2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:10月威記揮揮手

我都報喜先,10月20日生左女女,順產重2.84kg

大宅

我個肚每日都會搞一搞架 有時會搞幾次 之後又五痛 有無其他媽媽都係甘?

複式洋房

引用:我都報喜先,10月20日生左女女,順產重2.84

原帖由 wakakathy 於 14-10-24 發表
咁岩既,您都係威院?

大宅

唉 我仲未有動靜

別墅

wakakathy 發表於 14-10-24 23:57
恭喜晒呀!你個囡同我個囡出世睡覺時個樣好似😂

大宅

bigbigcircle 發表於 14-10-18 02:58
不過,提提大家,催生真係幾辛苦。
可以的話,不要咁早入預產室(如未confirm自己開夠4度或以上)
因那裡真 ...
我都係甘,慘痛經歷.我13號入威院,等左一日一夜,14號先有位崔生,痛足25小時,
後,BB終於15號上午9點幾出世,8磅6巨B,個傷口覺得幾大下,當時FEEL到CUT左2下........
依傢BB 14日大了,無覺好訓,有請陪月,但一日最多都係訓3-4小時,有一次中午5點起BB食飽,
換曬片片見到佢眼訓,但哄極都唔訓,係甘喊,訓著幾次放落床都喊又醒,當時個心真係好煩,唔知點算好,
一直到晚上11點先肯訓.我妹已為人母,佢話哩個情況要到BB 3個月大先會好D...............有無媽媽有類似經歷?

別墅

CHOCOYIP 發表於 14-10-29 23:11
我都係甘,慘痛經歷.我13號入威院,等左一日一夜,14號先有位崔生,痛足25小時,
後,BB終於15號上午9點幾出世,8 ...
我個囡有時都係咁,每日都有一個時間發癲,氹極都唔掂。不過,我個囡就完全食飽先至瞓得著,同埋日頭就無瞓咁耐,成日眼光光。
晚上就好少少。

所以你可以留意奶量,看看是否夠飽。
不過,如你是埋身餵人奶另計。因我係pump人奶加奶粉的,我個囡第二個星期已由吃60ml 變成要吃90ml了。

大宅

bigbigcircle 發表於 14-10-31 06:52
我個囡有時都係咁,每日都有一個時間發癲,氹極都唔掂。不過,我個囡就完全食飽先至瞓得著,同埋日頭就無瞓 ...
我個女都係要食飽先肯訓,佢第一星期食70ml,第二星期120ml了姑娘叫我喂哩個份量,bb又食得曬。我係喂奶粉的,bb由出世8磅6,到上星期返健康院時9磅6了。

別墅

CHOCOYIP 發表於 14-10-31 09:11
我個女都係要食飽先肯訓,佢第一星期食70ml,第二星期120ml了姑娘叫我喂哩個份量,bb又食得曬。我係喂奶粉的 ...
你個囡都好,我個囡雖然食到奶安數都有上升,但要食得好慢,同要分段食。次次食成2粒鐘,否則嗝不到啖氣就嘔奶

別墅

我覺得現在坐月湊女仲辛苦。

大宅

bigbigcircle 發表於 14-10-31 23:27
你個囡都好,我個囡雖然食到奶安數都有上升,但要食得好慢,同要分段食。次次食成2粒鐘,否則嗝不到啖氣就 ...

係呀,我都要分2次喂4安奶,bb飲得太急,之前用智能咀3分鐘飲4安,快到咩甘,佢又心急,依傢轉返用1號咀,10-15分鐘飲4安,但都要分2轉飲,因佢飲得急,好易嘔奶。依傢都一日嘔一次,我都覺得坐月湊初生b好辛苦,無得訓,訓一個鐘就要爬起身,我日抖請左陪月,但都係訓得1-2小時,哩個情況要到b b戎夜奶先夜晚有得訓,你依傢係咪日早晚都係3個鐘喂一次?幾時先夜晚拉長時間小小?幾個月開始戎夜奶?

別墅

請問有無10月威院媽媽group ??

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至