婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

想改好的人 發表於 19-12-28 18:58
回覆 yaubb2014 的帖子

大哥未婚前,係顧家孝順嘅,大哥未婚前,媽亦有在錢銀上幫返大哥好幾次。香港近半 ...

你媽媽有冇任何諗法?請問你媽媽大約幾歲?如果你哥哥唔肯每月比零用,咁就放棄佢啦,相信如果有乜大事佢都唔會肯夾$嘅,比我代入你媽媽角飾,就將層樓/平安紙轉你名,你係乖嘅,到時分適量嘅比哥哥,重冇咁煩。
或者可以層樓歸你(因為你收入較哥哥少,又一直同媽媽同住照顧佢),現金(一百幾十萬)歸你哥哥,咁樣又如何,請你媽媽慢慢分析考慮下

珍珠宮

想改好的人 發表於 19-12-22 12:01
回覆 想改好的人 的帖子

我係叔仔。

同你媽傾,唔比佢地入嚟住

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

想改好的人 發表於 19-12-22 11:50
其實做大嫂的,有冇資格鬧老公嘅細佬?唔該咁多位。

我老公係細...2個阿哥都無資格鬧
何況阿嫂

我係大家姐
都唔會鬧我妹夫 同 細佬老婆

大宅

想改好的人 發表於 20-1-1 20:01
回覆 藍尾巴 的帖子

我冇再諗嗱,決定不申請。十年日子,男人真係好緊要!講返個單位,老媽真的百年歸老後 ...

睇完,真係覺得你阿媽都幾慘,阿媽仲生勾勾,就諗住分樓,唔同住就唔比家用,又講咩一人養10年。其實宜家百物騰貴,一個月比五千蚊,分分鐘買餸都唔夠,仲有其他開支,養自己都有問題,就唔好講養阿媽。

或者好似其他人講緊咁,唔好諗住分,賣嚟比阿媽做養老基金。唔想賣就出返市價買阿媽層樓,唔好再講咩60萬啦,60萬都未必夠你阿媽養老。

再唔係,又好似其他人意見,一齊出錢同一屋苑買多個單位囉。咁就公平。但只怕樓主供得起又無錢出首期。

唔好講咁多不設實際嘅嘢啦。

1)搵萬一嚟輪公屋,除非你本身搵萬二三啫,咁樣犧牲黃金10年生活品質值唔值得?

大宅

想改好的人 發表於 20-1-1 20:01
回覆 藍尾巴 的帖子

我冇再諗嗱,決定不申請。十年日子,男人真係好緊要!講返個單位,老媽真的百年歸老後 ...

你識返個肯同你捱,同輪公屋嘅老婆,再生多件先諗公屋啦。

2)你阿哥本身唔交家用係佢嘅事,你有盡子女嘅責任,你阿媽有眼睇,到時層樓比你唔比佢又話唔埋,點解要理人咁多?定你都想洗佢哋錢先?

3)你阿哥比60萬,你日後就唔分屋,係你嘅意願,唔係你阿媽嘅意願,佢肯唔肯配合你寫平安紙?你講到你同你阿嫂唔啱,佢點解要信你到時真係唔分?白白比60萬你?

為咗層樓歸邊個,搞到又輪流養阿媽又剩,聽到都鄧你阿媽心淡。記住你阿媽仲生勾勾,有出色就唔好一日到黑想分身家,自己發奮上車好過啦,層樓都唔係事必要分比你兩個,要你哋養,不如留嚟自己洗。

首頁

尾頁

跳至