自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Bloomberg 發表於 23-6-21 07:12
呢啲唔算攞著數啦!
當你試過,日日返學扮偶遇,推個細路上你車黐車坐返學......
黐車坐都算,如果家長係因為要返工,要人幫佢湊小朋友就一定唔會幫

珍珠宮

Astra00 發表於 23-6-21 07:44
討論區大家交換下著數情報沒所謂;但就不好呢頭踩人,轉頭抄人橋。現實生活有呢類人,超討厭。
...

咁我現實生活又末遇到呢類人。

至於親人仔女,我係主動幫忙,因佢哋父母教育一般又忙於搵食,我會幫佢哋買、借、送圖書,介紹有用嘅練習,補習社(網上、朋友推介)因阿囡末出面補過。WhatsApp 問我溫書方法或解答重要課題,都會幫忙。

我好開心提升佢哋學習興趣,依家一個個畢業

子爵府

回覆樓主:

問人但唔講自己,呢種遇唔少,我標準答案係"都滿意啦"

大宅

2024年龍年勳章

hazelnutcake 發表於 23-6-20 09:46
我好明白,我有兩個小朋友,所以不斷有學校低一兩級家長問我攞卷,其實之前我個人真係冇乜所謂,所以都會俾 ...

呢個經驗我都試過, 我明明借畀佢, 佢又攞我啲卷去派街坊!有一次我有另外一個朋友想要啲卷, 我問佢攞返, 問咗好多次仲慘過我問佢借, 跟住畀番我嘅時候甩頭甩骨冇咗一半!

珍珠宮

mrchuchu 發表於 23-6-20 09:54
有試過低年班問攞past papers, 我好hea 咁答佢,因為冇打算比。
有同級知心好友,互相幫助,會交換自製note ...

阿囡以前私小,有專為學校補習嘅補習社,學校又唔派卷,所以冇呢方面問攞卷問題

公爵府

afrachung 發表於 23-6-6 07:55
回覆 lovelybaby2015 的帖子

同級就可以share,但 佢細我一年喎

咁你咪直接拒絕,同佢講,你想攞著數?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊