自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lovelybaby2015 發表於 23-5-23 13:04
以前公司,出trip的話,老細會叫你交form同個人資料買保險,之後交俾佢秘書,秘書先scan 一次確定冇野漏, ...

搞Visa都係。

伯爵府

莫失莫忘 發表於 23-5-23 12:56
點解會有人覺得秘書一定知道員工資料? 唔知道HR 同祕書係兩個唔同職位? 有好多資料HR可以直接問部門主管唔 ...
無錯
我之前交d資料有私隱
而上司係無必要知道
我塗左佢
如果佢要知道,我一定會問點解
So far佢冇問

男爵府

ming200210 發表於 23-5-23 10:22
好多謝你既回應
因為你講中哂我既心聲
雖然我唔係名人,但一個普通人都可以有自己私隱卦。地址同出生日期 ...

網絡平台你都唔好介意太多,做自己該做的事
祝你婚姻美滿,白頭到老

大宅

比著係我都會遮左個人資料

翡翠宮

ming200210 發表於 23-5-23 12:24
Exactly
知我結婚已經夠啦
就算大家係同事,都唔需要知道我幾歲、住邊,呢樣影響唔到我工作能力。

我完全明你講乜,而且已經有前科,比佢知道會唱通街,介意係好正常,介意就係介意,呢個係尊重問題.....

btw,祝你新婚快樂,幸福滿滿

珍珠宮

無話可說 發表於 23-5-22 16:18
你入職果陣可能已經知你幾歲啦!喜事我就唔介意喇

系囉,入職你都要俾身份證㗎
同埋你幾多歲,大概都會估到啦⋯⋯

珍珠宮

ming200210 發表於 23-5-23 11:43
係丫,我年紀好大,唔想比人知
唔想比人知我50歲
唔想比人知我50歲先嫁得出

如果佢覺得你細過50歲,咪即係你keep 得好,開心都嚟唔切啦!

珊瑚宮

回覆樓主:

記憶中,結婚証書上,地址同職業可以揀唔show出嚟了,我印象中見過呢兩欄只係打******的。
其實,响擬結婚通知書上有呈報係咪就已經ok,因為登榜都係登呢張出嚟

侯爵府

charlieXD 發表於 23-5-22 16:18
其實係私隱問題,直接交俾老細得唔得?
連另一半資料都俾人知喎……

咁老細簽完無可能自己拎去比hr,咁要個秘書黎仲咩

侯爵府

ming200210 發表於 23-5-23 11:39
其實我可以好肯定我部門老細唔知我個人資料
因為見工份cv無寫年齡同地址
入職時只比資料hr, 部門老細唔會 ...

係經hr辦手續入職,但如果佢係你阿頭,亦可以拎你p file睇個喎,佢如果要升自己部門員工,真係有理由睇下屬過往履歷去衡量

侯爵府

ming200210 發表於 23-5-23 11:43
係丫,我年紀好大,唔想比人知
唔想比人知我50歲
唔想比人知我50歲先嫁得出

50歲結婚有乜問題?我反而替你高興。但同你做得同事,斷估佢地都會猜到你大約年齡吧?

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 23-5-23 12:33
題外話,唔講私隱
而家d事業女性,唔係趕生仔的話,其實大大部份都遲婚,甚至唔結婚。呢度耐唔耐都講女人 ...

我個朋友47結婚,48生左個仔,替佢開心,終於遇到對的人

侯爵府

莫失莫忘 發表於 23-5-23 12:56
點解會有人覺得秘書一定知道員工資料? 唔知道HR 同祕書係兩個唔同職位? 有好多資料HR可以直接問部門主管唔 ...

其實睇咩公司,之前打工時,我叫做返大公司,公司千幾人,所以同hr聯絡既都係經秘書,當時我都做緊秘書,所以自己部門同事資料我事實知道曬包括人工,因為每年升職加人工,我要做文件,但我守得住秘密,否則百幾人會憎死我

大宅

照遮左部份資料先交,自己安心,無謂影響自己心情啦
祝新婚快樂,幸福美滿

別墅

free2020 發表於 23-5-24 01:51
係經hr辦手續入職,但如果佢係你阿頭,亦可以拎你p file睇個喎,佢如果要升自己部門員工,真係有理由睇下 ...

咁佢家下唔係升我,無啦啦問hr拎p file睇都要有原因先得。唔係主管話拎hr就可以比,所以佢拎唔到囉

別墅

free2020 發表於 23-5-24 01:54
50歲結婚有乜問題?我反而替你高興。但同你做得同事,斷估佢地都會猜到你大約年齡吧?
...

唔知你有無刨哂所有文啦
之前我提及過,有同事試過不愉快既經歷
佢4x歲結婚比人唱到佢忍唔住辭職
我唔想同類型事件發生係自己身上o者

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我自己個人資料公司其他人知都無辨法
但我老公嘅資料點解我公司要知道??
樓主盡力保護呢啲資料好正确喎

首頁

尾頁

跳至