自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

chanchanmichell 發表於 18-10-24 16:57
有無媽媽成功調教到一個媽寶的男生變成一個男人?

第一場的拖失敗了,對方因爲工作壓力,不夠愛而放棄左我 ...

一個男人孝順媽媽係應該,我只係女朋友,女朋友隨時可以換過個,媽媽係唔會換。當然你話媽寶,好過份既,就唔太好,中庸之道吧。

如果話㨂男人,㨂個夾既囉,我爛賭既最好一齊賭,我食煙既最好一齊食,我吸毒既佢都一齊吸既就最perfect。
反而亦然,我顧家既最好佢都顧家,我愛小朋友既最好佢都一樣。
搵另一半,冇最好或邊個嫁唔嫁得過,最緊要夾你,係埋一齊可以做自己,舒服就好。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

tttt709394 發表於 19-2-9 19:42
唔洗恨,除非你喜歡湊仔!識人個老公乜都靠老母,婚後就靠老婆,落街買個飯盒都唔肯。
...

慘過湊仔,早走早著

伯爵府

tttt709394 發表於 19-2-9 19:42
唔洗恨,除非你喜歡湊仔!識人個老公乜都靠老母,婚後就靠老婆,落街買個飯盒都唔肯。
...

佢的確日日食老豆老母買的飯盒,全因佢媽完全不煮飯。
飯盒有人買便,放鄉枱面

水晶宮

回覆樓主:

相愛係互相遷就先可以到白頭

要改變對方來就自己咁就大家冇左自我
認識初期你不能接受的事,別勉強,也別錯配浪費時間

愛是接受對方的全部包括差的那1part,當你的愛係強大足夠的時候就會出現情人眼裡出西施,不然樣樣都黑你憎看不順眼架

水晶宮

1314625 發表於 18-10-24 17:04
有不良習慣,如嫖,賭。和脾氣暴躁

有呢幾個不良惡習,本身就算唔係媽寶,執到都喊三聲啦

大宅

chanchanmichell 發表於 18-10-24 17:50
男好似仲細吧?

其實你都唔係上嚟問,你只想有人認同你啫

BTW一句,無得救!唔好諗,飛左佢搵第二個啦

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-2-10 00:13
你朋友個C6,係打份工啫

BTW點解係99有錢,62呢

62係愛妻號,所有錢交老婆(emoji)(emoji)(emoji)

伯爵府

TATEYAMA 發表於 19-2-10 00:05
自私孤寒大男人小家嫁唔過

孤寒小家>自私大男人

男爵府

唔理屋企野唔做家務
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

伯爵府

HH_HH 發表於 19-2-10 00:09
c6係媽寶,但男家好有錢, 會唔會改變你哋諗法?我識個朋友就係咁樣,個老公乜都要聽阿媽話,要同阿媽住,旅 ...

係有咁有就好
我的對象同我,和好多香港人一樣都是普通人

伯爵府

tester5 發表於 19-2-10 11:35
一個男人孝順媽媽係應該,我只係女朋友,女朋友隨時可以換過個,媽媽係唔會換。當然你話媽寶,好過份既, ...

感謝 jm教導

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

1314625 發表於 18-10-24 17:04
有不良習慣,如嫖,賭。和脾氣暴躁

係囉,呢d 衰過媽寶。

大宅

1928mickey 發表於 18-10-24 22:07
再續⋯⋯

性格方面:成日覺得自己好叻、好醒,群在女人堆、沒有上進心、身體弱經常病見累⋯⋯

走得快好世界,根本唔系男人。將來結左婚咩事都穩呀媽,就算你地鬧交都要穩媽咪出面解決

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

MrsPerthLiu 發表於 18-10-24 18:16
我覺得樓主形容嘅唔係媽寶,簡直係巨嬰,咁大個人衫褲鞋襪連底褲都亞媽買?連辭職信都要亞媽準備?26歲喎! ...

我親戚三十幾歲,底衫褲都係啊媽買,唔洗佢俾錢有乜所謂?佢由隱青變到隱中。

子爵府

自私,懶,冇責任心,孤寒,裙腳仔?
我覺得呢啲都好恐怖!

大宅

恕我直言,26歲的確係未成熟但絕對唔係細路仔. 根據你嘅形容,真係執到都要喊三聲!除非你好愛佢,唔怕辛苦及大壓力,否則都係早走早著

大宅

睇返一個一月尾嘅post 個男人竟然開大開小都唔沖廁所,仲要話E d係工人同老婆嘅責任,呢個根本唔係淨係一個衞生問題,係整個人都有問題。

珍珠宮

chanchanmichell 發表於 18-10-24 16:57
有無媽媽成功調教到一個媽寶的男生變成一個男人?

第一場的拖失敗了,對方因爲工作壓力,不夠愛而放棄左我 ...

孝順阿媽既男人都係有本心既。 但唔好愚孝,乜都阿媽前阿媽後,聽見都煩。
即會抽時間同媽飲茶食飯,做家務,比家用,唔呼喝阿媽,唔發阿媽脾氣既都嫁得過。
唔孝順阿媽都係無本心,遲早都對老婆無本心

珍珠宮

chanchanmichell 發表於 18-10-24 17:55
不講改變,男人會因為年齡的增加,變得無咁媽寶?

也需要他的好媽媽去配合。
如果他的好媽媽一直不放手,他婚後,由於他的媽媽一向強勢,他的媽媽的內心是不會容許别的女人動搖到她在寶貝仔心中和生活中的地位⋯⋯如此下去,新抱未必快樂。

男爵府

回覆樓主:

樓主有冇同過男友去旅行?一個trip可以睇到對方是否靠得住。
我99家事強人,婚前,c6屋企好多嘢都係佢媽幫佢搞掂。
不過婚後就乜家務都要做,勤力過我,所以好睇本身個性是否獨立自主。
得罪講句,據你形容,不太樂觀。

首頁

尾頁

跳至