自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

乜你哋D工人咁细食!
請過幾個菲都超大食,其中一個仲搶住食,左撩右挑,先挾雞批,最大舊龍蝦,我爸媽都未挾呀,完全無禮儀!

侯爵府

其實明知工人細食,覺得唔抵嘅就唔好帶工人去law,想食得舒舒服服嘅咪唔好帶小朋友law,想一家人食,咪辛苦d自己湊返,我真係做唔出咁樣衰,問題係好多人都唔覺得咁樣係樣衰,仲大條道理咁工人係冇食呀麻點解要俾錢,咁唔通你同朋友去食buffet,你會唔會同酒店職員講,我唔食嫁,我淨係黎傾計,唔好計我錢呀咁咩
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

SandyKL 發表於 17-5-3 21:21
依家啲家長就係咁奇怪,帶住工人去食自助餐。我諗某啲自助餐問明可唔可以個工人,可能酌情俾嘅,依家啲人 ...

係,佢哋覺得帶住工人去身份高貴啲掛!

而且酒店真係一間間。朋友話如果酒店唔比工人入去陪食,就會叫工人企喺門口等!

朋友超有錢,絕對唔係比唔起工人嗰份錢囉。

SandyKL    發表於 17-5-5 00:30

別墅

lulu1234567890 發表於 17-5-2 19:01
真有其事 兩夫婦,加兩小孩,加一個姐姐。
兩個小朋友應該唔洗俾錢 ,姐姐個樣唔多開心:qui ...

我可以肯定真係有此類人!我亦親眼見過,一開始時已聽到對家長叫侍應不用放姐姐個位,佢唔食的只照顧孩子!位姐姐全程只係照顧一位3歳+一位1歲左右的男孩,唔知我係咪同你見到同一個家庭

大宅

eggcarol 發表於 17-5-2 19:16
有時眼見未為真。
我現在個工人,同佢出街食,叫一個餐,佢都好似唔想食好細食,次次都剩好多近乎完整一個 ...

係吖, 我同工人姐姐關係超好,我工人出街又係好多嘢都吾食,一係食幾啖就話吾鍾意,坐係度。 試過去飲茶食點心,返來腸胃炎,但我地其他老少一家都冇事。 所以宜家去開飲茶只敢食兩個饅頭。
所以,有時眼見未必真。

公爵府

2018復活節勳章

親戚朋友有小朋友有工人,出街食、去街都從來唔會帶工人,小朋友咪兩公婆自己照顧返,喂佢食飯,換片。

有時衰d諗,身為父母,都要時時刻刻有工人代替自己照顧小朋友,好似唔識湊,唔識做人父母,連自己個女喊都搞唔掂掟返俾個工人,好像唔關自己事

大宅

男爵府

回覆樓主:

我去飲茶,見過有個姐姐等位,拎埋張枱,似等人黎一齊飲,跟住見到個 madam 同個大概 6 歲大既女黎,但個工人姐姐走左,成餐茶就無見過個姐姐喇

補充,成餐茶,阿媽同個女每人一部 pad 渣起手

首頁

尾頁

跳至