自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

my005 發表於 21-1-5 09:26
原來係咁,長知識。thx

起大樓就則師 lead,土木工程就工程師 lead。
未經許可,請勿轉載

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有無人知測量師又好唔好呢?純八。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大笨鐘 發表於 21-1-5 09:29
起大樓就則師 lead,土木工程就工程師 lead。

Thx.長知識。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

my005 發表於 21-1-5 09:26
原來係咁,長知識。thx

例如喺市區起公園唔會工程師lead, 則師係可以跟哂成單工程。起橋起tunnel都只需工程師。

如果起樓,土地平整到infrastructure都係工程師lead, 整靚個場交俾項目部門起樓可建築師PM, 工程合約承建商會有工程師做嘢。

水晶宮

my005 發表於 21-1-5 09:33
有無人知測量師又好唔好呢?純八。

測量師有好幾個類别,土地測量vs產業測量已經係兩回事

珊瑚宮

Elenalan 發表於 21-1-5 09:36
例如喺市區起公園唔會工程師lead, 則師係可以跟哂成單工程。起橋起tunnel都只需工程師。

如果起樓,土地 ...

THX!

珊瑚宮

Elenalan 發表於 21-1-5 09:37
測量師有好幾個類别,土地測量vs產業測量已經係兩回事

兩者邊個好啲架?

我記得我仔個同學好似係產業測量師,疫情前係周圍飛架,好似幾好咁。

水晶宮

my005 發表於 21-1-5 09:55
兩者邊個好啲架?

我記得我仔個同學好似係產業測量師,疫情前係周圍飛架,好似幾好咁。

產業測量可以喺測量行做,亦有喺會計師樓做audit做上市,亦有畢業後只係做地產經紀,都唔係人人都入番測量果行~我家人係產業測量師,佢之前都成日周圍飛嘅,睇下自己鍾唔鍾意成日飛啦,人工同工作量成正比。

睇完呢個post後我覺得乜師乜師其實都係普通打工仔收入,想要比較好收入年薪百萬嘅入政府或公營跟政府pay scale的,其他都係睇際遇,所以如果係子女揀科,跟興趣吧,有興趣嘅一定做到比較好。

珊瑚宮

Elenalan 發表於 21-1-5 10:06
產業測量可以喺測量行做,亦有喺會計師樓做audit做上市,亦有畢業後只係做地產經紀,都唔係人人都入番測量 ...

多謝指教﹗

我都同意,真係睇仔女興趣、意願去揀科最好,最基本,第日點都做得開心喇,其他一切,真係睇際遇。

如果真係向錢看,例如:考督察囉,人工都高架,仲讀咩科都得﹗

我有個師兄做總警司,都好正架。(十幾前睇電視見到佢至知咋,而家又可能升左,或可能退左休都唔定)

水晶宮

my005 發表於 21-1-5 10:11
多謝指教﹗

我都同意,真係睇仔女興趣、意願去揀科最好,最基本,第日點都做得開心喇,其他一切,真係睇 ...

向錢看嘅做私人執業的專科醫生好過工程啦! 早排我女耳仔痕帶佢去睇耳鼻喉,5分鐘撩左舊耳屎出來! 收費二千幾蚊!!

珊瑚宮

Elenalan 發表於 21-1-5 10:16
向錢看嘅做私人執業的專科醫生好過工程啦! 早排我女耳仔痕帶佢去睇耳鼻喉,5分鐘撩左舊耳屎出來! 收費二千 ...

呢個梗知好錢途啦,但難考吖嘛﹗

伯爵府

KHBaba 發表於 21-1-3 20:08
應該係睇有幾多人可入到政府做senior engineer.

我有個朋友做緊,有份上電視被訪問果隻高級工程師,打風要陀call 機onduty, 山泥傾瀉要去處理做應變,pt49

大宅

hugub 發表於 21-1-5 10:39
我有個朋友做緊,有份上電視被訪問果隻高級工程師,打風要陀call 機onduty, 山泥傾瀉要去處理做應變,pt4 ...

佢幾多歲?

男爵府

my005 發表於 21-1-3 18:30
咁梗係個試難考同埋唔易考入政府啦,唔好話仲要升高級啦﹗
我仔既中同,有讀CIVIL結構既,係比較叻嗰啲,2 ...

我自己的中同,港大civil畢業,聽他講他考了第一次civil試和第一次structural試就pass哂, 印象他畢業5年內已chartered, 咁佢咪好叻仔?

珊瑚宮

活出彩虹 發表於 21-1-5 11:21
我自己的中同,港大civil畢業,聽他講他考了第一次civil試和第一次structural試就pass哂, 印象他畢業5年 ...

我諗算叻仔喇。

男爵府

my005 發表於 21-1-5 12:01
我諗算叻仔喇。

咁我下次有機會同佢一齊食飯時讚下佢先

珊瑚宮

活出彩虹 發表於 21-1-5 12:03
咁我下次有機會同佢一齊食飯時讚下佢先

抵讚啦﹗我見到人地啲叻仔,我都畀讚架﹗

我以前唔多識野,多口問過我老友個老公,問佢,咁考晒土木工程師呀、結構工程師呀、環境工程師呀、岩土工程師呀,咁咪好勁囉﹗

佢笑我天真,話相信好少人會咁做囉,難唔再講,而且,每樣每年都要牌費架。

伯爵府

December_baby 發表於 21-1-5 11:09
佢幾多歲?

4拾頭

大宅

點解咁多engine畢業生想考政府工呢,係因為政府行個scheme係最正統,對考牌有少少幫助,同埋英國工程師學會發牌都要睇你employer,如果見到係政府工,自然會睇高你一線,因為覺得你咁少位都爭到入去,應該都係同屆比較出色。但亦見過喺政府做咗幾年都考唔到牌嘅人,都幾大壓力,因為唔會再同你續約,變咗牌又未有,工又無咗。

大宅

hugub 發表於 21-1-5 14:46
4拾頭

四十頭有十幾萬一個月,好好喎

首頁

尾頁

跳至