自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wingstar12345 發表於 22-3-11 12:45
https://news.now.com/home/local/player?newsId=469206&refer=Share

等下等下,好快下任突手

禁止訪問

牛年勳章

大宅

auroresy 發表於 22-3-11 16:38
無錯,我覺得政府開頭係唔想做全民檢測,只不過當時國內要求香港做,以為國內果套都適合香港,來到香港後發 ...

同意

伯爵府

紫翹 發表於 22-3-11 12:48
咁D学生做乜提早暑假呢?

佢地想点啫

咪就係

公爵府

happylife28 發表於 22-3-12 00:48
其實放暑假果陣, 學校都唔會同你 zoom, 衣家講左七八月補返畀你, 面授到就面授, 面授唔到就 zoom。你自己諗 ...

當初提早放假的用意是騰出校舍配合全民強檢,既然全民強檢已經不按原定計劃進行,亦沒有明確的reschedule time,政府憑什麼要求家長一等再等?等到中招人數已大幅回落才做全民強檢?那即是還要等多久?何時才是最好時機?

你對我說:「你地衣家一不合意又要人改, 都好難服侍! 」。

你弄錯了!

提早放假騰出校舍呢條屎橋不是我們家長攪出來,「難服侍」的不是我或我地,是今屆的香港政府。抗疫措施「改來改去」,令小市民難以適從。

海之風    發表於 22-3-12 08:00
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

wingstar12345 發表於 22-3-11 20:55
回覆 鴨鴨比 的帖子

佢哋有特權?之前幾波本地學校停面授課堂,佢哋都唔受影響

嘈兩句咪得,香港叫投訴之都

珍珠宮

happylife28 發表於 22-3-12 00:48
其實放暑假果陣, 學校都唔會同你 zoom, 衣家講左七八月補返畀你, 面授到就面授, 面授唔到就 zoom。你自己諗 ...

我哋本地家長要求停課架?點難服侍?

宜家學生、老師、家長次次出事第一個犧牲就係我哋,最慘幼稚園學生,七、八月學期都完,邊個補返比佢地?基本禮貌、規矩幼稚園學起,冇左就係冇,你唔會六歲先學排洗、唱遊、食茶點

人越大橫蠻無理越多

大宅

媽媽最勁 發表於 22-3-11 19:20
唔提早暑假咪係學校大爆發囉

未放假前,zoom上堂咋喎,點爆發?

侯爵府

紫翹 發表於 22-3-11 12:48
咁D学生做乜提早暑假呢?

佢地想点啫

依家疫情應該停課,偷時間在七八月上課,我覺得呢個安排好好

happylife28    發表於 22-3-12 18:06

侯爵府

Mrs.Luckycat 發表於 22-3-12 07:57
當初提早放假的用意是騰出校舍配合全民強檢,既然全民強檢已經不按原定計劃進行,亦沒有明確的reschedule ...

我唔覺得三四月停課只係為檢測 係真係有實際需要。而且依家唔係無左,只係延遲左學年,仲有機會上番實體,這是最理想的安排。

而且自私啲,以前啲仔放暑假我無得在家,依家佢地放假我wfh可以睇住佢地,到七八月應該會一齊大家再返公司返學校,呢個安排好perfect

伯爵府

回覆樓主:

zoom 點及實體課咁有用,而家唔zoom遲下就有機會上實體課

公爵府

青青河邊草 發表於 22-3-12 10:26
我唔覺得三四月停課只係為檢測 係真係有實際需要。而且依家唔係無左,只係延遲左學年,仲有機會上番實體, ...

疫情發展難料,現階段討論學生何時可以回復實體課是一個不切實際的話題,所以我覺得更加要把握時間如常zoom。

侯爵府

Mrs.Luckycat 發表於 22-3-12 10:53
疫情發展難料,現階段討論學生何時可以回復實體課是一個不切實際的話題,所以我覺得更加要把握時間如常zoo ...

把握時間?把握呢2個月時間?你知唔知7月8月係補番時間的,駛依家去把握?而且你知道依家好多學生同教員中嗎?就算繼續勉強網課,佢地都係返唔到,咁點解唔大家好番在遲啲先上課?

auroresy    發表於 22-3-12 16:33

公爵府

青青河邊草 發表於 22-3-12 11:00
把握時間?把握呢2個月時間?你知唔知7月8月係補番時間的,駛依家去把握?而且你知道依家好多學生同教員中 ...

「大家好番遲啲一齊上課」,乜我哋可以控制到全港七百萬市民一齊病、一齊好番?

你當學校係酒樓咁,索性暫停營業?

侯爵府

Mrs.Luckycat 發表於 22-3-12 11:20
「大家好番遲啲一齊上課」,乜我哋可以控制到全港七百萬市民一齊病、一齊好番?

你當學校係酒樓咁,索性 ...

學校突然停課在呢兩年經常出現, 你好似唔知咁?

水晶宮

Mrs.Luckycat 發表於 22-3-12 10:53
疫情發展難料,現階段討論學生何時可以回復實體課是一個不切實際的話題,所以我覺得更加要把握時間如常zoo ...

x2,7,8月一定可實體課? 我對政府無咁樂觀

子爵府

我希望快啲可以實體. 冇可能一日有疫情一日仲係zoom. 咁樣更加不切實際. 應該恢復面授,邊個中左就係屋企隔離一星期(我講中學或以上)

公爵府

青青河邊草 發表於 22-3-12 12:36
學校突然停課在呢兩年經常出現, 你好似唔知咁?

呢兩年,學習模式係實體課和網課互相交替,在家亦能上課,何來「停課」?停實體課並不是停止學習。你唔係唔知呀?

侯爵府

Mrs.Luckycat 發表於 22-3-12 14:31
呢兩年,學習模式係實體課和網課互相交替,在家亦能上課,何來「停課」?停實體課並不是停止學習。你唔係 ...

不如你問下呢度啲家長, 停實體課係咪停止學習啦。
我地係實實在在的觀察者。
去年你講呢句, 停課不停學或者有仲有人信.
但一年過後, 大家對網課幾有成效心知肚明。
大家都唔想再轉咩網課, 網課根本係自欺欺人.
啲老師以為在ZOOM講晒個ppt就係叫教完書,
根本無理到學生思考、跟進, 更加唔會照顧到學生的社交、心智, 性格發展。
話唔停課果啲, 係美麗的言詞而已。

男爵府

提前放暑假騰出學校做檢測,又大都濶斧停處所及晚市,攪到某啲香港人心慌慌,現在話按科學叫停,多謝梁生

首頁

尾頁

跳至