自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

hihihappy 發表於 19-3-17 11:52

其實好多大學畢業肯做sales第一年已搵到近二萬八,咁我都 ...

我就計你呢個講法,搵25k,一畢業就想買600萬以上樓既,我諗都係來自小康以上既家庭,計你無需要俾任何家用,你肯唔肯限住自己每月洗5000儲2萬?肯就得,計你用最傳統儲蓄方法,去銀行搵份3.5厘既儲蓄計劃逼自己儲錢,5年後本+息都有130萬,2個人加埋都最少有260萬,又何需儲十幾年呢?

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

hungrybaby 發表於 19-3-17 11:05
如果政府能給出一個訊息,買樓唔會有錢賺,例如收高成數資差增值税,仲會唔會咁多人渴望買樓。 ...

事實上買樓有$賺架喎,上一代已經有曬版下一代睇。樓價可升可跌係市場因素(全世界性)政府點可能開個咁大玩笑比市民作話柄?
再講,新一代唔願意同屋企人住,一出身/結婚就望有自己天地。唔係話叫佢唔好買就唔買架!

水晶宮

畀面勳章

借到俾你,你有冇能力還先得㗎?
首期二三百萬元都冇能力俾,又好難令人相信未來會還到六球咯
咁簡單道理都唔明

用戶要求終止服務

littlesister 發表於 19-3-17 10:59
以前利息貴好多,4百幾萬樓按3成都供3萬幾,而家一樣好多人供唔起

而家真係超低息,銀行水浸爭生意,已經息低,仲要比各種回贈,除開都唔知有冇1厘息。

hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

大宅

hfl2000 發表於 19-3-17 12:56
「比起以前的不容易級數已經差好多倍」
其實我真係極不同意你呢個講法... 只可以講每個不同時代都有不同產 ...

十幾厘息我經歷過。當年能夠買美孚、太古城經濟能力應該唔差,用上車盤比較會準確啲。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Herobear 發表於 19-3-16 22:06
你有冇計過六百萬樓,如果得一,兩成首期,一個月要供幾多錢
做人要長遠睇
到時候負資產,破產都唔掂

上車 已經沖昏頭腦 無諗過其他野
唔好講供樓 其他野都要 節衣縮食 廿幾卅年

翡翠宮

回覆樓主:

800萬比你做9成,佢地搵果兩三萬,供得起咩?!

伯爵府

回覆樓主:

其實睇樓主回覆,佢已經一大堆model answers 擺係度,其他人點講佢地唔會明,實實在在大把呢啲例子啦,浮浮沉沉租樓住又上唔到車,計到盡,然後九百樣數據支持唔可行 好多八十尾九十中都已經靠自己上左車,準備緊換樓或者買多層收租了。零零後已經追緊上來,諗下諗下又十年

伯爵府

難相處 發表於 19-3-17 13:59
十幾厘息我經歷過。當年能夠買美孚、太古城經濟能力應該唔差,用上車盤比較會準確啲。
...

當年幾多人兩公婆都做老師校長,或者有穩定收入都話買唔起,唔敢買果啲大屋苑,而家啲年輕一代成日想當年幾平幾平,以前租樓夠平,大把人諗住揸住一百萬收利息,租樓住有份工食成世 時移世易,今日係咩境況。。。。

侯爵府

難相處 發表於 19-3-17 13:59
...

經濟能力唔差... 係因為真係日夜博殺、年中無休為頭家,完全無甚麼親子時間,依家呢代/下一代肯唔肯咁博?我自問自己都做唔到
淘大花園算唔算上車盤?當我搵呢個來計,80年代一手價大概30萬,我計平均15厘息,借6成分20年,月供2370,當時大學畢業起薪應該大概3仟幾,計你有父母俾首期,又敢唔敢供呀?計落同依家有分別咩?

大宅

hfl2000 發表於 19-3-17 15:29
經濟能力唔差... 係因為真係日夜博殺、年中無休為頭家,完全無甚麼親子時間,依家呢代/下一代肯唔肯咁博? ...

我係90年代上車,當時淘大遠高於30萬,雙位數字利息,首期同當時男友現在老公一齊儲,你講的我明,我經歷過,現今有幾多年青人能夠無父幹30前靠自己上車。

珍珠宮

Wingwingm 發表於 19-3-16 20:16
放寬按揭會再大升,到時仲幣

水晶宮

hihihappy 發表於 19-3-17 10:58
走既原因系因為不接受香港教育太多功課缺乏思考啟法仲要不停上興趣班

如果你接受小學,、中學都大抽獎,興趣班根本可有可無!

大宅

hfl2000 發表於 19-3-17 15:29
經濟能力唔差... 係因為真係日夜博殺、年中無休為頭家,完全無甚麼親子時間,依家呢代/下一代肯唔肯咁博? ...

其實我明白你意思,買樓從來都唔容易。我想表達係今日辛苦努力上車,可選擇就係納米樓,以前上車盤係新界區細單位,三佰幾呎住一家三口問題不大,現在上車盤係一個車位咁大納米樓。

禁止訪問

侯爵府

cinda72. 發表於 19-3-17 17:19
當年大學畢業係好叻
1987年我中學畢業第一份工 2000大元架乍

係,當年可以預科畢業已經好勁,當年中學畢業搵2000就正如依家大學畢業搵20k,當年好多人畢業都要俾家用父母、供細佬妹讀書,依家新一代多數都係獨生子女、好多父母都唔要求佢俾家用㗎啦,個個時代都總會有佢既情境佢既難處,我就睇唔出過去同依家對於儲首期&供樓既難度係咪真係爭幾級level喇

別墅

章太郎 發表於 19-3-17 10:18
最近搵到十萬,即係下個一百萬唔洗多十年啦。雖然我唔知你嗰兩位年青人有咩必要支出,但慳慳地一個月都儲 ...

啱呀!其實兩個人搵十萬只要慳啲就可以,我同男友都係兩個人但都冇搵到咁多,但我地兩個都可以買到樓,利申我地冇人幫手!

首頁

尾頁

跳至