自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

KTKTKT5 發表於 22-5-14 22:10
你個女嘅同學正一死妹,好吹唔吹。最慘係如果同對方家長講或者社工講老師講,佢哋實會搵返對方家長,對 ...

對,要非常小心處理,如果唔係,返效果仲大

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Chacha2012 發表於 22-5-14 22:16
Thank you

你小朋友係咪讀國際學校

別墅

capricornbb 發表於 22-5-14 22:18
你小朋友係咪讀國際學校

不是,只是直資

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Chacha2012 發表於 22-5-14 22:19
不是,只是直資

你係咪WM,關乎佢嘅安危,你呢排抽時間,多D接送佢返放學

子爵府

樓主其實我睇完有啲打冷震,成件事好古怪恐怖,我驚妳個女比人控制緊,我又驚有下一次。

寧願全部係假,係妳女貪玩作…唔係咁恐怖唔係思覺障礙,純玩…咁要認真教同為呢此好認真咁罰(如果驚打,打一次勁等佢記得再解釋..半夜出街接受唔到)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

10 歲半夜出街好危險,咁佢出左去跟踪咩同學,有無了解過佢當晚去左邊?兩點幾條街都無人佢點跟蹤?問下佢驚唔驚,跟踪要有目標,了解下嗰晚發生咩事同佢感覺係點!可能佢試過一次之後唔會再去,但無論點,唔好比佢覺得好大件事!因為小朋友有時會覺得做D嘢令父母震驚係好勁!話佢知間諜係唔洗跟踪人,跟踪人嗰D係私家偵探!佢同學搞錯哂!話佢知半夜出夜係遊蕩罪!同佢一齊揾下間諜做D乜,做間諜分分鐘會有生命危險,唔係講玩!講到尾要多D了解小朋友,佢自主決定出外又唔同父母交待隨時出去係有問題!呢個年紀唔大唔細睇緊D,同學校社工溝通下!暫時反鎖大閘keep好鎖匙先!

珍珠宮

Chacha2012 發表於 22-5-14 22:17
對,要非常小心處理,如果唔係,返效果仲大

揀新聞剪出嚟或者print比佢睇吓,呢個世界好多壞人

元朗有兩個細路女,比個賤男用類似交換yes咭之類騙左去個男人屋企,最後兩個都

多d同佢傾吓,一失左信任真係好難返轉頭。

男爵府

BK Milk勳章

要有幾大嘅決心才會瞓瞓下凌晨起身走出街?

我都好明白小朋友易信別人係好難搞,因為我小朋友都係,經常被同學有意無意陷於不義,不過都係啲小事嚟。我都要教佢要有防人之心。

不過你女睇嚟對於同學講佢知關於spy一事非常上心。究竟佢係基於好奇,定係被人操控,一定要搞清楚。我其實驚比人操控多啲,人講乜就做乜,好易被人利用做壞事。樓主冷靜處理,希望上天賜你智慧,讓你順利解決事情。祝福你和你的女兒。

珍珠宮

Chacha2012 發表於 22-5-14 20:25
我再問,我女話呢位同學講佢聽,自己係一班人(細路)嘅leader, 負責train呢班人spy skills, 佢哋通常meet ...

做間諜嘅目的係咩?知同學住邊??我會同佢講,睇手册都知啦!洗乜要半夜勞司動眾meet 又跟踪先知人住邊!呢個年紀,開始要灌輸下邏輯問題,等佢諗下,自己判斷下!就算知道住邊同做間碟有咩關係?等佢自己諗下

侯爵府

牛年勳章

十歲夠膽半夜出街? 講真無咩事大人都唔係好敢出去。

男爵府

我個仔11歲都唔夠膽自己落街啊!你個女好大膽喎

別墅

Gorgor0612 發表於 22-5-14 22:52
10 歲半夜出街好危險,咁佢出左去跟踪咩同學,有無了解過佢當晚去左邊?兩點幾條街都無人佢點跟蹤?問下佢 ...

佢解釋係瞓唔着出去行兩個圈,佢離開咗大廈只係3分鐘,跟住喺大廈裏邊上落用咗20分鐘,因為開唔到個密碼鎖驚動左保安打電話上嚟,所以成件事前後用咗30分鐘。

別墅

Gorgor0612 發表於 22-5-14 23:09
做間諜嘅目的係咩?知同學住邊??我會同佢講,睇手册都知啦!洗乜要半夜勞司動眾meet 又跟踪先知人住邊! ...

我都有咁樣講

別墅

Yenyenng 發表於 22-5-14 23:05
要有幾大嘅決心才會瞓瞓下凌晨起身走出街?

我都好明白小朋友易信別人係好難搞,因為我小朋友都係,經常被 ...

好奇心同埋佢選擇相信佢嘅好朋友,如果我輕易搵人哋媽媽、老師或者社工,我同佢嘅關係就玩完,我會密切啲同佢傾吓,暫時我都唔覺得佢有精神問題,只係太單純太幼稚,今晚再同佢傾過佢亦都好後悔自己咁樣做,已經應承咗我唔會再有下次,我會睇緊啲同佢傾多啲計,其實平時我都有同佢好多交流,如果唔係我都唔會知道佢同朋友之間講緊呢啲嘢。Anyway多謝你

侯爵府

^^Hannah^^ 發表於 22-5-14 14:20
如果一個普通人,無源無故話自己做間諜/被間諜跟蹤
我覺得似有妄想症多

唔係喎,我細個都有同個同學扮外星特務到港,拯救地球,遲下會返其他星球

別墅

十歲未定性,好易受影響

子爵府

2024年龍年勳章

你囡零晨出咗街?出咗幾耐?去咗邊?好擔心呀!一定要搵老師求助,如果唔想驚動學校建議直接搵社工。
Life must go on

子爵府

2024年龍年勳章

樓主,記憶中我小學時約4年班都有少少妄想行為,只係冇似你囡真係有行動。
我成日話約鄰居半夜返學校捉鬼,仲約定幾點係邊度等。仲要唸埋路線圖
你囡令我諗起當年這件事

子爵府

2024年龍年勳章

mimi987 發表於 22-5-15 00:07
唔係喎,我細個都有同個同學扮外星特務到港,拯救地球,遲下會返其他星球
...

我細嗰都同同學講過,自己係外星人,嗰時有個同學信

珍珠宮

Chacha2012 發表於 22-5-14 23:32
佢解釋係瞓唔着出去行兩個圈,佢離開咗大廈只係3分鐘,跟住喺大廈裏邊上落用咗20分鐘,因為開唔到個密碼鎖 ...

似乎佢都知驚!希望事情得到完滿解決,囡囡聽教聽話

首頁

尾頁

跳至