烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+sfly97+於+15-07-03+發表最近

原帖由 lovely-panda 於 15-07-04 發表
how much
我個 32cm 4百幾,但係英國買回來!

隻鉄鑊係 made in France

大宅

引用:Quote:原帖由+lovely-panda+於+15-07-04+發

原帖由 sfly97 於 15-07-04 發表
我個 32cm 4百幾,但係英國買回來!

隻鉄鑊係 made in France
我都係雙耳32cm, 不過我係網購$700唔洗連運費,香港買現貨要1K左右,廚具街有得賣。

其實係法國制之生鉄鑊,只不過對國內鉄制品無信心吧了!

大宅

引用:Quote:原帖由+sfly97+於+15-07-04+發表我個

原帖由 Eanma 於 15-07-04 發表
我都係雙耳32cm, 不過我係網購$700唔洗連運費,香港買現貨要1K左右,廚具街有得賣。

其實係法國制之生鉄鑊 ...
我係自己去英國順便挓回來!

大宅

引用:Quote:原帖由+Eanma+於+15-07-04+發表我都

原帖由 sfly97 於 15-07-04 發表
我係自己去英國順便挓回來!
我無記錯連運費係$650左右,唔洗自己托,比多$200可接!

未用過唔知好,用過就知! 易潔鑊用大半年都要3幾百,不鏽鋼又話可能會影響記憶力,一只 de buyer 用到3幾年,CP值高很多,而且最重要係品質,大陸制廚具(直接跟食物有接觸)我近年開始一件一件替換,不用中國制,原因大家懂的!

Sorry, 唔好唸多,我唔係代購,唔洗pm我,只係有感而發。de buyer 跟不明來歷之國產生鉄做出來之鍋比係重嫁,但會輕過LC同Staub, 不過, 我老媽都用緊 de buyer, BK潮媽應該無問題卦?! 所以我先推介,講完!

大宅

引用:Quote:原帖由+sfly97+於+15-07-04+發表我係

我無記錯連運費係$650左右,唔洗自己托,比多$200可接!

未用過唔知好,用過就知! 易潔鑊用大半年都要3幾 ...
我媽來我家用都話好用,不過佢話唔買。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 sfly97 於 15-07-04 發表我個

其實係法國制之生鉄鑊 ...
可以比網購link嗎?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 sfly97 於 15-07-04 發表我係

未用過唔知好,用過就知! 易潔鑊用大半年都要3幾 ...
唉……佢個網址全英文,我5識訂購

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:lovely-panda 的帖子

平底生鐵鑊連蓋

大宅

引用:平底生鐵鑊連蓋+ +

原帖由 山揸肉 於 15-07-05 發表
平底生鐵鑊連蓋
其實de buyer 也只係普通生鉄鍋,跟中國生鉄鍋之用法分別不大!只是對鉄之來源有信心吧了!

伯爵府

引用:平底生鐵鑊連蓋

原帖由 山揸肉 於 15-07-05 發表
平底生鐵鑊連蓋
請問在那裡買?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 lovely-panda 的帖子

我幾年前喺香港仔街市買,當時$100,但舊年想幫朋友買已經無賣喇!你去其他街市睇睇

大宅

Eanma 發表於 15-7-5 18:44
其實de buyer 也只係普通生鉄鍋,跟中國生鉄鍋之用法分別不大!只是對鉄之來源有信心吧了!

...
de buyer 聲稱,90幾per cent鐵含量,餘下為碳,佢係碳合金,叫碳鋼鑊。
生鐵鋼含鐵,碳,但不是碳合金,係鐵和石墨嘅混合體。碳份子以石墨形式存在。

碳鋼鑊係碳合金,有良好延展性,無脆性,唔容易跌爛。生鐵質脆,易跌爛。

碳合金經過煉制,純度高。生鐵內部鬆散,含較多雜質。

大宅

山揸肉 發表於 15-7-5 15:48
平底生鐵鑊連蓋
可以鑲鑊耳係熟鐵鑊,或叫精鐵鑊。
生鐵鑊係鑄鐵鑊嘅一種,要一體成型,以溶漿入模制成。

熟鐵鑊係鐵板委屈制成,及訂上鑊耳。

大宅

引用:Quote:Eanma+發表於+15-7-5+18:44+其實de+b

原帖由 yoddo 於 15-07-06 發表
de buyer 聲稱,90幾per cent鐵含量,餘下為碳,佢係碳合金,叫碳鋼鑊。
生鐵鋼含鐵,碳,但不是碳合金,係 ...
唔好意思,用詞太深,看不明白,De buyer 好定唔好? 老媽已有一只,想買多只比99...

大宅

引用:Quote:原帖由+yoddo+於+15-07-06+發表de+bu

原帖由 Eanma 於 15-07-06 發表
唔好意思,用詞太深,看不明白,De buyer 好定唔好? 老媽已有一只,想買多只比99...

...
好唔好是指金屬之用料成份及品質,不是好不好用! 謝!

大宅

Eanma 發表於 15-7-6 10:03
好唔好是指金屬之用料成份及品質,不是好不好用! 謝!

de buyer好用,但易生銹,及好重。你去上海街,陳枝記生鐵鑊,輕手又唔痴底,120蚊一 隻。一樣係要用完抹干,最好烘干。de buyer 我只攞得起26cm 煎pan,原本想買28cm de buyer, 但太重,放棄左,買左26cm煎pan。高身隻de buyer fry pan,我只接受到24cm直徑嘅重量。
32cm de buyer, 係雙耳,所以會攞得起,你可以試下32cm睇下接唔接受到個重量,聯品有實物。

大宅

引用:+本帖最後由+yoddo+於+15-7-6+13:56+編輯+\\

原帖由 yoddo 於 15-07-06 發表
32cm雙耳我跟我媽已用緊,打算買多只比99!

聯X又貴做生意手法唔掂,話過以後唔邦襯

大宅

Eanma 發表於 15-7-6 14:34
32cm雙耳我跟我媽已用緊,打算買多只比99!

聯X又貴做生意手法唔掂,話過以後唔邦襯
我上網見到de buyer有出中式鑊,唔係平底果隻,唔知係邊度有得訂返黎。

大宅

引用:Quote:Eanma+發表於+15-7-6+14:34+32cm雙耳

原帖由 yoddo 於 15-07-07 發表
我上網見到de buyer有出中式鑊,唔係平底果隻,唔知係邊度有得訂返黎。
我正正就係深炒鍋5654系列,你 Facebook search de buyer, 自然跳好多出黎,你睇下邊間價錢平就訂!

唔好邦襯聯X,佢收左我$,過期無貨,我打電話去追,佢居然惡個我!以為惡就得...

大宅

Eanma 發表於 15-7-7 07:13
我正正就係深炒鍋5654系列,你 Facebook search de buyer, 自然跳好多出黎,你睇下邊間價錢平就訂!

唔好 ...
吓....我都比晒錢, 等左成個月都未見有貨, 打去問話要船期未有咁快.再等下... 會唔會涷過水冇鑊拎, 今次真大鑊
我想問你話過期無貨? 咁即是最盡又冇?

首頁

尾頁

跳至