自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

somesome2020 發表於 20-8-29 02:10
人類絕種有咩問題? 如果人類會面對死亡的痛苦, 咁再冇會痛苦的人類有乜問題.
...

話番你父母

男爵府

回覆樓主:

樓主做咗個錯誤嘅假設。你點知死亡(過程)一定係痛苦?你死過?

你或者可以話患病係痛苦,但又唔係所有人都係患病而死架。有人瞓瞓下就死咗,有人遇意外死。

其實痛苦未必係死者,痛苦係死者身邊既人,要承受生離死別啫。

與其仔都未生就假設到尾一定係痛苦,倒不如諗下一世人流流長中間嘅開心事。

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

DonkeyKong 發表於 20-8-29 07:52
樓主做咗個錯誤嘅假設。你點知死亡(過程)一定係痛苦?你死過?

你或者可以話患病係痛苦,但又唔係所有人 ...

伯爵府

回覆樓主:

死亡係每人必經的人生最後的終點站, 係避免唔到.
但點解死亡一定係痛苦呢?
如果只講死亡果刻,
其實有人係自然老死, 有人係睡夢中死去,唔一定係痛苦的.
當然, 亦有人係因疾病,或者意外等因素而慢慢地步向死亡,咁呢個過程就一定有不同程度嘅痛苦,亦都冇人想嘅.
你個理論係, 因為我接受唔到個結果, 所以就一定唔會開始.我覺得有點入左牛角尖,有啲執著,有啲極端.
我尊重你有自己嘅堅持及睇法.
但亦希望你同樣可以尊重身為人父母嘅所有家長,.我/熱愛生命,愛小朋友,齊齊挖掘人生開心事,不如意事十常八九,人生係會由甜酸苦辣堆積而成,我地一樣享受.正如失敗有咩可怕?最怕就係無勇氣再嘗試!

男爵府

DonkeyKong 發表於 20-8-29 07:52

你或者可以話患病係痛苦,但又唔係所有人 ...

你打哂我想打既野樓主未死過 點知死痛苦呢?

子爵府

回覆樓主:

你太天真了。
生下一代完全是滿足想做父母的那個。他們才不管被出生的痛苦。

大宅

somesome2020 發表於 20-8-29 02:12
但係父母就係估唔到子女會唔會開心, 會唔會覺得為左可能的開心, 願意承受死亡的痛苦.
點解父母會夠膽冒呢 ...

咁可能D子女會開心呢?如果唔生,係咪抹殺咗佢哋開心嘅機會。我都有唔開心嘅時候,也有開心嘅時候,我感謝父母生我出嚟。

珍珠宮

回覆樓主:

人生有八苦
死亡只是其中一苦
既然已來到人間走一回
學習苦中作樂潤澤心靈
世事總有兩面
有苦就有樂有恨就有愛
有悲就有喜有失就有得

侯爵府

Protea 發表於 20-8-29 02:00
又係d要怪父母系列!

咁全人類係咪要問上帝點解要整阿當同夏娃出黎?

依d就係撥正反亂既好例子,自己唔好好利用自己生命去為人為己作出貢獻,反指父母未經許可就給予生命,應該係{乜都係人地唔啱}系列!

珍珠宮

回覆樓主:

或者問吓自已點解當日做精子時跑得咁快?跑慢d咪唔使你今日咁係到怨天由人囉,我只覺得有人千方百計為求生存,用盡家檔都救唔番條命,佢地熱愛生命,反而個天都幫唔到佢地,但有人自暴自棄,自我了结生命,咁樣會對得住自已嗎?

水晶宮

Protea 發表於 20-8-29 02:00
又係d要怪父母系列!

咁全人類係咪要問上帝點解要整阿當同夏娃出黎?

又係呢啲欖炒思想系列,怪自己父母生自己出嚟,自己父母又怪佢地嘅父母生佢地出嚟.........

子爵府

人死只有一刻,但人生幾十年,何必為果一刻執著而唔睇幾十年人生呢?重點應該係過程吧!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

星人mama 發表於 20-8-29 02:13
生命不在乎長短,人總有一死。我覺得我既子女會熱愛生命,享受生活,供獻社會,所以生咗佢哋出來。其實你怕 ...

同意,重要的是生存时怎樣過得有意义,而不是结果。
出生是冇得揀,既然來到這世界,盡量做些令自己開心,有意義的東西。

珍珠宮

2018復活節勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 01:40
明明係人都會怕死,咁點解會捨得生個肯定會死, 會怕死的人類出來?

你可能會話,咁個子女如果成世都健康 ...

很深奧的哲學題。

人生不只是死亡,死亡只是很少的一部份。人生有快樂的時候,當然也有哀傷的時候,人生就是百味紛陳。既然已活在世上,多點正面的思想,會好過一點。

子爵府

somesome2020 發表於 20-8-29 03:09
個問題係, 痛苦係必然, 開心卻不一定, 就算有開心過, 都唔肯定會抵過痛苦, 子女從來冇出世過, 無辦法答你願 ...
對,人生苦比樂多,點解父母生小朋友出來受苦?這個是因緣和合,你同你父母有緣,是你自己選擇他們投生入這個家庭,你只是經他們出世,並不是父母找你來,所以不要怨,是自己業力牽引,你能為人已有大福報,若跌落畜生道,餓鬼道,真係受苦。知你沒宗教信仰,你這個問題,試吓閱讀一些佛教書,你可能找到解釋。

水晶宮

somesome2020 發表於 20-8-29 02:10
人類絕種有咩問題? 如果人類會面對死亡的痛苦, 咁再冇會痛苦的人類有乜問題.
...

子爵府

回覆樓主:

點解唔捨得?生老病死係必經階段
而且你可以選擇唔生

其他人生唔生,乜理由生,控制唔到

男爵府

我仔(8歲)也有問題這問題!點解要生仔,唔問下
我回: 你自己爬入我肚裡wow,要問嗎?

.....
其實人生好似一列火車,有人早上早落,早上遲落...
沿途有美麗風光,有陰天暴雨,但必定有美好的時刻⋯⋯在乎我哋點欣賞,點面對。
人生也可以是一齣舞台劇,劇本在心中,在乎演出者怎樣演,有的勤奮好學,學到老活到老,有些不思進取也有

視乎你怎樣選擇?

varievarie    發表於 20-8-29 09:48

侯爵府

somesome2020 發表於 20-8-29 01:40
明明係人都會怕死,咁點解會捨得生個肯定會死, 會怕死的人類出來?

你可能會話,咁個子女如果成世都健康 ...

睇你點睇
半杯水,有人睇到得返一半,有人睇到仲有一半
日出前,有人睇到混濁,有人睇到曙光

出生好似冇得揀,但人生道路你可以抉擇
又或者由精子同卵子結合嗰下,可能都係你自己爭返黎
又或者係你同你父母前世嘅因、緣,產生今世嘅果、緣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你呢個問題,就好似賽跑比賽咁:
有人會好第一(好成功)
有人跑最尾 (失敗)
有人會仆底,起身跑埋落去(得到人幫,得到鼓勵,得到掌聲)
贏左好開心,輸左或者 4-8名未必唔開心,因為佢地志在參與,返屋企會好開心話你知跑第幾…因為佢地享受係過程
比賽始終會完結,即係個個都要走,點解要参加呢!
人生贏輸都好,就係要有過程

首頁

尾頁

跳至