖涼時,佢煮囡飯,沖完我去買兩公婆飯時佢喂囡食飯,,我地食完飯就我洗碗,喂生 ...

睇見你都辛苦

男爵府

立夏 發表於 19-7-18 13:55
咁樓主唔响屋企時,都係太太湊細路,樓主番屋企都係煮一餐俾個囡,咁其餘幾餐小朋友大人咪又係太太煮。我 ...

你見有咁多人話你你都唔睇清楚樓主嘅個案~樓主太太成日呻話人哋有工人幫手~佢自己冇~不如你喺返樓主角度睇返件事先再講啦~我明你想講一個ftm湊小朋友係幾咁多嘢做~但唔可以用嚟形容樓主太太囉

「啲男人成日話ftm無貢獻,因為覺得佢地“無乜嘢做“」其實我想問你喺邊度睇到樓主係咁諗呢?相反我就睇到樓主太太覺得樓主成日返工好得閒囉

利申:我自己都係ftm~我都係冇工人的~真心覺得樓主太太其實已經好幸福

大宅

回覆樓主:

要互相體諒

男爵府

mingmama 發表於 19-7-18 17:08
你見有咁多人話你你都唔睇清楚樓主嘅個案~樓主太太成日呻話人哋有工人幫手~佢自己冇~不如你喺返樓主角 ...

知樓主辛苦,但我見到好多wm一樣做緊相同嘅事,但好多男人會覺得女人咁做係應份,所以我先講番,有小朋友就係咁辛苦。如果經濟許可,好多ftm都會請工人,有幾出奇?

佢太太到底有幾多嘢做我唔知,但一個家庭無可能一日只煮一餐飯俾囡囡,洗隻碗同朝早餵奶就係所有家務啩?樓主無提到洗衫,煮三餐,清潔,執屋,處理家中大小事務,咁呢啲係邊個做?個小朋友又會喊又會扭又會病要照顧嗰啲唔係工作?

或者因為你希望自己先生會肯幫手,所以覺得樓主已經好偉大,但我覺得生仔就係咁辛苦,生得就預咗

我無話句嘢係樓主講,不過我唔同意呢個case叫“男人好受氣“,講受氣男女都一樣

男爵府

立夏 發表於 19-7-18 17:27

知樓主辛苦,但我見到好多wm一樣做緊相同嘅事,但好多男人會覺 ...

「或者因為你希望自己先生會肯幫手,所以覺得樓主已經好偉大,但我覺得生仔就係咁辛苦,生得就預咗」我淨係答你呢樣~我絕對冇希望我先生幫手做屋企任何事~而我個女仲係BB時我先生返嚟係會幫手~但我冇要求的~所以我係好感謝佢~但我真係唔覺得樓主太太係有欣賞過樓主所做嘅嘢~只是不斷怨~話邊個邊個有工人~如果你係樓主~一日到黑都係聽到個太太話人哋點點點~我就好慘~我諗心裡唔會好受囉

男爵府

mingmama 發表於 19-7-18 17:37
「或者因為你希望自己先生會肯幫手,所以覺得樓主已經好偉大,但我覺得生仔就係咁辛苦,生得就預咗」我淨 ...

續~

我個女而家已經中學了~咁多年好多嘢都係自己做架啦~我從來都唔覺得辛苦喎~其實每人都有自己要負責的工作~只懂怨天怨地怨到樹葉落~話人哋點好點好又唔珍惜自己所擁有的東西~咁講咩都冇用

首頁

尾頁

跳至