自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

其實一向都有好多呢啲人...識有新移民媽媽,已經幾年無返鄉下探自己父母,佢係北方人...在港有工作...只靠視訊...
又識得移民走咗既第二代6,70歲,第三代3, 40歲...第一代在鄉下80+...
要走盡量帶埋老人家一齊走..除非有兄弟姊妹照顧父母...

象牙宮

Pink_Cake 發表於 21-10-5 13:27
爸爸媽媽又多病,我姑仔話走就走,仲要靠姑仔男家老爺賣層樓比佢兩公婆過去、姑仔話外國生活舒服d,小朋友 ...

姑仔男家老爺"賣層樓"比佢兩公婆過去、 小朋友讀書輕鬆d… 搵食也要考慮??姑仔專業人士?
N年后,姑仔可帶父母去。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

Pink_Cake 發表於 21-10-5 18:12

你姑仔移民唔理你99和老爺?

叫佢交低5年家用比99先好走

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Pink_Cake 發表於 21-10-11 08:34
原來聽返真係好多老人家賣咗層樓以為仔女過到去會接佢過去退休、點不知唔理佢哋
...

我啱啱聽果個係叫媽,家姐賣樓過去,美其名就互相照顧,實情係做埋工人姐姐果份

放下自在

珍珠宮

Pink_Cake 發表於 21-10-11 08:34
原來聽返真係好多老人家賣咗層樓以為仔女過到去會接佢過去退休、點不知唔理佢哋
...

唔係養兒防老,近來係養兒老咗比佢攞埋層樓

伯爵府

有些人會逃避照顧父母年老病死,一走了之⋯⋯尤其受父母溺愛孩子,缺少同理心

水晶宮

littlehoneymum 發表於 21-10-5 14:26
一定唔走

我見好多人掉低父母,就移民,其實老人家好可憐

男爵府

karshing 發表於 21-10-11 08:52
你姑仔移民唔理你99和老爺?

叫佢交低5年家用比99先好走

啱!真係要佢比一筆家用先好走!提下c6 先

男爵府

missyoumum 發表於 21-10-11 09:08
有些人會逃避照顧父母年老病死,一走了之⋯⋯尤其受父母溺愛孩子,缺少同理心 ...

係!父母太照顧佢… 到時去到外國乜都要自己打掃處理、唔知佢會再做出啲乜嘢….

大宅

我唔會捨得留低阿媽唔照顧自己走咗去。
唔明啲人咁自私成日話為下一代,上一代父母生我們出來,唔需要為佢哋著想?父母年紀大唔使照顧?
世間上無任何一件事比父母更重要。

男爵府

移民no way 香港真的好方便咩都有得食,效率又快,習慣熱鬧得閒同父母兄弟姊妹飲茶,節目慶祝,生日飯(I think 親人至緊要),又可以同下朋友見面吹水。自己去shopping 又得,去外國要由頭來過咪攪,嫁去就無計,至於小朋友讀書送去寄宿未得,反而系香港讀完中學過去亦仲好,如果移民要降低自己生活質素我就吾會的

子爵府

2024年龍年勳章

Pink_Cake 發表於 21-10-5 13:27
爸爸媽媽又多病,我姑仔話走就走,仲要靠姑仔男家老爺賣層樓比佢兩公婆過去、姑仔話外國生活舒服d,小朋友 ...

好自私!
Life must go on

男爵府

咁男家嗰邊支持. 分分鐘人地老爺都想過埋去. 咁你地女家反對.
如果跟左你地意見, 到時又輪到人地鬧個仔聽晒外家說話.

唔通離婚咩.

男爵府

佢地決定移民, 就好難帶晒四大長老. 就算父母都肯走

識得人幾兄弟姐妹都移民, 但就各散東西. 因為另一半嘅父母各自係唔同國家.
結果佢地自己媽媽只可以揀跟其中一個仔女一齊.

一有兄弟姐妹, 就講緊好多家庭, 各有父母, 好難遷就全部父母.

首頁

尾頁

跳至