自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

睇完真係打冷震

伯爵府

mother904 發表於 20-1-6 23:14
睇完我反而好黯然,首歌明顯係講8、90年代的香港,其中一段歌詞是;馬照跑,舞照跳,沒有事,沒有事,我對 ...

所以話首歌D廣東話迎合大陸,取笑好娘我覺得莫名其妙,如果真係有留意首歌既含意就唔會咁笑。

不過真心原唱係好聽D既 [/smil
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

睇完我反而好黯然,首歌明顯係講8、90年代的香港,其中一段歌詞是;馬照跑,舞照跳,沒有事,沒有事,我對 ...
不能同意更多

翡翠宮

回覆樓主:

依首神曲喺大陸都幾紅又幾娘,的士陳可能要襯托首歌先可以顯得入形入格

大宅

勁娘,又有廣東話口音

公爵府

其他人在FB話, 佢是專登用廣東話音來唱的, 有扁抵廣東話 同 香港人的意思的. 可悲!
佢自己都係香港人, 為了錢就忙本了.

水晶宮

首歌係向粤語流行曲最輝煌年代致敬,由東北口音rapper唱說那些年Cantopop對國內青年(而家已成為大叔)嘅影響,當年嘅年輕一代以識唱廣東歌、講幾句東北腔廣東話為型。人地以音樂創作向粤語文化致敬,卻反被我地呢個粤語地區嘅人嘲笑,情操修養和眼界高下立見。

水晶宮

nama 發表於 20-1-6 14:32
首歌勁hit咗好耐了,懷舊我哋廣東歌光輝歲月,其實真係唏噓,依家大陸d歌手同歌都超越了,無論美聲定rapper ...

超愛深深

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Ms.Rhino 的帖子

佢真係迎合晒大陸口味

男爵府

2018復活節勳章

的士陳請你繼續滾回大陸,不要再落返香港啊!

侯爵府

Yeelim 發表於 20-1-8 15:53
其他人在FB話, 佢是專登用廣東話音來唱的, 有扁抵廣東話 同 香港人的意思的. 可悲!
佢自己都係香港人, 為了 ...

有幾可悲,佢比香港人網絡欺凌唔少啦,如果係我都唔會喜歡嗰D所為香港人
利申:唔係佢 fans, 亦覺首歌好娘

伯爵府

勁洗腦,琴晚睇到野狼bob
https://www.facebook.com/100004991763924/posts/1479961498846895/?d=n

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

佢愈來愈大陸呢!首歌嚇死人完全唔啱音!我都可以作曲啦!

子爵府

Elenalan 發表於 20-1-8 16:16
超愛深深

就快有新一輯”歌手”有深深,留意一下

大宅

MeowMuiMui123 發表於 20-1-5 11:14
點解啲廣東話講成咁架。咬字完全唔惦喎。

原唱係大陸人唱廣東歌,啲音係咁,
李克勤都唱過,
不過我反而覺得好勁,
可以學到原唱唔咸唔淡嘅廣東話學到啲音咁似

男爵府

我都唔係佢fans,唔過昵首歌是講緊大陸東北人,對九十年代的回憶,年輕時人都模仿幾句粵語歌曲,絲毫沒有貶低邊個的意思。

首頁

尾頁

跳至