自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我要自由 發表於 17-11-1 14:57
想睇相,點揾到

相片

子爵府

畀面勳章

sasatt 發表於 17-11-1 10:19
我講係搞到上晒報紙

搞到上報紙的搞事者是冇認真道歉的一方和同意果一方以玩具作賠償的校方

確實明明只得兩歲,如果校方在事件中可以更好咁處理件事,從中協調好,就唔駛上報啦

侯爵府

回覆樓主

張相放大睇,當時應該係見血,不論咬人嗰一個小朋友兩歲定20歲都係唔應該發生嘅事,我覺得父母100%應該追究到底,嗰啲人話小事嘅請你自己響手度咬自己兩個牙齒印出嚟,之後唔痛嘅先好講啦。校方處理手法擺明係想掩飾,一發生件事就應該即刻call家長啦,仲有得個細路喊半個鐘貼退熱貼?退熱貼係唔可以放傷口架好多化學成份,係咪傻架?

大宅

開心吸收勳章

Radar 發表於 17-11-1 15:21
https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20171101/57401887

2個牙印,同人道歉都好正常吖!

大宅

開心吸收勳章

Shellyxlk 發表於 17-11-1 15:25
相片

thxthx

公爵府

一d都唔小事

侯爵府

月希 發表於 17-11-1 14:39
我仔係托兒所時都試過比女同學咬面
一個圓形牙印,幾日先散

你唔係以為呢個係愛的表現嘛?要永久傷害先出聲?到佢18歲造成其他人永久傷害就坐監啦喎?!

侯爵府

我要自由 發表於 17-11-1 15:42
thxthx

我有兩歲同四歲嘅小朋友忍唔住搵相片嚟睇

大宅

回覆樓主:

呢單新聞喺唔同地方出現, 引發嘅討論聲音都係唔同, 喺家長角度, 有人好認同個父親嘅行動, 有亦人唔認同父親嘅行動。但站喺學校立場, 相信無一個人會認同個父親得悉個囡學校被咬後就走去報警, call記者搞大件事。唔清楚學校處理件事嘅手法, 但正常做法係首先安慰幼兒情緒, 處理傷口, 老師關心咬人小朋友出口嘅原因和了解整件事點發生, 教導幼兒咬人是不對行動及和向同學道歉 ,最後分別通知兩方嘅家長事發經過。這樣的處理手法基本上間間學校都一致。

日後會唔會再有同類事情發生/又或事件中兩個幼兒日後會否再有良好接觸/老師持續觀察記錄攻擊性行為幼兒再建議家長做評估等等後期工作就唔同學校唔同處理手法。所以好難評論學校處理正確與否。

不過家長揀得報警同call記者, 都幾難同學校相處落去, 退學/轉校機會好大。另外如果有小學校長認得個男家長, 第時面試都幾難對佢有好印象, 因為佢做嘅嘢係學校最怕嘅小事化大, 大到登報紙全港都知。所以唔想比學校認定係麻煩家長, 遇到相同嘅事做家長都要識處理, 每件事去到最盡無彎轉都不一定係好, 呢個就係我唔認同個男家長嘅睇法。

子爵府

我估個爸爸報警係想睇CCTV 睇下當時有無老師疏忽, 件事擺到明係學校疏忽既, 另外咬人既家長如果可以真誠道歉, 問候一下人, 件事應該唔會發到咁大, 可能個爸爸就係見校方又無實際道歉只係調佢女返上午班, 而咬方父母又沒有道歉,事旦講句買返份玩具比人就算數, 所以先令到個爸爸條氣唔順. 搵報章攪大佢!

男爵府

colormama 發表於 17-11-1 15:49
呢單新聞喺唔同地方出現, 引發嘅討論聲音都係唔同, 喺家長角度, 有人好認同個父親嘅行動, 有亦人唔認同父親 ...

認真請教,咁應該點做?

大宅

回覆樓主:

見到個小朋友比人咬到咁心都痛埋。。
我小朋友返k1時比人打冇佢咁傷,返到屋企情緒都有d失控。。
父母追究,報警都可以接受,起碼係睇返cctv,但係咪有需要搵記者呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

colormama 發表於 17-11-1 15:49
呢單新聞喺唔同地方出現, 引發嘅討論聲音都係唔同, 喺家長角度, 有人好認同個父親嘅行動, 有亦人唔認同父親 ...

好難評論學校處理係咪正確? 原來被人咬傷係用 退熱貼遮住個傷口??
總有離別的時候

侯爵府

回覆樓主

個2歲小朋友俾人咬到咁傷,有人仲驚比小學點相對將來 interview 小學不利,勸喻家長唔應該搞大件事,唔怪得知咁多學校欺凌家長都不聞不問,怕得罪老師校長學校,奇景!

公爵府

mother904 發表於 17-11-1 10:10
學生無故咬人,要求家長道歉是小題大做?
有品的家長,根本無需對方要求,第一時間就應該誠心道歉!
...

X1000

男爵府

sasatt 發表於 17-11-1 10:06
n班小孩只有2歲
會否小題大造了

咬人已經係唔岩,仲要咬到見血,要求家長道歉咁都叫小題大做?不如你試下自己個細路比人咬到流血,人地拍下蘿柚行左去睇你到時會唔會“小題大做”

男爵府

孟母3000 發表於 17-11-1 09:06
粉嶺一間幼稚園的2歲女童,早前上學前時慘被同班咬女同學咬傷右臉頰多處,臉龐留下見血牙印,校方及對方家 ...

個小妹妹好慘,如果個傷口發炎的話有細菌入咗去分分鐘搞到破相添呀其實咬人果個,唔好話我衰,係咪又係啲單/雙非岀品?如果又係啲村校,粉嶺上水果啲,真係大陸人多過香港人讀囉!個阿媽能夠俾自己個女亂咁咬人都唔岀黎道歉,可能都係啲惡霸黎所以點解啲住本區嘅人為咗避開同呢班人爭學位,寧願自己一家大世搬走都不無道理希望被咬嘅小妹妹早日康復啦

男爵府

回覆樓主

我覺得學校轉咗小朋友去上午班,避開咗已經ok,佢想老師1對1跟貼嗎?冇可能吧。而小朋友有冇做評估,評估結果係點,係小朋友私隱,學校點跟進小朋友情緒問題,個位爸爸唔需要知詳細吧。
我啲仔經常打架,小朋友出手咁快,未叫住已經抓傷,所以老師阻止唔到,我體諒。你試下一個人睇十個八個小朋友,小朋友之間又有自然的互動溝通,好難嚴密控制得住。
對方家長送禮,其實我視為一種道歉手法,小朋友在學校表現,家長點遙距管到,所以我唔會怪對方家長,若然家長親自道歉,主動關心受害人傷勢,我會覺得舒服好多。
總之,我睇到學校有處理,雖然未算好好,對方家長有表示,雖然又未算好好,但整體上我唔覺得有需要報警,個爸爸太誇張吧

侯爵府

Chowying 發表於 17-11-1 16:07
好難評論學校處理係咪正確? 原來被人咬傷係用 退熱貼遮住個傷口??

可能學校冇面積咁大嘅膠布又冇冰袋,又或者唔想搞大件事,行出嚟可以話比其他家長聽個小朋友塊面發燒

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

朋友細時都俾同學仔咬過,心理陰影好大,唔敢返學會 好驚喪喊,好彩佢有家姐同間學校讀,那時跟足家姐上咗一個學期堂

首頁

尾頁

跳至