自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

男爵府

Joey8 發表於 19-9-17 09:33
二部都唔合格,泊位原本pass,泊得好靚,出時衰左

我第一次聽有揸開車都衰泊位調頭 佢係咪好緊張?
通常泊位都唔pass,路試pass係好少,有嘅,但考官會睇揸得好謹慎先pass佢。

男爵府

Joey8 發表於 19-9-17 09:33
二部都唔合格,泊位原本pass,泊得好靚,出時衰左

如果考兩次兩部分都唔合格,證明佢真係未達香港嘅標準。同埋睇返佢究竟邊欄嚴重犯錯,因為一定有一欄剔左嚴重先會唔合格。
不過而家等佢平復下先再傾,就算再抽九龍新界區,抽到培正機會都最大 因為培正日日都考私家車。 我第一次唔合格之後再抽都抽到培正,結果冇去考,跟住好彩抽到忠義街先敢去考。

禁止訪問

子爵府

Joey8 發表於 19-9-17 09:24
我都有叫不如試考港島區,佢又唔想,話住新界去港島學車太遠,我逼唔到佢
...

人地話鴨脷洲駕院最易,但個期排到下年可能六七月。排定夠晒你老公時間抖。
沙田駕院,可能近你地啲,呢個幾個月後。
其實我都考慮過換師傅,我覺得佢教不足或有教錯。不過佢個人都ok,而且又冇人介紹其他。同一考塲撞到又有d尶尬。唯有暫時自己上search下參考下資料改良。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

KILW 發表於 19-9-17 09:34
唔會培正特別嚴,忠義街如係第一次考都好易肥,就算揸哂全程正常,但只要有d唔夠小心、考官覺得駕駛態度唔 ...

即師傅都有問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

KILW 發表於 19-9-17 09:39
我第一次聽有揸開車都衰泊位調頭 佢係咪好緊張?
通常泊位都唔pass,路試pass係好少,有嘅,但 ...

可能佢太緊張,練時完全冇問題。

珍珠宮

衝勁BB 發表於 19-9-17 09:40
如果考兩次兩部分都唔合格,證明佢真係未達香港嘅標準。同埋睇返佢究竟邊欄嚴重犯錯,因為一定有一欄剔左 ...

二個師傅都話佢完全冇問題,揸車好熟,所有野都理想,話佢之前太蠢,回流都唔拎番個香港車牌,佢地話識揸車唔等於識考車,師傅自己都話叫佢再考都未必有信心考到,所以我老公仲驚,心理壓力大,我估所以考試失手

珍珠宮

思澄爸爸 發表於 19-9-17 09:46

人地話鴨脷洲駕院最易,但個期排到下年可能六七月。排定夠 ...

你響沙田駕駛學院學緊?幾錢?佢補考連雜費都要過萬

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Joey8 發表於 19-9-5 21:25
因第一次考時個師傅記錯左佢考忠義街,臨尾四堂先發現原來考培正道,所以冇乜行過嗰條路。。。
今次換個師 ...
個師傅咁都得

珍珠宮

michelle071180 發表於 19-9-17 09:58
個師傅咁都得

所以補考已換師傅

男爵府

Joey8 發表於 19-9-17 09:56
二個師傅都話佢完全冇問題,揸車好熟,所有野都理想,話佢之前太蠢,回流都唔拎番個香港車牌,佢地話識揸 ...

老實講,心理壓力呢啲係完全幫佢唔到,考車時實力、運氣、心理質素缺一不可。我第二次考車牌事都緊張,為唔合格又唔知要擺幾多時間同錢落去,所以唯有儘量當考官唔存在。

子爵府

Joey8 發表於 19-9-17 09:25
佢好似唔想再考,想放棄

同佢講加油
我考兩次都唔想再考
好彩第三次合格
但我太驚青,仲未敢揸車,要再操下車先得

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Joey8 發表於 19-9-6 09:38
C6話白紙冇壞習慣仲好學
我宜家就係白紙咁出去學

睇人揸就睇得多,自己坐落司機位真係好唔同.....我淨係知要好多野要做~睇盲點,睇鏡,打燈.....仲要係2秒內做晒對我黎講仲要習慣

子爵府

二個師傅都話佢完全冇問題,揸車好熟,所有野都理想,話佢之前太蠢,回流都唔拎番個香港車牌,佢地話識揸 ...

其實係真
我朋友係外國考,回流時轉返香港車牌
佢話如果要喺香港考試佢都好驚,因為車多路窄,同外國好唔同。
同你老公打打氣,當係一個挑戰,加油

水晶宮

Joey8 發表於 19-9-6 12:42
一個星期後考,師傅又冇期,根本想補多少少鐘都唔得。。。加上考試條路學神唔可以入
...
咁c6考左未?

男爵府

Joey8 發表於 19-9-17 09:59
所以補考已換師傅

佢考自動波定棍波?

水晶宮

PandaRabbitttt 發表於 19-9-16 21:04
不如我介紹我師傅B俾你
佢教棍van & 自私
佢唔惡,教學好生動,會形容俾我知點做
你好勁呀....考棍van,仲要pass埋。

子爵府

Joey8 發表於 19-9-17 09:58
你響沙田駕駛學院學緊?幾錢?佢補考連雜費都要過萬

有考慮過駕院,但排香港仔要成年。
問過駕院萬二,三左右。但fail再排期又要等幾耐下。
忽發奇想,與其再考再學,考慮下考貨van,而家好多男女考,有貨van牌就有埋私家車牌。不過上網search多d資料先。

子爵府

michelle071180 發表於 19-9-17 10:15
你好勁呀....考棍van,仲要pass埋。

我都覺得係,雖然考左3次

但我太驚青,暫時仲未敢揸車

男爵府

你老公今次個師傅都好唔掂喎。我肥左2次要再考,我都好無信心,師傅都一直鼓勵話唔會考唔到,每次學車都會有進步,就算自己唔覺。而考車係考rules,運氣都好重要,遇衰官揸到99分都會肥你,遇好官試過唔記得熄匙都pass。
咩叫無信心佢考到,師傅唔識教人就唔好害人

首頁
56789...11

尾頁

跳至