自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

fanny2014 發表於 23-7-4 21:12
佢淨係話唔想轉,叫我唔好揾,問佢點解佢又答唔出, 就係咁先頭痛, 我覺得阿仔係嗰一類型有啲人係返慣咗 ...

其實你真係要積極幫個仔爭取原校升級,教育局政策係唔鼓勵留班,更何況你個仔已經留過班,你去教育局投訴啦,投訴完如果學校跪低未照升班,你唔好理佢點對你個仔,其實學校而家係想趕你個仔走,轉校去band 3都未必適應到因為考試轉晒做中文

已刪除用户

回覆樓主:

琥珀宮

fanny2014 發表於 23-7-4 11:20
阿仔,18歲,今年中五,中四已留班一年,班主任通知我, 今年 成績 都差,要留班,我同班主任講我唔想佢再 ...

係教育局網站上下載嘅資助學校行政手冊內有提及留級安排
2b一項指名唔可以因學生成績而將學生自動留班
attach0/tmp/phpYZKHx2
attach1/tmp/phpQePG7N
attach2/tmp/phpCeZIHz

伯爵府

回覆樓主:

呀女有位中學女同學初中成績跟唔上,S4轉讀Youth College, 之後讀上去,今年考入紀律部隊,DSE唔係唯一出路。

珍珠宮

回覆樓主:

你講得啱,repeat都唔會進步左,簡直係浪費青春

直升坐到中六,考得差米差囉,唔讀書冇得迫,快快出來做野,賺錢佢仲有滿足感,我自己就係咁

水晶宮

回覆 fanny2014 的帖子

其實你無野可以做, 點講書係你個仔讀, 我相信你同佢分析過, 佢都選擇繼續原校留班, 你唯有支持佢

水晶宮

回覆 fanny2014 的帖子

其實你要諗個投訴是否成立?
如果學校有理據 (例如全級尾果幾個), 而學校留級人數又無超過教育局個比例,, 學校就無違規, 你個投訴就唔成立了, 教育局最後又係推返個波比學校同家長傾, 你個仔都仍然要留班 (小學先規定只可以留一次班, 中學無講過唔比留多個一次)

12年免費教育的意思, 其實係指一個學生有權喺官/津校免學費完成中六, 無話讀到幾多歲OR 幾多年就要交學費/ 唔比讀

我曾經遇過一個讀左十年中學...............

子爵府

fanny2014 發表於 23-7-4 19:15
但係如果學校知道我去教育局投訴嘅話,咁到時真係升唔到,仲喺度讀緊,咁學校啲老師會點對我個仔, 我都要 ...
如果真係要係度讀, 你有心理準備,出年仲未達標.都會叫你轉校,
因為得12年免費教育.你仔已經讀多2年.學校大條道理踢你仔走啦, 都係一樣無得係呢間中學畢業的,
除非你仔今年會好努力好努力

你一係轉校比你仔去第2間讀完個中六考完個DSE佢算啦.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊