自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

kathylo 發表於 19-8-29 18:34
係呀,我大女真係每一樣野都要公平,連分一個蛋糕食,佢都要度過size係唔係一樣,我地之前都會叫佢唔好咁 ...

我自細教大女, 唔好同阿媽我教公平, 因為我要服侍佢已經對我好唔公平,

同我講公平得, 以後要食飯自己煮衫自己洗

食物方面我係要求需要幾多拿幾多, 只拿自己需要既份量, 野食係我買既, 點分我話事, 再嘈唔好食

令外自細開始佢對細佬好會收到唔同既獎勵, 同樣細佬對家姐好都會不定期有玩具,

如果其中一個做錯野而兩姊弟同一陣線護住對方.....我會算數

所以兩姐弟感情好好

最重要吵架唔好分對錯,

一個一個同佢地單對單分析返下次遇到同樣狀況要點處理先唔會驚動到阿媽我, 比我罵,

慢慢佢地會有改善

男爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

yanfaifai 發表於 19-8-28 19:42
我仔係資優自閉仔
平日已經好多事
尾近日變本加厲

哥哥要學好多野???

複式洋房

yanfaifai 發表於 19-8-28 19:31
已經兩日
個心頂住頂住
完全唔想同佢講嘢

樓主,有無諗過,分開陪伴他們?
對於家中小孩們黎講,他們都需要有父母對自己既「自私的愛」,父母只單獨陪一個仔/女,去學野去玩去睇戲去食飯也可以,係果段時間,佢可以完全擁有你們的愛,沒有比較,沒有偏心。

我也有兩個小孩,家姐開始懂事時,我會提出跟她一個去「拍拖」,做她喜歡的事情,她就會慢慢接受弟妹。

但人手分配方面,要家庭成員互相幫忙。另外,我都好擔心細佬,我怕佢日後心志發展會有問題,所以要儘快處理哥哥,同時要解釋比細佬知,我相信8歲的他會明白。

大宅

回覆樓主:

樓主,我知道asd既小朋友都會有唔同,但佢地有個共通點,就係表達能力差,社交能力弱。我都係近這年先引導大女講番點解佢要咁樣對阿妹,佢覺得偏心只係一部份,另外一個主因是當阿妹做發洩對象。佢原來在同輩之間受咗氣或者覺得人地對佢唔好,佢唔識亦唔敢向人表達,佢話學校老師幫唔到佢,佢又唔想得罪d同學,又唔可以向大過佢既人發,因為是長輩,唯有選擇阿妹,因阿妹係佢後輩。我地知道後,開始同佢研究一些正確既發洩方法,教佢點樣表達,比d時間佢學習,比多d時間同佢傾,引導佢講番自己既想法和感受,嘗試深入了解佢,慢慢你會掌握到佢情緒爆發既原因。

伯爵府

回覆 chrisdina 的帖子

呢位Jm你完全講中我心聲呀,雖然我得一個仔,但我都完全搞唔掂,十一歲升小六,全個暑假就是打機,功課叫極唔做,補課唔去,打電話揾佢唔聽,我有諗過掃佢去寄宿,被人教,我唔想見到佢,一見到我就扯火,想打佢。自問自己細個都不是這樣難教,唔聽講。
真係激到你,都唔知係我癲定佢癡。我覺得好辛苦
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

侯爵府

好媽媽勳章

PigletBoBo 發表於 19-8-29 23:08
樓主,有無諗過,分開陪伴他們?
對於家中小孩們黎講,他們都需要有父母對自己既「自私的愛」,父母只單獨 ...

已有獨立陪伴時間
大女每年會和我去5天旅行'拍拖'
2仔會去街、睇戲、去書局、行玩具店、吃飯
3仔也有
[img align=right][/img]

侯爵府

好媽媽勳章

Sweetlol 發表於 19-8-29 23:00
哥哥要學好多野???

全部自己揀
籃球
跆拳道
足球班
攀石
長號
管樂團
童軍
社交班

子爵府

soqmama 發表於 19-8-29 14:54
有上,已經上左兩年,要keep住上先得,因為唔係上幾堂就有改善,我小朋友上左3個月開始有改變,雖然覺得有 ...

你小朋友有咩問題要上?阿氏仔吾知啱吾啱上呢?

水晶宮

yanfaifai 發表於 19-8-29 08:37
多謝你了解
雖然我無經驗,但我想提議你多擁抱佢..
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

瑪瑙宮

yanfaifai 發表於 19-8-28 19:31
已經兩日
個心頂住頂住
完全唔想同佢講嘢

隻脚係佢定你

侯爵府

好媽媽勳章

tkop 發表於 19-8-30 00:21
隻脚係佢定你

隻腳係細佬

大宅

yanfaifai 發表於 19-8-28 21:53
道理在唔同時間都有講
過後咩嘢都話知
但當場就好衝動

媽媽
辛苦你喇
我絕對相信你已經付出唔少耐性
希望你頂住呀
哥哥要爆0個吓我相信佢都控制唔到
大家都慘。。。
祝願你地一切安好

大宅

yanfaifai 發表於 19-8-29 23:24
已有獨立陪伴時間
大女每年會和我去5天旅行'拍拖'
2仔會去街、睇戲、去書局、行玩具店、吃飯

都有人建議我地兩個女分開照顧,甚至學校都唔好讀同一間,但係我既想法就唔同,我一直都同兩個女一起行動。我既想法就是要比大女知道我唔會放底阿妹只同佢一齊,因為阿妹都係家庭既一份子。兩個正常既小朋友,你咁做佢地會好開心會珍惜,但我發覺有自閉傾向既大女唔係咁諗,阿大女覺得阿媽只陪自己係應該既,因為阿妹係多餘,唔應該出現係呢個家庭。阿大女仲越來越要求多,chur到我死,當我單獨同阿妹一齊,大女仲仇視阿妹。醫院既臨床心理學家都話asd既小朋友只會不斷無限咁要求佢想要既野,包括你既愛和付出

大宅

回覆樓主:

總之,我要大女慢慢接受阿妹係家庭一份子,我地無偏心,兩個同我一齊既時間都一樣,因為我同兩個女一齊行動,所以大女無得同我計,去食野一齊去,甚至帶佢地去廁所都一齊,除非係大女自己決定唔去,咁佢就無同阿妹計較啦。到現在,佢地兩個大啦,有時係大女話要留係屋企唔同我地出街。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

辛苦樓主了

首頁

尾頁

跳至