自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

回覆樓主:

樓主, 我唔係想唔鼓勵你, 而係想講4 期既肺cancer 係唔會醫番好, 日子亦唔多。 短既可能係一兩個月。而家盡量係多o的時間同爸爸相處, 珍惜時間。
我爸爸3 個朋友發現肺癌是全部都係4 期, 全部都係2 個月內走左。
我爸爸年頭發現時到走, 只係2 個半月, 佢發現時係3 期尾, 中間已經完成左電療, 想開始做化療時, 不斷有併發症同腳腫, 加成日肺痛, 呼吸唔到, 要用氧氣幫助。 我冇唸過爸爸甘快走, 因為惡化得太快, 最初醫生估都有一兩年。我到而家一直都唔相信爸爸甘快走。
你而家可以做, 就係曾爸爸仲係精神, 多o的同佢去下佢想去既地方, 陪多o的佢, 跟醫院做足治療。 珍惜同爸爸相處既時間。
千奇唔好好似我甘, 一直唔願意正面去面對, 成日同爸爸講你冇事架。 到今日我想同爸爸食餐飯同傾下計已經冇機會。
珍惜現在擁有, 陪爸爸多o的, 媽媽都仲要你地睇住架。

男爵府

xavier327 發表於 17-10-19 16:44
好down,爸爸71歲剛剛退休,早前咳醫生安排做CT,今日出報告證實第4期肺癌,係街度忍不住喊出黎!有無同路人 ...

組織報告出左,知道有無標靶藥食後,就立即找駐院社工申請藥費資助,另外第4期可找社工申請埋傷殘津貼,審批過程好有效率,一個月有幾千,視乎資產而定

男爵府

wincat 發表於 17-10-19 19:18
我爸食標靶,捱多一年,剛走了。
他也不煙不酒仲幾養生tim,未到80.

請問你爸爸食標靶嗰年,開始時係咪好似幾好咁。之後出現抗藥性就變差?

我99都係4期,食左標靶一個月,個人精神左癌指數低左好多

可是我同老公都唔敢太開心,因為知道好的情況未必可以維持

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我家人有腸癌,剛做手術2個月,醫生叫食半年標靶藥,食左之後,個人開始廋無精神,無胃口,但我係外國訂左d營養品比佢日日飲,而家飲左1個月後精神好左,有返體力,食返野,重返緊工,希望你爸爸都早日康複

子爵府

wcandtt 發表於 17-10-21 15:59
身體檢查

普通Xray 照肺都睇到嗎?
謝謝!

水晶宮

chichiho 發表於 17-10-26 22:42
普通Xray 照肺都睇到嗎?
謝謝!

我個肺癌size只有0.8cm, 普通x Ray 睇唔到,我係照ct見到的。

照CT原因係因為以為自己心臟有事去照,點知accidentally 照到肺癌。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yiu_fire 發表於 17-10-26 20:56
請問你爸爸食標靶嗰年,開始時係咪好似幾好咁。之後出現抗藥性就變差?

我99都係4期,食左標靶一個月,個 ...

唔係。我爸case, 食標靶唔見得好幾多, 冇乜精神胃口体力。
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

男爵府

wincat 發表於 17-10-26 23:34
唔係。我爸case, 食標靶唔見得好幾多, 冇乜精神胃口体力。

謝回覆,我99佢都係無胃口,但食藥前咳到透唔到氣,食完藥叫做可以不用拐丈落一落公園,佢60歲

子爵府

wcandtt 發表於 17-10-26 22:53
我個肺癌size只有0.8cm, 普通x Ray 睇唔到,我係照ct見到的。

照CT原因係因為以為自己心臟有事去照,點知 ...

謝回覆!祝身體健康!

公爵府

畀面勳章

回覆樓主

祝願細伯身體健康

伯爵府

Zelder 發表於 17-10-22 00:28
正如上面所講肺癌後期無得做手術,現已抽組織唯有等報告睇下邊種肺癌. 樓主爸爸是否原位肺癌,如是覆發,可 ...

意思係大過5cm就唔樂觀?
位置唔係肝都係一樣?

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

侯爵府

畀面勳章

肺癌好易醫、放心

子爵府

小貓1124 發表於 17-10-19 17:43
我媽今年中都確診第4期腸癌
依家食緊標葩藥
一齊加油!

請問標把藥費係幾錢?

大宅

Parkij 發表於 17-10-19 17:20
我爸爸當時去抽肺組織,因癌症的形狀不是腫瘤形,一抽了肺組織即抗散,就好似一個充滿水的氣球咁做抽組織 ...

其實呢啲冇約研究支持產品我唔反對食,但係問題往往呢啲產品,價錢都係超貴,我覺得有啲係捉心理,如果價錢唔貴幾百蚊嘅可以接受,但係講緊係一個月要成八九千,我覺得就唔係好值

子爵府

回覆樓主

希望你爸爸可以用中醫療法或標靶藥物治療,祝福你地一家

首頁

尾頁

跳至