跳至

首頁
56789...38

尾頁

伯爵府

cyma
其實都無話邊一種樂器最想亞女學. 不過, 見個center就腳, 時間又合適, 價錢又good, 才 let her try!!

那一種樂器 to me and my gal. . . . 都係一樣 = new!!
當比佢試下,唔好玩,由佢.

heima and cyma
昨日,跟了朋友去具澳玩了兩日一夜wild camp!! 又幾好玩wow!!

男爵府

benben,
re:wild camp
我都想比佢哋試下,但佢哋似乎唔多想,兩姊弟唔怕黑咩?訓得好嗎?

大宅

I think 係我怕辛苦多d!

Long time back, I had wild camp experience in Pui O, I recalled that there were many many cows in the beach at night, just around our site, so scared!

By the way, 大個d, will let Yiu Yiu try outward bound!

原帖由 Hei001 於 09-10-27 21:22 發表
benben,
re:wild camp
我都想比佢哋試下,但佢哋似乎唔多想,兩姊弟唔怕黑咩?訓得好嗎?

伯爵府

not dark even at nite. with 街燈架. 自己又有帶light去, 不知幾好玩.

sleeping....佢地玩到mid nite, 一 'tat' 下去便sleep至天光, 不過我就唔係幾好訓 lor!!

亞仔初時都唔多想去, 又怕le又怕lo, 不過, 去完直頭唔想走住!!

many cows ----- hahaha. . . 都有係 outside camp area, E+ with gate blocked them. no worry!

你地有無報朗誦? 今日可以check比賽日期+時間了!!

男爵府

同意 宜家人大了,舒服慣,怕辛苦.但都好想比佢哋有這個經驗,或者等佢哋大d會比佢哋試下.
之前試探過佢哋,但兩個都很抗拒.

原帖由 CheukYiuMame 於 09-10-27 22:24 發表
I think 係我怕辛苦多d!

男爵府

2009/2010新界區百萬行 – 昂船洲大橋
< 返回

日期:2009年11月15日 (星期日)
登車時間:上午8時30分 – 出席起步禮的嘉賓及隊伍代表
上午10時30分至下午2時正 – 其他參加者
接駁巴士登車處:港鐵南昌站公共運輸交匯處
籌款目標:參加者請向親友募捐善款港幣300元或以上
步行路線:由昂船洲高架路出發,途經昂船洲大橋、青衣東高架路,至南灣隧道西面出口為終點。
路線全長:約6.5公里
步行時間:約2小時
備註:完成步行後,大會將安排接駁巴士接載參加者離開終點往青衣機鐵站巴士總站。
所有參加者必須預先報名,並向親友募捐善款港幣300元或以上,以確認參加資格。已繳交善款的參加者將獲發步行證,並憑證乘搭大會安排之接駁巴士。

http://www.commchest.org/hk/how/how_01_01_01_01.aspx?DocumentId=78

我打算參加,大家有興趣嗎?

男爵府

RE:2009/2010新界區百萬行 – 昂船洲大橋
早上時間已FULL,我報了12:30pm,有興趣一齊行嗎?

大宅

I have interest but test week in mid Nov, sorry can't join this time!

原帖由 Hei001 於 09-10-29 18:40 發表
RE:2009/2010新界區百萬行 – 昂船洲大橋
早上時間已FULL,我報了12:30pm,有興趣一齊行嗎?

男爵府

cyma,
re:test week,
努力,加油

benben,
re:朗誦,
佢話唔報喎

協恩中學轉直資,對妳來說,是好消息還是壞消息?

大宅

好似唔係真係轉直資???

原帖由 Hei001 於 09-10-29 21:45 發表

協恩中學轉直資,對妳來說,是好消息還是壞消息?

男爵府

cyma,
是嗎?但明報話校董會已經通過了,不過最後會點就唔知了.

benben,
最新消息如何?有何感覺?

原帖由 CheukYiuMame 於 09-11-1 22:02 發表
好似唔係真係轉直資???

伯爵府

cyma. heima

我都係睇 newspaper 先知, apart from 學費唔知幾多, 最怕都係更加 competitive, 順利升中更 difficult.

but later on, during weekend, 有個家長會, 我無去, 不過, 有朋友聽完 told me. 校方其實未決定轉, 報紙所講的不是真.

對於我地家長, 都已經讀緊, 都唔理得甘多. 佢要點轉都無計. 轉都係讀佢架啦!!!

heima
re : taobao

learned from other topic :
taodot 過數, 增值支付寶
朋友試過, 好易用.....早兩日成功入數 + 增值
昨日再 order, 今早收貨, 得左........勁開心!!!

taodot. . . .只是入數 HSBC / BOC acc. . .慳番 3% charge!!

男爵府

benben,
增值支付寶不也是用visa增值嗎?可以免3% charge咁好?我在支付寶還有少少錢,不知如何使用,如果可以增值又唔收charge,咁我就可以用埋d錢,唔使浪費.
taodot又是什麼?

原帖由 benben 於 09-11-5 10:14 發表
heima
re : taobao

learned from other topic :
taodot 過數, 增值支付寶
朋友試過, 好易用.....早兩日成功入數 + 增值
昨日再 order, 今早收貨, 得左........勁開心!!!

taodot. . . .只是入數 HSBC / BOC acc. . .慳番 3% charge!!

伯爵府

directly deposit HK$ to taodot account :
(they hv HSBC / BOC ac)

http://www.taodot.com/

inform them by sending them the payment slip.

the HK$ will exchange to RMB and then go to your 支付寶 acc.

支付寶付款, 就不用付 visa card 3% charge 了.

好易用. 好好用. 又不用always disclose visa card info/no/password, feeling safe!!

大宅

Hi guys, very busy??? How's your kid's test? Yiu Yiu starts test week from tomorrow, for 2 weeks......

男爵府

CYMA,
每天都跟時間競賽,幸好他的功課不多,暫時未有正式的測考,只有不間斷的小測/溫故知新.
我每逢星期六日都會讓他輕鬆一下,出去玩下.

re:測驗
準備好嗎?瑤瑤能適應嗎?努力加油呀!

原帖由 CheukYiuMame 於 09-11-11 19:19 發表
Hi guys, very busy??? How's your kid's test? Yiu Yiu starts test week from tomorrow, for 2 weeks......

伯爵府

我個女都係, 功課唔太多, 都係我回家前完成了, 只是對下便 okay.

評估剛完了, 成績都可以. 係有careless mistakes要多提點.

我地唔止weekend, even晚上都會去公園玩玩 (15-30mins), 輕鬆下, 如果唔係一日都係番學 + 做功課+ 溫習, 會好辛苦. & 細佬都要玩下架.

大宅

Test results returned today, fair only!!!!!!!!!

原帖由 CheukYiuMame 於 09-11-11 19:19 發表

男爵府

cyma,
第一次測驗的成績不用太介懷,因為小朋友未適應測驗模式,待她習慣了,掌握到測驗的模式和溫習的方法,便會改善的,妳和她也需要時間適應和習慣的.最重要的,是她依然喜愛上學,喜愛學習,那就不用愁了.
哥哥的成績暫時都唔錯,但學校教的東西越來越深,越來越快,不知他的成績能否保持.

原帖由 CheukYiuMame 於 09-11-19 21:20 發表
Test results returned today, fair only!!!!!!!!!

伯爵府

cyma

係lor, 好似heima甘講, 頭一次, 大人細佬都要適應.

係呢, 佢課後功課class得唔得丫? 有無幫助?

HEIMA

HEI 學校唔係好輕鬆既咩?
好會教得好趕架?

首頁
56789...38

尾頁

跳至