夫婦情感

跳至

首頁
56789...12

尾頁

複式洋房

回覆 AAV 的帖子

原來在你眼中,覺得老公是工人?謝謝你的意見。

複式洋房

回覆 Nancy20090615 的帖子

有親子活動我都會帶孩子一齊,不過太太有時想休息,我就和孩子兩個去。

複式洋房

回覆 ChuMugChuMug 的帖子

照顧孩子方面:
沖涼陪讀跟功課都有做,太太會跟進多d
抹大便就一定係我做

家務方面:

不嬲有明確分工,前文已提。

太太想有多d私人時間,做自己野又好,休息又好。

大宅

你現在身處一個非常危險的情況和心態,因為你用大量文字去影容自己的好,反照出太太的不好,想締造一個受害者的影像,你心裏面其實正在傷害,埋怨你太太,你有易地而處,同埋心嗎,你有(emoji)亳後悔對你太太的不足嗎,你有去理解佢嗎,㛋有去體諒佢嗎,你知道她有沒有偷偷哭泣嗎,你有攪實佢,叫太太的名字説你愛她嗎?

大宅

仰㚷媽媽當然很好,很幫忙,但從你太太心裡,一家裏有2 個女人,會令佢主權受損,我肯定你不自覺地支持你媽媽多個太太,你糾纏係打機問題更顕出你的自私和幼稚!

你現在什麼到不要做,不要在這裹再扮演受害者的角色,你現在應該做的用200% ,再多幾倍的努力去愛佢,去關心她. 去技持她,聽她傾數時要靜下心來,不要胡亂分柝,佢須要是你的關心,體諒和愛,儘快去做吧!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

當初生小朋友有共識嗎?樓主太太似乎不太享受做媽媽

大宅

hkugradute 發表於 19-5-14 08:02
回覆 lovinxenia 的帖子

我找她傾計,她話我阻佢做野。我不找她,她又話唔理佢。

你當初點樣追佢既,伱咪點做羅,你盲婚啞嫁的嗎?

複式洋房

回覆 sam468 的帖子

我如實地交待情況。你就覺得我扮野,推論到傷害太太,自幼及幼稚。
我大致理解太太的想法了。謝謝你的意見。

複式洋房

回覆 sam468 的帖子

小孩出世才衍生這問題吧,拍拖時未傾生小孩的分工。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ckat 發表於 19-5-14 23:30
其實個女唔多痴你,已經明白哂啦。

唔一定有關係,我老公喺屋企負責好多野,包括跟我女溫習功課,但係女女都唔算痴佢,佢唔係唔鍾意爸爸,都會同爸爸去街,只不過佢會揀我多D,可能大家係女呱

複式洋房

回覆 lypoon 的帖子

我的孩子係女仔。人奶b,唔知同痴媽媽有冇特別關係。
有會員見到痴媽媽就覺得爸爸一定有問題,其實這不一定是零和遊戲。但以我為例,孩子有得揀會揀媽媽多d,所以太太認為無左私人時間。

瑪瑙宮

hkugradute 發表於 19-5-15 08:18

有親子活動我都會帶孩子一齊,不過太太有時想休息,我就和孩子兩個去。 ...

咁既然都好明白清楚个問題响邊, 咪請个鈡點幫左部份, 佢又可以多 d 時間做私人野囉. 錢解決到的問題就唔係問題喇, 个鈡点又可以買餸煮飯洗碗, 你呀媽就唔使咁辛苦喇, 一石二鳥, 有乜唔好, 你又比佢少 d 黑面, 一石三鳥添. 唔係停留在怨大家唔做多 d , 大家都番工放工無人想郁, 我都係咁, 我而家放工只做到洗下衫, 抺下地, 放假先煮到一餐飯, 以前都唔知點解做到咁多野.

水晶宮

hkugradute 發表於 19-5-15 09:41

同意,未必一定係爸爸唔好,可能女女同媽媽啱key D,呢D睇緣份啦。你放假/平日夜晚睇住女女時,可以叫佢約吓朋友食飯,出街行吓,有嗎?

侯爵府

mini1204 發表於 19-5-13 23:08
原來已返工
咁請工人
大家放工都攰

我同呢位先生一樣 已有工人, 但工人不會教做功課架, 加上我覺得教做功課係父母基本責任, 通常我同先生放工, 邊個回家先, 就邊個教, 如果累, 就叫小朋友做先, 其後我地對, 因我有兩名小朋友, 通常一人教一個, 一人教兩個真的幾煩架, 你都好好架啦 對家庭有承担, 多欣賞, 多讚美, 才是良方, 我都有時好嬲男的只顧打機 唔理小朋友架

複式洋房

我唔會黑佢面架,宜家係單向佢嫌我做得唔夠嘛。不過見到會員的其他意見,大致明白太太想法。謝謝你的意見。

複式洋房

有的。我有活動帶走阿女,就會叫太太安排時間俾自己。她間中也會主動提出。

翡翠宮

hkugradute 發表於 19-5-15 09:41

我吾覺得你有問題
請個鐘點應該可以舒緩到
考慮下

水晶宮

hkugradute 發表於 19-5-15 10:01

有的。我有活動帶走阿女,就會叫太太安排時間俾自己。她間中也會主動提出。 ...

咁就ok啦,其實佢仲有咩問題?

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 hkugradute 的帖子

我承認女人在老公面前, 充滿負能量的時候是滿口埋怨的。我都係這類人。你要解讀佢埋怨句子背後想得到什麼才滿足。
例如﹕她說得出你唔理佢, 其實真心想你care佢, 理佢, 氹佢。
即使她回應你而家做太遲, 有什麼用, 已經不重要,
多數死淨把口, 只是慣了負面語氣, 其實想你再繼續滿足佢。
她有一日改變口吻或你feel到佢減少埋怨, 你就成功了。
至於她需要你滿足她什麼, 只有你倆口子才知, 外人真的不知道。

我有時都有類似情況, 老公話我明明已經好得閒,點解我成日話自己攰。
我係好識對住c6埋怨, 唔做又唔啱, 做又錯,不自覺地擺小姐架子。
而家佢已經啖定一路打機, 一路話我不嬲負能量, 講呢d說話唔出奇。

大宅

hkugradute 發表於 19-5-14 18:23
回覆 Nico_Robin 的帖子

回應一下

有好多你地夫婦之間的事情, 我地唔知, 單單從你寫內容來想像. 如有得罪, 道個歉先.

見你都做左好多野, 但對女人黎講, 感覺/感受有時大於實際上你做左几多. 因此我覺得最好的辦法是, 即使是你覺得無謂嘅野都做下令佢感覺良好. 例如, 佢湊小朋友時你在旁邊即使是遞張紙巾, 佢可能都覺得你好幫得手.

至於如何有效溝通, 真係要睇對方性格. 我性格比較大而化之, 傾向直話直說. 不過另一半感情比較敏感, 都會避重就輕咁講, 主要講下自己感受而非理性分析事件, 令佢覺得你是關心佢愛佢想令大家相處更好, 而非指責佢做得唔好. 有咩不滿情緒唔好即時發出黎, 先平靜一下自己(對方)先, 氣在頭上真係講咩都無用. 可以的話自己先退一步.
有時一件事未必講一次就有效, 佢未必上心, 一段時間後見有機會就又會講. 潛移默化一下...

首頁
56789...12

尾頁

跳至