夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

WingBeeBee 發表於 20-5-6 12:07
回覆 anna59 的帖子

係呀,之前佢同我99嘈交,99第二日好唔開心咁入我房呻,佢仲話佢可以走,但係我同佢連 ...
等佢去外國先算, 佢有冇迫你去外國?你99 有幾多個仔女?

禁止訪問

別墅

回覆 msowl 的帖子

你就好,老公咁體貼

男爵府

WingBeeBee 發表於 20-5-6 12:10
回覆 shannon_fky4186 的帖子

我真心覺得住公屋冇問題,大把公屋富戶

其實住屋都係需要有個地方住,供公屋同私樓差價用嚟提高生活質素係好爽既事。

你老公搵3萬,但你哋一家又要租樓又要請姐姐,仲要養99,其實開支都好大

男爵府

WingBeeBee 發表於 20-5-6 12:10

我真心覺得住公屋冇問題,大把公屋富戶

你99已經身教左你老公看唔起公屋。老實講,佢哋亦唔會好看得起你,因為佢哋眼中,你都係公屋出身,亦解釋左點解你老公租樓時決定左再話你知。

你99講野唔好信太多,佢只會從個仔既利益考慮。

伯爵府

vincy_cc 發表於 20-5-6 12:17
其實好多jm都覺得三晚返外家多得濟樓主仲係堅持無問題
估到樓主同老公都好難討論野
...

同感

別墅

回覆 vincy_cc 的帖子

如果我留係度c6同我係會夜晚同bb有親子時間一齊玩,我唔介意返少啲,但係當你夜晚湊緊仔,c6就只會做其他嘢,每晚同bb互動加埋都無15分鐘,叫佢一齊玩個時,佢又話未睇新聞,你會有咩感受?我從來冇聽過佢話今日想同bb玩,夜晚叫佢一齊同bb玩嘅時候,佢會話好攰,要休息下先,新聞時間要睇左新聞先,之前有套劇佢未追完,佢又話比佢睇埋先唔好噪佢,咁等得佢黎bb都訓左啦,叫佢抱陣bb先,佢就抱佢入廁所照鏡話bb好似佢,跟手就放佢落床或者比返姐姐,同佢講過好多次佢都係咁,我亦都忍左佢好耐,我都想老公陪我傾計同bb一齊玩,佢都唔聽只顧自己,
同佢傾計時佢因為無咩朋友,無話題同我講,所以講親都係話佢啲同事點做錯野,咁我不如返媽媽度起碼有人會陪我傾計

別墅

我爸爸住緊嘅係買左亦都供斷左,另外佢亦有另一個物業亦有車,呢啲我老公都知道,所以我老公憑乜嘢睇唔起我家人?

別墅

都係算了,我會睇下再同老公傾下,大家搵個平衡點,睇吓點相處會舒服啲

別墅

99唔駛老公養,佢係買多啲餸就得同99住係因為佢哥哥會補貼租金比佢,所以實際佢唔需要比咁多,我亦有分擔,姐姐錢同bb嘅野我都有比到,有時買餸錢都有比

別墅

佢有話到時申請埋我去,佢仲同我講好多人想去都去唔到
99得3個仔咋

珍珠宮

WingBeeBee 發表於 20-5-6 13:19

佢有話到時申請埋我去,佢仲同我講好多人想去都去唔到
信我, 你去左外國包你後悔, 同埋你有心理準備佢去左外國, 佢唔會養BB.
三個仔都去晒外國讀書, 咁你6299 經濟環境系唔系幾好架?

大宅

問題唔係返唔返外家度,問題都唔係出喺其中一個人身上,係你哋性格/家庭觀/溝通方式都唔夾,長遠嚟講大家關係唔健康,今次妥協,下次都會嘈第二樣,而且雙方都好似積落好多不滿,變咗有矛盾果陣大家都唔想相讓咁,咁樣落去都好辛苦。

禁止訪問

別墅

回覆 vincy_cc 的帖子

我明,除非c6都鐘意返就另計
只係未同住前係我爸媽度住有好多家人,每晚都有講有笑好開心,同枱食飯有講唔完嘅嘢,係呢度大家同枱食飯無野講,你眼望我眼,或者格梗搵嘢嚟講,好似除咗望住個bb係開心之外,呢度係唔會有歡樂嘅笑聲,分別太大

別墅

回覆 msowl 的帖子

係⋯大家都唔夾以前好天真以為佢會就我,我會就佢咁相處就無問題,原來無咁簡單

別墅

以前好好,數銀紙數到手軟,住過千呎大屋,而家就唔知佢地經濟係點啦
係咪有錢過就狗眼看人低,99話以前都有人追c6,不過佢住公屋環境麻麻唔考慮,所以佢娶我其實牛已經好好要珍惜

珍珠宮

WingBeeBee 發表於 20-5-6 00:05
回覆 秋天與楓葉 的帖子

生之前有計過,所以叫佢租平啲嘅地方,點知佢仲租貴左,因為地方大啲同近佢返工

奶奶瞓緊覺去拍門叫醒奶奶,你個角度唔算執意叫醒奶奶,但你老公覺得嘛
唔係話你唔啱,大家出發點都想解決個問題,嘗試由唔同人角度出發,搵一個平衡點避免吵鬧

解決問題嘅方法可以有好多個
姐姐忙湊b煮唔到飯,想安撫bb同準時開餐
改煮個麵,或者幫老公叫個外賣

bb6個月大已經唔放得落床,咁會周身唔得閒,
有啲bb床係可以較低啲,一歲都爬唔到出嚟,善用產品騰出時間做家務

純粹提議改改時間,你同bb可以weekend朝早返,下午先陪老公(當然尚有其他可行時間)
返屋企陪父母次數多與少係主觀感受,大家都無錯,大家和平去搵共識,唔一定要3日都晚餐時段返去

珍珠宮

WingBeeBee 發表於 20-5-5 23:49

佢真係冇耐性架對住bb,我已經降低左level我一開始對佢有期望係因為佢話我知佢好 ...

既然你亦講咗啲傷害老公嘅說話,相信你都明白成年人喺唔冷靜嘅時候,係會講啲唔應該講嘅說話

男人唔識同bb玩多的是,我老公都係咁,等小朋友2歲就會睇到明顯進步,初初我老公都好似大爺咁咩都唔理、唔肯湊b,依加我放工再去上堂,佢湊足全晚都搞得掂

至於你同老公同佢家人相處方式,同佢成長經歷有關,要明白每個家庭都有唔同嘅相處方式

婚後有小朋友之後多分歧係平常事,試吓大家心平氣和咁去溝通,相處係需要體諒、遷就同包容,辦法總比困難多,不妨去婚姻輔導聽多啲唔同嘅建議

別墅

已經買左playmat同圍欄,買左bb又唔肯入去,一定要人陪先肯
我都睇得出99唔太想睇,亦無迫佢,只係個次先叫佢睇住bb

首頁

尾頁

跳至