自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+滑蛋河+於+14-09-23+發表我覺

原帖由 susi1024169 於 14-09-24 發表
我覺得反而會嚇怕小朋友,令佢地更加討厭讀書,或者只會機械式讀死書,出到黎社 ...
係咖,就算唔嚇怕咁嚴重,到中學大學會無左讀書興趣lor。細個谷得勁個班往往到中學大學就後繼無力,我真係見好多人版。反而細個玩得多個d大左更投入讀書。

大宅

回覆:TOBY@-@ 的帖子

唉…我小朋友同樓主一樣4年級,晚晚都11點先訓,朝早7點就要起身。

男爵府

引用:借個位呻吓~我而家坐係個仔面前睇住佢抄,

原帖由 TOBY@-@ 於 14-09-23 發表
借個位呻吓~

我而家坐係個仔面前睇住佢抄,因為老師要求每日默5個指生字加現在式、過去式....因為後日要 ...
最憎罰無小息,連小朋友返學唯一開心的事奪取,他有甚麼動力上學去?

水晶宮

借個位呻吓~

我而家坐係個仔面前睇住佢抄,因為老師要求每日默5個指生字加現在式、過去式....因為後日要 ...
係因為默書唔合格要罰抄? 我自己就咁同阿仔講,只要默書拎100分,就等於少左1樣功課,唔會有改正(變相罰抄)既情況出現。 總之錯得越少,就會多左時間玩。

天空之城, 快樂之地

伯爵府

引用:真係好諷刺,唔合格既小朋友可能付出既努力

原帖由 TOBY@-@ 於 14-09-24 發表
真係好諷刺,唔合格既小朋友可能付出既努力、時間係比高分既小朋友更多~但老師只會睇分數既多少去斷定佢努 ...
重有,我女有同學問埋高一級師姐攞pass papers 都重喺唔合格,我哋都替佢難道

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

TOBY@-@ 發表於 14-9-23 21:14
借個位呻吓~

不如你建議老師, 每次啱多過三個, 下次就每個抄少幾次, 我自己就用這方法推動我囝, 不過, 老師執行上會有難度.

男爵府

引用:其實我明白老師既出發點係為小朋友好,但一

其實我明白老師既出發點係為小朋友好,但一個9歲既小朋友真係太多野要做

...

跟本就痴左線,由半日轉全日制,跟本就唔應該比功課。
快手既要1個鐘,慢既3個鐘。仲要溫習。
一個小朋友學習最少用9個鐘,正常嗎?
一個小朋友完全無得玩,正常嗎?

伯爵府

引用:其實抄唔係問題,最大問題係一下子趕7樣功

原帖由 TOBY@-@ 於 14-09-24 發表
其實抄唔係問題,最大問題係一下子趕7樣功課、150字抄、溫英默、默生字要,個仔補完課5點先返到屋企~食飯 ...
日日補習?咁重要返屋企開OT 做功課?怪不得小朋友眼濕濕

男爵府

引用:+本帖最後由+方麗娟+於+14-9-24+03:31+編輯

原帖由 方麗娟 於 14-09-24 發表
小朋友集中唔到,家長如果想佢做快啲,望實佢做係好方法,完全同親子時間唔關係

如果小朋友有個別需要,應由家長作調節而唔係要學校老師因認唔同學生同唔同教學方法

家長應該為學生選擇適合自己仔女的學校,而家好多學校用活動教學方法,冇乜功課的!

家長唔識自己教,可以搵人幫手教

水晶宮

susi1024169 發表於 14-9-24 07:48
唔係人人有用囉,至少對我仔黎講無用,佢要另外再用時間用拆字法串生字

...
任何事也有普遍性及特殊性,如果你的孩子用其他的學習法更有效,可以與老師溝通呀。如果效果好,默書表現好,不用改正,也根本就不會出現樓主所講的改正150個字的情況啦。

伯爵府

150 個就太多, 我覺得 3X10X3 = 90 已經好夠, 如果中文都係咁, 要考慮轉校.

男爵府

回覆:小學四年級日又抄夜又抄...為乜

機械式抄寫,小朋友只為交功課而抄,吾會入到腦。只會討厭去抄抄抄,

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

借個位呻吓~

抄完真係深刻d 嫁 努力!叫阿仔比心機 與其一路抄一路喊 不如一路抄一路串一路讀 甘米識左囉…………相對要温書既時間又少左………

禁止訪問

BK Milk勳章

子爵府

回覆 TOBY@-@ 的帖子

元朗~~小四...同嗎??
^0^

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

yusostupid 發表於 14-9-24 09:18
小朋友集中唔到,家長如果想佢做快啲,望實佢做係好方法,完全同親子時間唔關係

如果小朋友有個別需要,應 ...
1.「個別需要」唔一定係「特殊需要(SEN)」,勿誤會
2.專注力唔係望實佢就有

3.家長要為子女選擇合適的學校……你估d家長想唔想有得揀?

過多的抄寫,真是不必要的!唔識寫就話要學寫,已經識寫嘅字詞可否唔駛寫咁多次?功課量為何日日要有咁多?為何不能作適度的剪裁?

之前已經有家長講過,有的活動教學的學校,孩子其實更忙碌。

大宅

乜仲有咁樣教學?

別墅

回覆:567 的帖子

哈哈~yes同班同學

大宅

我仔到四年級已經係錯少少野就至少抄幾次(eg.句子,中文句子圈你一兩個字抄成句,英dict.圈一圈x3句句子,乜鬼都抄,唔知d老師係咪手勢慣在,仲有其它要抄嘅無謂野,淨係抄已經好浪費時間

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

借個位呻吓~

唉,而家唔抄唔通上大學至來手抄? 努力加油

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

首頁

尾頁

跳至