自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

驚咪唔好出街,好多源頭不明連點感染都唔知,如果出街一定中,香港應該日日多幾百單

大宅

vivibabyvivi 發表於 21-1-24 10:59
咁兩歲以下係咪唔會感染新冠肺炎?

我係講緊點解佢地無戴口罩 至於點解佢地要出街你要問佢地 唔係問我 或者你試下生返個,然後一年唔比佢出街 咁你咪知囉

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Apple__ng 發表於 21-1-24 19:36
我係講緊點解佢地無戴口罩 至於點解佢地要出街你要問佢地 唔係問我 或者你試下生返個,然後一年唔比佢出街 ...

我唔會喺疫情爆到行嘅時候帶BB行商場/行街呢啲咁多人嘅地方,兼唔戴口罩。其實可以趁冇人嘅時候去公園,唔一定要一年唔出街嘅

男爵府

CrabPincers 發表於 21-1-24 15:46
所以我都不知點解要中學生停課,佢地不返得學,但就可以出街

我都想知

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

P-boy 發表於 21-1-23 17:40
我平日上班,(emoji)同地鐵係少咗人。星期六,日,除了買食物外,全家留咗喺屋企。今日突然要返工開OT,架( ...

唔係人人都似你咁忍得,堅持到少出街。 呢度有jm呻困響屋企太耐,自己同小朋友情緒都變差。理人地驚唔驚冇意思,自己繼續堅守少出街就可以。

男爵府

P-boy 發表於 21-1-24 16:40
你要出街無人阻你,亦無講過出街唔啱。點解你出街會驚其他人諗你唔抗疫,只有你自己至知。

你可以持不同 ...

我就係好少出街嗰啲人
我個女真係冇乜點出過去囉

其實我都已經好禮貌
調返轉係你問吓點解你要評論人哋?
人哋出街其實都唔關你事

都係果句你做好自己就得

子爵府

其實如果有一啲人屋企環境好狹窄同逼,或者住劏房,真係要出街走動下㗎如果唔係真係會困獸鬥

禁止訪問

子爵府

BGCOME08 發表於 21-1-23 18:16
今日出去海港城買電器,諗住走時買2件cakes返屋企食,點知打哂蛇餅,目測都有6-70人。咁我行去第二間買啦, ...

因為海港城送啲dining coupon就快到期
所以好多人出嚟用

男爵府

liumeowjen 發表於 21-1-24 20:55
我就係好少出街嗰啲人
我個女真係冇乜點出過去囉

人哋出街確實唔關我事,正如我有感而發亦不關你事,你可以唔入嚟。但你入嚟話人loop 完又loop,要刷存在感,就絕對不禮貌。

這裏有其他JM有不同意見,沒有人像你這樣指桑罵槐。這裏是公開論壇,個個都見到留言,你有沒有禮貌不是你説了算

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

人地果區圍封,其他各區商場就1家大細去happy ,香港人真係打不死又唔驚死 仲有好多大人口罩耳繩打圈,佢地屋企唔知係唔係無鏡嘅,口罩2邊疏哂起角
想認識多啲屯門友

子爵府

2023年兔年勳章

寵壞了 發表於 21-1-24 11:10
我早前推左奶奶生日飯、之後推左做冬飯,今次做節走唔甩,佢地堅持要做節,1X幾人
...

唉我多數走唔甩了,之前已有預感避倒冬至,避唔倒新年,d人無感覺咁,佢地有人仲好開心咁講同大班人食好野真係擔心!到時唔好惹我,我驚我會爆

子爵府

cindy123 發表於 21-1-24 22:01
唉我多數走唔甩了,之前已有預感避倒冬至,避唔倒新年,d人無感覺咁,佢地有人仲好開心咁講同大班人食好野 ...

一大班人係酒店做生日唔帶口罩

男爵府

回覆樓主:

我其實日日都有出街,每分每秒都戴住口罩,冇聚會,有去餐廳食野,食完走人。其他一家大細出街,唔除口罩,行出買下野唔覺冇咩問題。街市d大叔唔戴口罩大聲叫賣,人迫人咁咪仲高危,要食都係會去買餸。生活總係要過。講真,出街係必須,重點係口罩,注意衛生。香港成份複雜,個個都有自己原因要外出,唔出街唔等於就可以抗疫。都係果句,除非禁番工,否則個市都係會繼續運作。

男爵府

唔出街玩都要出街辦事掛,出街睇醫生丶剪頭髮都要啦。以前每天出街,現在一丶兩星期才出一次,都已經減少咗90%,難道真係要困死人

首頁

尾頁

跳至