自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

rose-mag 發表於 21-12-10 08:49
同意,即使唔係十分粗俗嘅說話,但喺唔適合嘅場合講,等同粗言穢語,即使用abbreviation/short form/initi ...

你做乜mask 咗咁多個回應?我地都理性討論呢個問題,咁都有問題?我唔鼓勵小朋友或青少年講粗口,或含粗口意識嘅字眼。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

ANNDU 發表於 21-12-7 14:51
其实係平時看you tube,成日聽人講what the heck,,所以學左,咁尼句係咪呢?
...

嚴格嚟講唔算粗口,但學校係教育嘅地方要站在道德高地,所以講呢句一定會受罰。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

goodsnooky 發表於 21-12-10 09:47

你做乜mask 咗咁多個回應?我地都理性討論呢個問題,咁 ...

違規字眼唔出得就係唔出得,你睇睇版規先。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆樓主:

國際學校就好common, 我覺得可以接受嘅

珍珠宮

rose-mag 發表於 21-12-10 13:42
違規字眼唔出得就係唔出得,你睇睇版規先。

請於版規列出所有違規字眼,我唔記得我寫過乜,但我嘅一貫立場係反對講粗口。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

goodsnooky 發表於 21-12-9 23:01
請於版規列出所有違規字眼,我唔記得我寫過乜,但我嘅一貫立場係反對講粗口。
...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3593043&extra=page%3D1

參考版規第12條

侯爵府

ANNDU 發表於 21-12-7 14:41
朋友兒子在學校給老師罰寫檢討,說他在學校講粗口,後來一問,原來他說了句英文「what the」,想問下這句是 ...

唔算係粗口,不過講呢句小朋友都唔算係有禮貌!

禁止訪問

牛年勳章

公爵府

2024年龍年勳章

mrs_D 發表於 21-12-8 15:57
我喺外國住,喺學校返工。前兩日先有個老師好認真同成班學生講 " what the heck is not actually bad word ...

我小朋友讀英中,佢哋同學之間溝通都以英文為主,識講嘅英文粗口一定唔少(因為佢有聽過啲唔明白問過我), 就帖主題我問佢,喺學校會唔會講 “what the” , 佢話一定唔會,老師聽到會當有intention去講粗口,一定”炳”,佢哋對住老師都會轉講OMG

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hoivy 發表於 21-12-8 08:23
什麼樣的父母,就教出什麼樣的孩子,係升中前唔教好,去到中學基本上想教都難教。道德底線低又求求其其又懶 ...

同意、要教就要從小教、小時候吾教、到中學先來話仔女變了、事實系小時放任、大時想管已遲了

珍珠宮

話時話,今日去餐廳食飯,有四個學生入嚟,叫嘢食後聽到佢哋傾計,好多句都係樓主post 入面嘅英文,佢哋係中學生嚟。

珍珠宮

ANNDU 發表於 21-12-7 14:41
朋友兒子在學校給老師罰寫檢討,說他在學校講粗口,後來一問,原來他說了句英文「what the」,想問下這句是 ...

我覺得唔係⋯不過都替你慶幸有間嚴厲嘅學校

子爵府

畀面勳章

rose-mag 發表於 21-12-10 15:04
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3593043&extra=page%3D1

參考版規第12條

睇完都唔知犯咩規,交叉唔出得?定英文字母f唔出得?

侯爵府

回覆樓主:

遮左果啲留言係咪唔小心夾左粗口字
咁多嘅

侯爵府

回覆樓主:

原理有啲似bit左嘅粗口

王國長老

lovehimhim 發表於 21-12-11 09:51
睇完都唔知犯咩規,交叉唔出得?定英文字母f唔出得?

bk對於粗言穢語比較嚴,即使諧音都唔得,你可以參加我之前#120 回覆另一個會員嘅留言,就算係用其他字母數字符號代替該個違規嘅用字,都會同等處理方法,有好多會員用x去替代,其實都係一樣,即使有人會拗其實唔係你諗果個字,如果會令人誤會嘅話,麻煩都係寫清楚,而唔係用x代替,好似如果我想講冇鬼用,我會打冇鬼用,而唔會打冇x用,因為會令人誤會。呢個係bk版主嘅標準,係比較嚴格d, 但呢個正正係bk同其他論壇唔同嘅地方,希望會員理解。

子爵府

我住外國,”what the” or “what the heck” 好common. 但老實說,我吾比我個仔講,個人認為,咁多野可以講,點解講呢d字句,或者我太保守。我朋友個女都講。大個冇辦法,但佢仲細,我有責任去correct 佢 (個人意見)

大宅

呢句吾講好D!

子爵府

畀面勳章

rose-mag 發表於 21-12-11 12:26
bk對於粗言穢語比較嚴,即使諧音都唔得,你可以參加我之前#120 回覆另一個會員嘅留言,就算係用其他字母數 ...

唔係唔理解,只係感覺有啲矯枉過正罷了。我本身從來唔講粗口,更討厭人講,我只係表達我對一啲句子嘅理解,並非鬧人攻擊人,如果係咁,呢個話題根本唔可以喺度討論了。

子爵府

What the…通常後面都加個 fxxx, 佢講呢句,某程度上好難唔令人誤會佢係想講其他字,我覺得呢句說話即使唔係粗口,都算粗俗。我屋企小朋友講what the…我都即時制止佢地,唔淮講。
]

首頁

尾頁

跳至