親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 jcctiu 的帖子

jcctiu 日本達人,我也是會住上野御徒町附近,並會買三日 subway ticket 及三日 JR Tokyo Wide Pass 於九日的行程中使用。我現打算用 subway ticket 去橫濱,JR pass三日分別去輕井澤、鎌倉及 NEX 去機場。如果我搭地鐵副都心線可直達馬車道站,我知道出閘時要補東急線由涉谷開始那段車錢。我想請教回程時用 subway ticket 可於東急線入閘嗎?還是我要另買票至涉谷,再用 subway ticket 搭回新御徒町站?在網上找了很久資料都只是見到教人去程,沒有講回程。
另外,如果回港去機場那天我由御徒町去東京站搭 NEX 會很轉接和麻煩嗎?如是的話我便會考慮用 JR pass 搭JR 去橫濱櫻木町站算了,不過我計過上段搭地鐵去橫濱的方案每人可省約一百港元。=P

伯爵府

snoopy008 發表於 16-2-27 18:33

jcctiu 日本達人,我也是會住上野御徒町附近,並會買三日 subway ticket 及三日 JR To ...

去橫濱搭東急只適合在涉谷,新宿或池袋出發.如果是上野去橫濱,一定是搭JR,直接又快趣,不要為慳少少錢去轉東急.我建議你買少一日SUBWAY TICKET,這天買JR散票就可以了,來回大約是1100YEN,也不要用JR EAST WIDE PASS,留番個PASS去搭NEX,上野/御徒町去東京駅都好方便,雖然時間比起直接搭SKYLINER去機場是用多了不少,但有PASS無理由唔盡用.

大宅

謝謝你的回覆,我以為我只需在大江戶線新御徒町站坐至東新宿,再轉乘副都心線便可,因為乘換案內也有這個選擇。
回程在 JR 御徒町站往東京站轉搭 NEX,實在是比較化算,又可以讓阿女多坐一款列車,只是怕到時拿着太多行李比較論盡。因為在到達成田機場那天便要決定是否買來回或單程的 skyliner + subway ticket,所以想早些計劃好。

大宅

環保接龍勳章 BK Milk勳章

我四月中會去六天, 因會去玩2天迪士尼及1天MOTHER FARM, 所以選擇住近郊的海浜幕張, 如果我多數出入都係京葉線, 是否買JR PASS抵D, 有分2天/3天PASS 嗎? 果朝早去完築地市場, 再去橫濱應買邊款PASS 抵D ?

行程打算是(杯面館(只做杯面), 面包超人館, 拉面博物館, 紅磚倉庫, Cosmo World) 夠時間嗎? 順路嗎?

晚餐有什麼好食, 抵食?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

jcctiu 發表於 16-2-16 00:24
麵包超人館只適合很細個的小朋友,大人就無謂去啦.相反杯麵館大人都好值得去.

新宿(JR)->橫濱站
halo又係我,想問清楚D,有兩個問題,拜託了

新宿(JR)->橫濱站
橫濱(的士) -> 杯麵館

杯麵館(紅鞋兒觀光巴士) -> 櫻木町站

1.杯麵館搵紅鞋兒觀光巴士去櫻木町站, 請問架觀光巴士大概位置?

櫻木町(JR) -> 新杉田站
新杉田(Seaside Line) -> 八景島站 (八景島)
八景島(Seaside Line) -> 新杉田站
新杉田(JR) -> 橫濱(JR) -> 新橫濱(拉麵館)

2.出咗新橫濱站,有冇話要出邊個出口, 行去拉麵館請問點行?

新橫濱(JR) -> 橫濱(JR) -> 新宿站

但求順利  

伯爵府

paklok 發表於 16-3-3 12:10
halo又係我,想問清楚D,有兩個問題,拜託了

新宿(JR)->橫濱站
1. 巴士站在杯麵館門口.

2. 請上官網看清楚在那個地鐵站出口出,出站後要轉兩三個街口,請務必看清楚地圖才出發,沿途未必有很清楚指示.

伯爵府

babyfei 發表於 16-3-3 11:17
我四月中會去六天, 因會去玩2天迪士尼及1天MOTHER FARM, 所以選擇住近郊的海浜幕張, 如果我多數出入都係京 ...

我四月中會去六天, 因會去玩2天迪士尼及1天MOTHER FARM, 所以選擇住近郊的海浜幕張, 如果我多數出入都係京葉線, 是否買JR PASS抵D, 絕對不是 有分2天/3天PASS 嗎? 有1天的和3天的pass,1天的Tokunai Pass cover的地區太少,不提也罷;三日的東京廣域周遊券cover的地區太廣,而且還可以搭新幹線,所以價錢超貴,你唔搭新幹線只搭普通車跟本無可能break even 果朝早去完築地市場, 再去橫濱應買邊款PASS 抵D ? 不需要買pass,在築地市場站搭都營地鐵線就可以去到橫浜,約530yen.

行程打算是(杯面館(只做杯面), 面包超人館, 拉面博物館, 紅磚倉庫, Cosmo World) 夠時間嗎? 麵包館,Cosmo world小朋友都可能玩好耐,如果玩個零鐘都ok,拉麵館收晚上10點,可以最後才去 順路嗎? 請照以下玩法就最順路和慳錢

築地市場(都營大江戶線) -> 大門(都營淺草線) -> 橫浜(地鐵) -> 高島町/面包館(藍線紅鞋兒) -> 杯麵館(徒步) -> Cosmo world(徒步/藍線紅鞋兒) -> 紅磚倉庫(藍線紅鞋兒) -> 櫻木町(地鐵) -> 新橫浜/拉面博物館(地鐵) -> 橫浜(?) -> 酒店

買以下這個550yen的港灣漫遊pass擴大版(綠色那張,只有這張才去到新橫浜)可以免費搭地鐵和巴士,超抵:
http://www.yokohama-bus.jp/burari/cn/index.html

請注意藍線紅鞋兒觀光巴士雖然去到很多主要景點,但40分鐘才有一班車,所以時間要掌握得準.

大宅

暑假平日的杯麵館會很多人做杯麵嗎?我本想早上出發去,但又怕太早去完杯麵館,在橫濱不知如何打發至傍晚睇夜景,所以正打算不如改中午後才出發去橫濱。

伯爵府

snoopy008 發表於 16-3-3 21:45

暑假平日的杯麵館會很多人做杯麵嗎?我本想早上出發去,但又怕太早去完杯麵館,在橫濱 ...
我是去年一月去橫浜,做麵時只需要等一陣,暑假的情況就不太清楚了.

在橫濱我去了山下公園,MARINE TOWER,港見丘公園,山手外國人區,元町,中華街,杯麵博物館,紅磚倉庫,櫻木町,拉麵博物館等.主要搭紅鞋兒觀光巴士,以HOP ON AND OFF的方式玩了上面講的地方.你也可以參考一下.

大宅

謝謝你的意見!如果我也是一月去的話,應該也會去你提議的地方,可惜我是七月下旬去,怕會熱熔了呢!=P

jcctiu    發表於 16-3-3 23:56

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:paklok 發表於 16-3-3 12:10 halo又

原帖由 jcctiu 於 16-03-03 發表
1. 巴士站在杯麵館門口.

2. 請上官網看清楚在那個地鐵站出口出,出站後要轉兩三個街口,請務必看清楚地圖才 ...
多謝解答

但求順利  

大宅

環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+jcctiu+於+16-3-3+18:27+編輯+

原帖由 jcctiu 於 16-03-03 發表
Jcctiu 多謝你的回覆!

我見港灣未來線pass 有兩款,請問有什麼不同呢,價錢亦不同?(不是藍/綠色)
如不入新橫浜⋯⋯
and
www.mm21railway.co.jp 一日乘車券

另外如我在築地市場到橫浜,是到達橫浜出閘後再買一日券嗎?在那裏可購買?

伯爵府

babyfei 發表於 16-3-6 19:11
Jcctiu 多謝你的回覆!

我見港灣未來線pass 有兩款,請問有什麼不同呢,價錢亦不同?(不是藍/綠色)

橫浜的景點集中在海邊,而幾條鐵路JR,京急,地鐵和港灣未來線,以港灣未來線最貼近海邊,所以大部份景點搭這條鐵路都可以去到.所以玩橫浜的人多數都會搭這條鐵路.這條線推出了很多款一日PASS可供選擇.

1) 港灣未來線基本PASS : 460YEN,橫浜至元町中華街
2) 港灣未來線 + JR PASS : 520YEN,可搭橫浜至新杉田的JR,適合要去八景島的旅客
3) 港灣未來線 + 東急 PASS : 840YEN,可搭東急列車到東京的涉谷,適合由東京DAY TRIP玩橫浜的旅客,如住池袋,新宿,涉谷我建議買這款PASS,因為比起搭JR時間上差不多但平得多.
4) 横浜1DAY PASS : 840YEN起,可以搭在橫浜的京急,地鐵,港灣未來線,巴士和觀光巴士.多付一些錢更可以擴大京急的範圍至東京的品川或神奈川的橫須賀.

我之前所以建議你買地鐵+巴士和觀光巴士的港灣漫遊車票(基本藍色500YEN,可去新橫浜綠色550YEN,PASS橫浜地鐵站有售)是因為港灣未來線的車站無論是港灣未來站或馬車道站,兩個都唔近杯麵館和COSMO WORLD,要行最少10分鐘,只有觀光巴士才在杯麵館有站.

大宅

回覆:鬆馳熊 的帖子

JR 要1.5 小時。 再貴就新幹線。

複式洋房

回覆:jcctiu 的帖子

請問如果我飛成田,頭幾日玩新宿,尾站玩橫濱,可否買Nex 特價票?

伯爵府

Chingpama 發表於 16-4-27 14:24
請問如果我飛成田,頭幾日玩新宿,尾站玩橫濱,可否買Nex 特價票?
NEX要買來回才有特價,如只買單程就不值得搭.去東京如果酒店是在大船,橫濱,品川或東京駅就最適合搭NEX,特別是去橫濱,如果有特價真是不二之選.新宿搭NEX雖然慢,但不用轉車所以也適合.因此你的行程建議你買NEX的特價來回票.

珍珠宮

醒目開學勳章

請問成田機場坐NEX去橫濱,住既酒店在櫻木町站附近,到左橫濱站係唔係可以唔駛再買票去櫻木町站?兩種鐵路唔同,請問點出閘再入閘?係咪行到閘邊,俾張NEX票人睇,出閘,再去到JR果邊,又俾張NEX票人睇,入閘?
官網寫:
坐上N'EX後,只要中途不出車站,皆可於指定區間内(東京列車特定區間内)的任何JR東日本車站下車。

禁止訪問

回覆:新宿去橫濱點去?

複式洋房

引用:Quote:Chingpama+發表於+16-4-27+14:24+請

原帖由 jcctiu 於 16-04-27 發表
NEX要買來回才有特價,如只買單程就不值得搭.去東京如果酒店是在大船,橫濱,品川或東京駅就最適合搭NEX,特別 ...
Thanks! 請問要唔要係買既時候,定埋回程班次?

伯爵府

Chingpama 發表於 16-4-27 21:22
Thanks! 請問要唔要係買既時候,定埋回程班次?
既然回程機的時間已定,為何不訂埋回程NEX的班次?

首頁

尾頁

跳至