夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Perpersis 發表於 20-1-2 16:05
回覆 Moonlover 的帖子

唔好講呢啲衰嘢啦。你老公都應該係一位好率直嘅人。一個鐵漢係屋企做家務同照顧小 ...

不過我覺得自己越來越似男人,粗聲粗氣,做埋男人做既野,哈哈!

複式洋房

tingting2200 發表於 20-1-3 10:59

樓主太太:我明白你感受,幾年前我同先生都遇過相似情景,當時佢仲同我曖昧緊,未 ...

Ting ting, 咁你都幾忍得,不過未拍拖佢可能隨時轉軚,至於你老公的解釋應該都係息事寧人,我地係唔會知道真相的。(潛意識,身體言語,肢體和本能反應,本人都未必清楚。)不過,謝謝你的安慰。

佢因咩事提起件事?本身佢想話我當時怪佢令佢唔開心,佢認為佢係當時的做法無問題,於是我建議佢開post問下大家意見,因為我觀點同佢唔同,邊有人的男女朋友會同其他異性朋友成雙咁坐,留另一半係斜後面望住佢地坐木馬。(餐廳對面坐或坐隔離就每個人唔同喜好,不過好少會隔住斜對面,視情況需要。)但而家講緊木馬,童景咁就變成陰影。

不過婚都結埋,件事記黎只會彼此傷害。最緊要係佢而家同將來點對我,希望唔好再有類似或更惡劣既野發生。

子爵府

哈哈,我地共同朋友覺得我先生好遷就我,我會恰佢,雖然事實上佢係好就我,不過其他人唔知道私底下我好包容佢。

我覺得撇除實質的越軌或不當行為,同另一半爭執多數係觀點與角度問題,如果潛意識係連佢本人都未意識到,事實亦冇人會知,我的觀察分析只係個人的猜想,觀點而已,唔一定正確,可以扲出黎討論,但最好點到即止,亦要用開放和平靜去表達,如果係用指責去表達,雖然最直接,但效果未必好,對方可能會記住負面感受,日後又可能扲出黎講,然後又無限loop落去

複式洋房

tingting2200 發表於 20-1-4 11:33

哈哈,我地共同朋友覺得我先生好遷就我,我會恰佢,雖然事實上佢係好就我,不過其 ...

唉!相愛時就乜都得,嘈交時就性格不合。謝謝你說的觀點與角度不同。如果大家係互相討論並接納或理解對方意見是好的,但有時只係敷衍,根本無心記住,好快問題又重覆出現。

謝謝你的回覆,我和我先生都無再提呢件事了。

男爵府

foxiness 發表於 19-12-31 04:01
我同老婆有件事一直搵唔到共識,想搵人比下意見
事情經過係
更新:

比我都會嬲,其實好簡單,你同女朋友去,上旋轉馬呢啲環節,本身應該有默契係坐隔離,但你冇,仲要咩幫個女性朋友托袋,即係對眼望住人,唔係望住佢,佢話佢嗌左你好多次你都聽唔到,冇可能,除非有啲野緊要得過佢,既係朋友a囉,朋友a應該都係靚女黎啦,如果唔係影響唔會咁大,你未必對a有意思,但當時佢可能比你女朋友更吸引,連你自己都唔知,同埋你更係唔夠了解你女朋友係咪易夾醋嘅人,如果你知佢係小器果咋,你應該會醒目啲

禁止訪問

子爵府

Sharpay_leung 發表於 20-1-7 11:43
好似我老公,介唔介意我問你咩星座

處女

禁止訪問

子爵府

Sharpay_leung 發表於 20-1-7 12:09
我老公雙魚,小事咩都就晒我,但好多時候都好男大人,我以為你係水性星座
...

9格人生, 就算同星座性格都未必一樣, 我都係聽下笑下算, 講得好咪微笑下, 講得唔好都唔會記住, 都做左40幾年人..... 唔通個星球爆左, 我都爆埋咩......

不過女仔好多都信星座..., 會應下太太既.....

男爵府

PTMCYS 發表於 20-1-7 12:01
處女

即係完美主義者

子爵府

Moonlover 發表於 20-1-2 11:24
如果你先生望到離地,例如對方對你老公笑,你老公回返個笑比佢,或者佢見到位令女走埋去幫佢, ...

一件事情, 要看實際情況來分析, 例如:

1/當時妳旁邊位置有沒有人坐? 如果沒有, 佢坐了係前面, 確實有點奇怪, 而且妳已說妳好期待同佢坐木馬這幕.
2/你說你女性朋友幾靚, 比我都會望多兩眼, 男方坐了他身邊有幾個原因, 一) 都係有好感, 但未止於愛佢, 很隨意但比她吸引左去坐, 自己心裡都未必知. 二) 想睇下有沒有機會. 三) 有男人唔細心, 會士旦坐, 唔浪漫, 所以你應知妳的男人是那一類.

** 其實女人好有"心"度, 愛的感覺, 要求跟男人不同, 比男人小心眼好多, 男的亦要了解女方的感覺, 才更能解決相方問題.

3/ 我都會睇女仔, 會欣賞女仔樣靚和body, 但止於欣賞, 好似早兩日前見到張相, 見個女仔穿"比堅尼" 只影背後雪白均勻身材, 加黑色吊帶, 覺得好正好sexy, 太太唔會做到依D 效果, 只係覺得好好睇到好舒服, 好正. 但又唔會歉棄太太, 因為有感情有記憶有愛有依靠的需要. 如果係朋友中(特別有靚女, 不過其實有沒有我都係咁做), 更不會忽略太太, 反而做得更體貼, 等太太和其他人都知道她嫁比我係無錯的, 亦在朋友面前更有面子, 亦可令在場的女性恨一下.

老實講, 如因為在場有靚女而忽略太太, 反而係錯誤的策略, 因為其他人係會留意你的, 如果像"機會主意者" 咁就扣晒分, 人家亦睇低你, 睇低你太太, 野又食唔到, 有咩謂呢.....

不過妳們當時係男女朋友的關係, 唔好太執著了, 老公已在身邊, 已是羸家.

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 ohpapa2011 的帖子

Agree.個情景又真係好受傷嘅...
身為女友, 望住自己男友對住好姊妹獻殷勤,
仲要主動叫對方都被無視。

子爵府

mingmama 發表於 20-1-7 13:09
即係完美主義者

係掛, 不過士旦果陣都好士旦, 成日比老婆哦......

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 foxiness 的帖子

托手袋就當成托成個人,

火遮眼時屈人屈到誇張十倍好多女人都會

侯爵府

2024年龍年勳章

呢個POST好正, 兩公婆係度大和解,羨慕你地咁恩愛, 祝福你們

男爵府

foxiness 發表於 19-12-31 04:01
我同老婆有件事一直搵唔到共識,想搵人比下意見
事情經過係
更新:

試吓掉轉黎諗,如果當時你同你女朋友,加埋你嘅男性朋友一齊玩,你男性朋友幫你女朋友托住個袋,跟住坐係你女朋友隔離,你坐喺後邊,睇住你嘅男性朋友,一路關注你女朋友,你叫你咗女朋友幾次,佢都聽唔到,忽略咗你,你有乜嘢感受?
同意#118jm既回覆:
第一,你唔識避忌,冇同異性保持距離。
第二,你唔識得照顧另一半,包括對方的情緒和感受。

首頁

尾頁

跳至